+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Az alga szerepe az élelmiszer-, és a gyógyszeriparban

2023.08.04 15:15
Az alga szerepe az élelmiszer-, és a gyógyszeriparban

Nézzük, mi mindenre jó az alga! Meg fogsz lepődni, milyen sok területen lehet hasznosítani.

1. Emberi fogyasztásra szánt algatermékek

A kínai szakirodalom szerint az ember már 2500 éve fogyaszt algaféléket. Természetesen az alga Ázsián kívül más kontinenseken, például Afrikában, Dél-Amerikában, és Mexikóban is népszerű táplálékkiegészítő (főleg a tengeri alga) a benne rejlő vitaminok, és tápanyagok miatt.

Jelenleg többek között tabletta, és kapszula formájában is forgalmazzák, ugyanakkor tésztafélékbe, rágcsálnivalókba, süteményekbe, de még borba, rágógumiba és gabonapelyhekbe is beépíthető.

Kis érdekesség, hogy Ázsiában elterjedt a válogatott hínárfajok főétkezésen kívüli fogyasztása. Van is miből csemegézni, hiszen abban a régióban rendkívül színes választékban fordul elő ez a nassolnivaló.

Próbáld ki a Naturalga Vegan Proteint https://naturalga.hu/vegan-feherje-500g, mely egy szuper minőségű rizs és borsófehérje izolátum alapú vegán shake 7 féle növényi eredetű fehérjéből, hozzáadott spirulina és chlorella algával.

 

2. Az alga szerepe az állattenyésztésben

A spirulinát a világ különböző részein termesztik és sokféleképpen alkalmazzák:

 • takarmányozásra az állattenyészésben és az akvakultúrában
 • műtrágyaként is megállja a helyét

Ezekről a pontokról későbbi cikkeinkben teszünk majd említést.

 

3. Algatermékek alkalmazása az egészségügyben

Az algák jelenlegi 2,5 milliárd dollár értékű piaca évről évre csak növekszik. 
Rengeteg mód kínálkozik a mikroalgák fogyasztására, ugyanakkor az algák feldolgozhatósága még mindig főként az alábbi fajtákra korlátozódik: spirulina (Arthospira), Chlorella, Dunalliella, valamit kis mértékben Nostoc és Aphanizomenon.

 

Alga nutraceuticalok

A “nutraceutical” kifejezés a “táplálék”-ot jelentő “nutrition”, és a “gyógyszert” jelentő “pharmaceutica” szavak egyesítése, mely magyarra fordítva “gyógyászati élelmiszert” jelent, melyek állítólag kiváló célt szolgálnak különböző betegségek kezelésére, és megelőzésére egyaránt.

Az Egyesült Államokban a táplálékkiegészítő ipar körülbelül 86 milliárd dollár (29 614 milliárd forint)-nál tart. Ez a szám Európában valamivel magasabb, ám a táplálékkiegészítő ipar a japán élelmiszeripar 6 milliárd dolláros éves élelmiszer forgalmazásának körülbelül egynegyedét teszi ki, mivel a japán lakosságnak közel 47%-a fogyaszt táplálékkiegészítőket.

A piac folyamatos pénzügyi növekedését még konkrét számadatok nélkül is meg lehet állapítani. 

Az algatermékek többsége a táplálékkiegészítők kategóriájába sorolható, de ezen kívül léteznek:

 • Funkcionális élelmiszerek
 • Orvosi élelmiszerek
 • Farmaceuticalok

Omega-3-zsírsavak

Az algák három fontos összetevője, mely táplálóvá teszik őket:

 1. klorofill és más növényi pigmentek,
 2. omega-3 zsírsavak eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) formájában,
 3. fontos tengeri ásványi anyagok, mint például a jód.

A halak számára az algák jelentik a tápláléklánc alapját, mely elfogyasztásával EPA-t, és DHA-t juttatnak a szöveteikbe.

 

Az algákból származó Omega-3, vagyis az esszenciális zsírok javíthatják a zsírsavegyensúlyt, és az alábbiakat:

 • a szív- és érrendszeri funkciót,
 • az idegrendszeri funkciót,
 • az immunrendszert,
 • a memóriát és a koncentrálóképességet ,
 • a hangulatot,
 • a neurotranszmissziót (ingerületvezetés az idegsejtek között),
 • az inzulinérzékenységet,
 • a testösszetételt.

 

4. Algatermékek alkalmazása a gyógyszeriparban

Az algákat Kínában egykor gyógynövényként alkalmazták, például napszúrás, és bélproblémák gyógyítására, de az ókorban hatásos gyógyírnek számított köhögés, magas vérnyomás, hasmenés, és köszvény ellen is. A modern gyógyszeripar a mai napig alkalmazza különböző készítményekhez, illetve a rákellenes hatását is próbálja kiaknázni.


A kékalgában már azonosítottak egy bizonyos “kriptoficin 1” nevű anyagot, mely a rákellenes gyógyszerek egyik összetevője. Ezen kívül a mikroalgák rendkívül erős alkaloidákat termelnek, melyek szintén hasznosak a rák elleni küzdelemben.

Egyébként az algák napjainkban leginkább antibiotikumként használatosak, figyelembe véve azt, hogy minden fajta algának eltérő a kémiai hatása.

 

Antioxidánsok

Az élelmiszer, és gyógyszeripar számos ismert antioxidánsát is mikroalgákból készítik. Ezek közül talán a Dunaliella salina algában lévő karotin a legkimagaslóbb, melyet kivonatként, vagy por formában értékesítenek. Áruk 300-3000 dollár (100 000 - 1 000 000 forint) között mozog, piacának értéke pedig mintegy 280 millió dollár (100 millió forint).

 

Tegyél az egészségedért, próbáld ki az algatartalmú kapszulákat: 

NATURALGA (180 KAPSZULA) https://naturalga.hu/naturalga-180-kapszula:

5 értékes tápanyagokban gazdag algafajta natúr keveréke. Ezek az algák találhatók benne: Spirulina platensis, Lithothamnion sp., Chlorella vulgaris, Thallus laminariae és Haematococcus pluvialis (asztaxanthin). 

ASTAXANTHIN (60 KAPSZULA) https://naturalga.hu/astaxanthin-60-kapszula:

A természetes asztaxantin a Haematococcus pluvialis algákból kivont pigment C-vitaminnal, luteinnel, zeaxantinnal és béta-karotinnal.

A klorofill segíthet megelőzni a rákot?
28
Márc

Valószínű már te is hallottál a klorofillról, hiszen általános iskolai tananyag a biológia órákon. Azt már tudod tehát, hogy a növények képtelenek nélküle élni, de vajon jótékony hatással van az emberi szervezet egészségére is? Azt elöljáróban eláruljuk, hogy bizony segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket.

 

Immunrendszer erősítés felnőtteknek
30
Dec

Az immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri, mint pl. a  nagyfokú stressz, a helytelen táplálkozás és rendszertelen-, mozgásszegény életmód. 

Szintetikus és természetes vitaminok
18
Aug

Az elmúlt néhány évtized adatai alapján egyre többen fogyasztanak étrend-kiegészítőket, kifejezetten vitamin készítményeket annak a reményében, hogy ezek csökkentik a kóros megbetegedések rizikóját.

Miért van ilyen sok betegség napjainkban? – A halott táplálékok
28
Nov

Rémisztő a tudat, hogy napjainkban már 99%-ban halott táplálékokat fogyasztunk.