Az Astaxanthin kapszula
Az ASTAXANTHIN igazoltan 100%-ban természetes algából készül!
Laktóz-, glutén-, GMO-mentes és adalékanyag mentes vegán termék!
C-vitamin, lutein, astaxanthin, zeaxanthin és béta-karotin tartalmú étrend-kiegészítő kapszula. A természetes asztaxantin a Haematococcus pluvialis algákból kivont pigment C-vitaminnal, luteinnel, zeaxantinnal és béta-karotinnal (növényi alapú) kapszulákba töltve.
Az asztaxantin egy vörös pigment, amelyet a Haematococcus pluvialis alga termel, és a lazac rózsaszín-vörös színét adja. A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és az immunrendszer normál működéséhez. A készítmény nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat.
A termék tökéletes választás laktóz és/vagy glutén érzékenyek számára, illetve azoknak, akik a vegetáriánus életmódot választják.
OGYÉI notifikációs szám: 60928-4/2022.
Kiszerelés: 60 kapszula (60 adag)
Összetétel: Egy adag = 1 kapszula (500 mg)
Hatóanyag tartalom 3 kapszulában:
Aktív hatóanyagok | 1 napi adagban | NRV%* |
C-vitamin (L-aszkorbinsav) |
160 mg |
200% |
Lutein |
10 mg |
** |
Astaxanthin | 4 mg | ** |
Zeaxanthin | 4 mg | ** |
Béta-karotin | 2 mg | ** |
*NRV%: Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia érték.
Összetétel: C-vitamin por (L-aszkorbinsav), lutein por kivonat, kapszulahéj (cellulóz) astaxanthin alga por kivonat (Haematococcus pluvialis), zeaxanthin por kivonat, béta-karotin por kivonat.
Adagolás/Felhasználási javaslat: Fogyasszon 1 kapszulát naponta reggel vagy délben, lehetőleg étkezés előtt vagy közben. A napi ajánlott adagot ne lépje túl!
Figyelem: A termék használata előtt konzultáljon házi orvosával, ha bármilyen gyógyszert szed, vagy orvosi ellátásban részesül. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet! A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó. Száraz, hűvös helyen tartandó. Minőségét megőrzi a dobozon jelzett időpontig.
Az antioxidánsok nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi szervezetben. Védik szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaitól, lassítják az öregedést és a kórós betegségek (szívbetegségek vagy a rák) kialakulását. Az asztanxantin egy szuperkarotinoid, amely amellett, hogy hatékonyabb, mint a béta-karotin, az A- és az E-vitamin, védi a szemet és agyat is az oxidatív stressztől. Az emberiségre jellemző rohanó életvitel, a kevés mozgás és a tápanyagszegény táplálkozás miatt fokozottan szükségünk van nagy mennyiségű antioxidáns bevitelére. Ha növelni szeretnénk az antioxidánsok bevitelét, akkor az astaxanthin segítségünkre lehet.
Mi az astaxanthin?
A Haematococcus pluvialis alga
Az astaxanthin egy vörös-narancssárga színű természetes karotinoid anyag, amely tengeri állatokban főleg algában és lazacaban található. Az algák közül főleg a Haematococcus pluvialis nevű mikroalga tartalmaz természetes asztaxanthint. Méretét tekintve 0,1 mm nagyságú, édesvízi fajta, azonban mégis A „világ legerősebb antioxidánsaként” vált ismertté, amely hatásos a daganatokat is okozó szabadgyökök- és megbetegedések elleni harcban. A Journal of Nutrition and Metabolism című tanulmány szerint az asztaxantin csökkentheti- az oxidatív stresszt, a gyulladást, fokozza az immunrendszert és hatékony sejtvédelmet biztosít.
A természetes astaxanthin szabadgyök semlegesítő (antioxidatív) hatása más karotionidokkal szemben:
- 20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin
- 50-szer erősebb a béta-karotin antioxidánstól
- 60-szor hatékonyabb, mint a C-vitamin
- 550-szer hatásosabb az E-vitaminnál
Ha ez a szuper tápanyag a lazacnak segít, akkor értünk, emberekért is tehet valamit!
A legtöbben nem tudják, miért van a lazacnak az a vöröses-rózsaszín színe. A válasz egyszerű: egy antioxidánstól, amely valójában nem csak egy antioxidáns - és nemcsak a lazac színéért felelős, hanem biztosítja számukra azt a magas szintű állóképességet is, amelyre szükségük van, amikor akár több napon keresztül úsznak árral szemben, hogy elérjék az ívási területet.
Miért hívják szuper antioxidánsnak az astaxanthin-t?
- Az asztaxantin hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású,
- Javítja a bőr nedvességtartalmát, simaságát és rugalmasságát, miközben segít csökkenteni a természetes öregedés jeleit, nagymértékű ráncosodást és a bőrszárazságot,
- Más antioxidánsokkal szemben mellékhatásmentes, szerkezete nem változik, amikor semlegesítik a szabadgyököket és így nem károsítja a szervezetet,
- Hatékonyabb antioxidáns, mint az E-vitamin, ugyanis képes megkötni a szabadgyököket,
- Védi és tisztítja a sejteket, megvédi sejteket az oxidációtól, így a sejtek fiatalabbak és károsodás mentesen maradnak,
- Csökkenti az ízületi- és izomfájdalmakat,
- Erősíti és javítja az állóképességet, valamint edzés után serkenti a regenerálódás folyamatát,
- Képes megvédeni a szemet, az agyat és a központi idegrendszert az oxidatív stressztől,
- Az asztaxantin erősebb antioxidáns aktivitása mellett UV-fényvédő hatással rendelkezik, így megvédi a bőrt a túlzott UV sugárzástól és a napozás során létrejövő szabadgyököktől
- Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.
Amint láthatod, az astaxanthin egészségre jótékony hatásai valóban elképesztők!
A szingulett oxigén (nagyon reaktív oxigénfajta) semlegesítését tekintve, egy 2007-ben végzett tanulmányban vizsgálták az antioxidánsok hatását, mely szerint az aztaxanthin:
- 800-szor erősebb, mint a Coenzym Q10
- 6000-szer hatásosabb a C-vitaminnál
- 500-szor erősebbnek találták, mint a zöld teában található katekinek
- 75-ször erősebb, mint az alfa-liponsav és
- 11-szer erősebb, mint a béta-karotin
Fontos, hogy ha tehetjük - a drogériákban kapható szintetikus szer helyett - a lehető legtisztább forrásból fogyasszuk az asztaxanthint. Együnk főleg lazacot, abból is lehetőleg a Csendes-óceáni fajtát, mert a bennük található asztaxanthin:
- 20-szor erősebb a szintetikus aztaxanthin változatnál
- 400%-al jobb minőségű a tenyésztett lazacban található asztaxanthintól
- 100% természetes anyagú, mint a NATURALGA alga kapszula termékben található magas astaxanthin tartalmú Haematococcus pluvialis mikroalga is.
(Forrás: Swallow This to Help Reduce the Appearance of Wrinkles)
Ha a cél az öregedés lassítása, az energia növelése és az agyi egészség javítása, akkor az astaxantin kiváló választás lehet.
Mit érdemes tudni a luteinről és zeaxanthinról?
A lutein a karotinoidok nevű csoportba tartozik, hasonlóan a béta-karotinhoz. Főként olyan élelmiszerekben található meg, mint a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek.
A lutein természetes összetevő, amely fontos szerepet játszik a retina és a szemlencse egészségében. Kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy kiszűrje a káros fénysugarakat, amelyek hozzájárulhatnak a makuladegenerációhoz és a homályos látáshoz. A lutein kulcsfontosságú a jó látáshoz és általános szemszervi egészséghez. Hiányában megnő a szembetegségek kockázata, valamint fokozódhat az időskori látásromlás mértéke. Azok számára is ajánlott a pótlása, akik sok időt töltenek a képernyő előtt.
A zeaxanthin egy antioxidáns, amelynek tulajdonságai hozzájárulnak a káros oxidatív folyamatok gátlásához a szervezetben. A zeaxanthin a szemben elnyeli a kék fényt és semlegesíti a káros szabadgyököket. A megfelelő mennyiségű zeaxanthin bevitel segít fenntartani a szem egészségét és normális látását.
Hol található meg?
A zeaxanthin főleg színes zöldségekben fordul elő, különösen a spenótban és a káposztafélékben, de gyakorlatilag minden zöldség tartalmaz valamennyi zeaxanthint.
Az pontos mennyiségű spenót és más zeaxanthin-tartalmú zöldség fogyasztásának szükségessége még nem teljesen tisztázott annak érdekében, hogy megelőzzük a szem idő előtti öregedését. Bár még mindig vizsgálat alatt áll, hogy ezek az ételek valóban növelik-e a szemvédelmet, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy igen. Elképzelhető, hogy más anyagok is befolyásolhatják a védelmet, és lehetséges, hogy az eddig azonosított vegyületek csak jelezték más, elengedhetetlen védővegyületek jelenlétét, amelyeket még nem sikerült kimutatni.
Milyen szerepük van?
A lutein és zeaxanthin a nap káros UV-sugarait elnyelik, illetve semlegesítik a retina szabadgyökeit, ami segít csökkenteni a sárgafolt-degeneráció kockázatát. Ez a betegség idősebb korban jelentkező gyakori oka a látásvesztésnek. A retina központi részén, a sárgafoltban (macula) található látóideg-végződések a legsűrűbben. Ez a terület felelős az éleslátásért, és tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a luteint és zeaxanthint. A szerepük részben abban áll, hogy szűrjék a makuladegenerációt okozó fénysugarakat. A lutein és zeaxanthin sárga pigmentek, amelyek elnyelik a kék fényt, ami egyébként károsíthatja a szemet.
Az emberi test nem képes önállóan előállítani a luteint, amelyre a látáshoz szüksége van, ezért fontos, hogy étrendünkkel juttassuk be szervezetünkbe.
Miért fontos a lutein és zeaxanthin pótlása?
Az előzőekben már kifejtettük, hogy a lutein és zeaxanthin milyen fontos szerepet játszanak a szem egészségében és a jó látás fenntartásában. Azonban, ahogy az életünk során a környezeti hatások és az életmódunk változnak, néha nehéz lehet elegendő mennyiségű luteint és zeaxanthint a táplálkozásunkból megfelelően bejuttatni a szervezetünkbe.
Az étrend-kiegészítők szerepe
Ebben a helyzetben az étrend-kiegészítők szerepe kiemelkedővé válik. Az Astaxanthin termékünk étrend-kiegészítők olyan kapszulák formájában került forgalomba, amely magas koncentrációban tartalmazza a szükséges luteint és zeaxanthint. Ezek az étrend-kiegészítők segíthetnek abban, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttassuk be a szervezetünkbe a szem egészségének megőrzése érdekében.
A pótlás hiányának következményei
A lutein és zeaxanthin hiánya a szervezetben komoly következményekkel járhat. A hiányos mennyiségű vagy nem megfelelő minőségű lutein és zeaxanthin bevitel növelheti a szem idő előtti öregedésének kockázatát. Ez pedig hozzájárulhat a makuladegenerációhoz, ami az idősebb korban gyakran előforduló súlyos szembetegség és látásvesztés fő okozója. Emellett a lutein és zeaxanthin hiánya megzavarhatja a szem fényérzékeny részének működését, ami homályos látást, látási zavarokat és kényelmetlenséget eredményezhet a mindennapi tevékenységek során.
A megelőzés jelentősége
Az egészségmegőrzés és a jó látás érdekében fontos a megfelelő mennyiségű lutein és zeaxanthin bevitel biztosítása. Ha a táplálkozásból nem sikerül elegendő mennyiséget fogyasztani, étrend-kiegészítők segítségével könnyen pótolhatók ezek a fontos vegyületek. Az időben történő odafigyelés és az étrend-kiegészítők okos használata hozzájárulhat ahhoz, hogy a szemed egészséges maradjon, és minőségi látást élhess át az élet minden szakaszában. Ne feledd, a lutein és zeaxanthin gondoskodnak a szemed védelméről – tegyél értük!