Ássunk egy kicsit mélyebbre a klorofillal kapcsolatban! A klorofill egy olyan növényi pigment, amely a fotoszintézis során elnyeli a fényt, és energiát hoz létre belőle. A növényi élet fenntartójának is szokás hívni. Fény derült arra is, hogy a klorofillnak köze van a rákmegelőzéshez, hiszen blokkolja a szervezeten belüli rákkeltő hatásokat. Plusz, védi a DNS-t a mérgező penészgombák, például az aflatoxin okozta károsodástól.
A klorofill ezen kívül remek fogyókúrás összetevő, és segíti a szervezetet az optimális működésben.
Mi a klorofill?
A klorofill az a növényekben fellelhető zöld anyag, amely segítségével a növények szén-dioxidból és vízből képesek táplálékot előállítani. Gyakorlatilag minden zöld színű növény tartalmazza: például a leveles zöldségek, egyes algafajok és baktériumok.
A növények és az algák a klorofillal mintegy befogják a fotoszintézishez szükséges napfényt. A klorofill a természetben megtalálható legfontosabb kelát, hiszen energiával dúsítja a növényeket, és egyúttal bennünket is megajándékoz ezzel az energiával. Persze, csak ha fogyasztunk belőlük.
A klorofillnak két fő formája, a klorofill-a (kékes-fekete színű) és a klorofill-b (sötétzöld színű) egymástól eltérő hullámhosszon nyeli el a napfényt. A klorofillt tartalmazó természetes növényekben a klorofill-a és a klorofill-b 3:1 arányban van jelen. Együttesen adják a sötétzöld színű pigmentet.
A klorofill nem tévesztendő össze a klorofillinnal, mely egy laboratóriumokban előállított félszintetikus keverék. Azokat az étrend-kiegészítőket, amelyek ezt a folyékony klorofillt tartalmazzák, már több mint 50 éve alkalmazzák biztonságos módon bizonyos egészségügyi problémák /bőrsérülések, testszag, emésztési problémák/ kezelésére.
A klorofillin-kiegészítők élen járnak az oxidánsok semlegesítésében, azaz csökkentik azokat az oxidatív károkat, amelyeket a helytelen táplálkozás, a kémiai rákkeltő anyagok, az UV-fénynek való kitettség és a sugárzás okoznak.
A klorofill segíthet megküzdeni a rákkal
Tanulmányok szerint a klorofill és a folyékony klorofillin is képes kötődni a potenciális rákkeltő anyagokhoz, és megakadályozni azok felszívódását a gyomor-bélrendszerben. Így van rá esély, hogy a rákkeltő anyagok ne terjedjenek szét az egész testben.
Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének jelentései szerint /1/ a klorofillin és a klorofill hatékonyan gátolják az aflatoxin-B1 felvételét, és csökkentik az aflatoxin okozta DNS-károsodás biomarkereit. Jó néhány állati- és humán vizsgálat eredménye utal arra, hogy a klorofill ezen hatásai hozzájárulnak egyes ráktípusok, köztük a máj- és vastagbélrák kockázatának a csökkentéséhez.
Nézzük, milyen mechanizmussal dolgozik a klorofill! A klorofill titka, hogy beavatkozik a vegyi anyagok prokarcinogén anyagcseréjébe. Az emberi szervezetben a citokróm P450 nevű enzimek aktiválják a prokarcinogéneket, és aktív karcinogénné alakítják őket, amelyek aztán megtámadják az egészséges sejteket.
Mindez azt jelenti, hogy a klorofill hatása segíthet megállítani a kémiailag kiváltott rákos megbetegedéseket.
Sok vörös húst fogyasztasz, ámde kevés zöldséget?
Vigyázz, mert az ilyen étrend összefüggésbe hozható a vastagbélrák kockázatának növekedésével. Ez azért lehet így, mert a főtt húsból felszabaduló toxinok /pl. a hem nevű/ növelik a vastagbél citotoxicitását és a hámsejtek proliferációját. Szerencsére a klorofill itt is segíthet. Egyes kutatások szerint az emberi vastagbélráksejtek "sejtmegállást" tapasztalnak, amikor klorofillinnal érintkeznek. Mindez a klorofill ribonukleotid-reduktáz aktivitás gátlásának köszönhető, ami segít megvédeni a DNS-t, és javítja a DNS-szintézist.
2005-ben a hollandiai Wageningen Centre for Food Sciences azt vizsgálta, hogy a zöld színű zöldségek képesek-e gátolni a vastagbélben a hem nevű toxin kedvezőtlen tulajdonságait. A patkányokat 14 napon keresztül vagy egy magas hem-tartalmú kontrolltáplálékon, vagy klorofillal kiegészített étrenden tartották.
Az eredmények szerint a hemet fogyasztó patkányok esetében a vizsgálat kezdetéhez képest nagyjából nyolcszor nagyobb mértékű citotoxicitást tapasztaltak /2/ a vastagbélben. Azok a patkányok azonban, amelyek klorofill-kiegészítést kaptak, jelentősen védve voltak a citotoxikus hem-metabolitok képződésétől.
Ebből kiindulva tehát elmondható, hogy a zöld színű zöldségek csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát, hiszen a klorofill megakadályozza az étrendi toxinok, például a hem citotoxikus és hiperproliferatív hatásait.
A Naturalga kapszulában az 5 féle alga összetevő között megtalálod a Chlorella vulgarist is!
https://naturalga.hu/naturalga-180-kapszula
Szívből ajánljuk a Vegan Proteint is, mely kiváló minőségű rizs és borsófehérje izolátum alapú vegán shake 7 féle növényi eredetű fehérjéből, hozzáadott spirulina és chlorella algával.
https://naturalga.hu/vegan-feherje-500g
Kapcsolódó cikkeink:
Ismerd meg a Chlorella algát
https://naturalga.hu/spg/930300,926681/Ismerd-meg-a-Chlorella-algat
Az algák 7 előnye - A rákellenes hatás
https://naturalga.hu/spg/930300,907072/II-resz-Az-algak-7-elonye-A-rakellenes-hatas
Források:
-
Oregon State University:
Chlorophyll and Metallo-Chlorophyll Derivatives
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-metallo-chlorophyll-derivatives
2.
Johan de Vogel, Denise S M L Jonker-Termont, Esther M M van Lieshout, Martijn B Katan, Roelof van der Meer: Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon
Carcinogenesis. 2005 Feb;26(2):387-93. doi: 10.1093/carcin/bgh331. Epub 2004 Nov 18.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15550456/