+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

A klorofill segíthet megelőzni a rákot?

2023.03.28 10:00
A klorofill segíthet megelőzni a rákot?

Valószínű már te is hallottál a klorofillról, hiszen általános iskolai tananyag a biológia órákon. Azt már tudod tehát, hogy a növények képtelenek nélküle élni, de vajon jótékony hatással van az emberi szervezet egészségére is? Azt elöljáróban eláruljuk, hogy bizony segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket.

 

Ássunk egy kicsit mélyebbre a klorofillal kapcsolatban! A klorofill egy olyan növényi pigment, amely a fotoszintézis során elnyeli a fényt, és energiát hoz létre belőle. A növényi élet fenntartójának is szokás hívni. Fény derült arra is, hogy a klorofillnak köze van a rákmegelőzéshez, hiszen blokkolja a szervezeten belüli rákkeltő hatásokat. Plusz, védi a DNS-t a mérgező penészgombák, például az aflatoxin okozta károsodástól.

A klorofill ezen kívül remek fogyókúrás összetevő, és segíti a szervezetet az optimális működésben.

Mi a klorofill?

 

A klorofill az a növényekben fellelhető zöld anyag, amely segítségével a növények szén-dioxidból és vízből képesek táplálékot előállítani. Gyakorlatilag minden zöld színű növény tartalmazza: például a leveles zöldségek, egyes algafajok és baktériumok.

 

A növények és az algák a klorofillal mintegy befogják a fotoszintézishez szükséges napfényt. A klorofill a természetben megtalálható legfontosabb kelát, hiszen energiával dúsítja a növényeket, és egyúttal bennünket is megajándékoz ezzel az energiával. Persze, csak ha fogyasztunk belőlük.

 

A klorofillnak két fő formája, a klorofill-a (kékes-fekete színű) és a klorofill-b (sötétzöld színű) egymástól eltérő hullámhosszon nyeli el a napfényt. A klorofillt tartalmazó természetes növényekben a klorofill-a és a klorofill-b 3:1 arányban van jelen. Együttesen adják a sötétzöld színű pigmentet.

 

A klorofill nem tévesztendő össze a klorofillinnal, mely egy laboratóriumokban előállított félszintetikus keverék. Azokat az étrend-kiegészítőket, amelyek ezt a folyékony klorofillt tartalmazzák, már több mint 50 éve alkalmazzák biztonságos módon bizonyos egészségügyi problémák /bőrsérülések, testszag, emésztési problémák/ kezelésére.

 

A klorofillin-kiegészítők élen járnak az oxidánsok semlegesítésében, azaz csökkentik azokat az oxidatív károkat, amelyeket a helytelen táplálkozás, a kémiai rákkeltő anyagok, az UV-fénynek való kitettség és a sugárzás okoznak.

 

 

A klorofill segíthet megküzdeni a rákkal

 

Tanulmányok szerint a klorofill és a folyékony klorofillin is képes kötődni a potenciális rákkeltő anyagokhoz, és megakadályozni azok felszívódását a gyomor-bélrendszerben. Így van rá esély, hogy a rákkeltő anyagok ne terjedjenek szét az egész testben.

 

Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének jelentései szerint /1/ a klorofillin és a klorofill hatékonyan gátolják az aflatoxin-B1 felvételét, és csökkentik az aflatoxin okozta DNS-károsodás biomarkereit. Jó néhány állati- és humán vizsgálat eredménye utal arra, hogy a klorofill ezen hatásai hozzájárulnak egyes ráktípusok, köztük a máj- és vastagbélrák kockázatának a csökkentéséhez.

 

Nézzük, milyen mechanizmussal dolgozik a klorofill! A klorofill titka, hogy beavatkozik a vegyi anyagok prokarcinogén anyagcseréjébe. Az emberi szervezetben a citokróm P450 nevű enzimek aktiválják a prokarcinogéneket, és aktív karcinogénné alakítják őket, amelyek aztán megtámadják az egészséges sejteket.

 

Mindez azt jelenti, hogy a klorofill hatása segíthet megállítani a kémiailag kiváltott rákos megbetegedéseket.

 

Sok vörös húst fogyasztasz, ámde kevés zöldséget?

 

Vigyázz, mert az ilyen étrend összefüggésbe hozható a vastagbélrák kockázatának növekedésével. Ez azért lehet így, mert a főtt húsból felszabaduló toxinok /pl. a hem nevű/ növelik a vastagbél citotoxicitását és a hámsejtek proliferációját. Szerencsére a klorofill itt is segíthet. Egyes kutatások szerint az emberi vastagbélráksejtek "sejtmegállást" tapasztalnak, amikor klorofillinnal érintkeznek. Mindez a klorofill ribonukleotid-reduktáz aktivitás gátlásának köszönhető, ami segít megvédeni a DNS-t, és javítja a DNS-szintézist.

 

2005-ben a hollandiai Wageningen Centre for Food Sciences azt vizsgálta, hogy a zöld színű zöldségek képesek-e gátolni a vastagbélben a hem nevű toxin kedvezőtlen tulajdonságait. A patkányokat 14 napon keresztül vagy egy magas hem-tartalmú kontrolltáplálékon, vagy klorofillal kiegészített étrenden tartották.

 

Az eredmények szerint a hemet fogyasztó patkányok esetében a vizsgálat kezdetéhez képest nagyjából nyolcszor nagyobb mértékű citotoxicitást tapasztaltak /2/ a vastagbélben. Azok a patkányok azonban, amelyek klorofill-kiegészítést kaptak, jelentősen védve voltak a citotoxikus hem-metabolitok képződésétől.

 

Ebből kiindulva tehát elmondható, hogy a zöld színű zöldségek csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát, hiszen a klorofill megakadályozza az étrendi toxinok, például a hem citotoxikus és hiperproliferatív hatásait.

 

A Naturalga kapszulában az 5 féle alga összetevő között megtalálod a Chlorella vulgarist is!

https://naturalga.hu/naturalga-180-kapszula

 

Szívből ajánljuk a Vegan Proteint is, mely kiváló minőségű rizs és borsófehérje izolátum alapú vegán shake 7 féle növényi eredetű fehérjéből, hozzáadott spirulina és chlorella algával.

https://naturalga.hu/vegan-feherje-500g

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ismerd meg a Chlorella algát

https://naturalga.hu/spg/930300,926681/Ismerd-meg-a-Chlorella-algat

 

Az algák 7 előnye - A rákellenes hatás

https://naturalga.hu/spg/930300,907072/II-resz-Az-algak-7-elonye-A-rakellenes-hatas

 

 

Források:

 

Oregon State University:

Chlorophyll and Metallo-Chlorophyll Derivatives

https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-metallo-chlorophyll-derivatives

 

2.

Johan de Vogel, Denise S M L Jonker-Termont, Esther M M van Lieshout, Martijn B Katan, Roelof van der Meer: Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon

Carcinogenesis. 2005 Feb;26(2):387-93. doi: 10.1093/carcin/bgh331. Epub 2004 Nov 18.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15550456/

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

A japánok hosszú életének titka
06
Dec

A világon Japánban élő embereknek a legmagasabb a várható élettartama. A japán férfiak várható átlagos élettartama 80 év, míg ezzel szemben a japán nőké átlagosan 86 év.

A természet legerősebb antioxidánsa, az asztaxantin
25
Aug

Az asztanxantin egy szuperkarotinoid, amely amellett, hogy hatékonyabb, mint a béta-karotin, az A- és az E-vitamin, védi a szemet és agyat is az oxidatív stressztől.

Immunrendszer erősítés felnőtteknek
30
Dec

Az immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri, mint pl. a  nagyfokú stressz, a helytelen táplálkozás és rendszertelen-, mozgásszegény életmód.