Spirulina platensis - Spirulina alga

A Spirulina alga megelőzi a szabad gyökök megjelenését és támogatja a szív- és érrendszert.A spirulina alga kék-zöld színű, a trópusi vizekben előforduló moszat, amelyet már az aszték kultúrák is fogyasztották. Abszurd módon egészséges olyan édesvízi növény, amely még napjainkban is az egyik legkeresettebb algafajta, és a chlorella mellett a leginkább használt superfood-ról beszélhetünk. A népszerűsége Mexikótól Afrikáig folyamatosan növekszik intenzív ízének és lenyűgöző tápérték tartalmának köszönhetően.Ez az algafajta vitális anyaggal és biológiailag hasznosítható tápanyagokkal látja el a sejteket. Magas klorofill tartalmának köszönhetően rendkívül kedvezően befolyásolja az emésztést és az anyagcsere működését. A benne található vitális anyag felszívódás 90%-tól is több, ami messze meghaladja a legtöbb táplálék-kiegészítő felszívódását. A chlorella algához hasonlóan nagyon magas, 60-65%-os a növényi fehérje tartalma, ami megfelelő arányban biztosít 8 esszenciális aminosavat (Izoleucin, Leucin, Valin, Lizin, Metionin, Fenilalanin, Treonin és a Triptofán).  Enzimekben gazdag, immunrendszerünk támogatója, amely az aminosavakat könnyen emészthető formában nyújtja számunkra, így azok nem mennek kárba az emésztés során sem.

Átlagos tápérték tartalom 100g termékben: 1g Spirulina alga tápértéke 1kg jó minőségű bió zöldség tápértékének felel meg. Energiatartalom: 1364 kJ/326 kcal, fehérjék: 65,9g, szénhidrát: 13,1g, amelyből cukrok: <0,1g, zsírok: 1g, amelyből telített zsírsavak: 0,5g, só: 0,9g

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek: B1, B2, B3, B12, C, E, magnézium, kalcium, kálium, vas, foszfor, mangán, cink és szelén.

A spirulina alga egészségügyi előnyei:
- Normalizálja a bélflórát; antibakteriális hatással bír
- Csökkenti a vérnyomást
- Megelőzi a szabad gyökök megjelenését és fokozza az energiaszintet
- Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet
- Erősíti az immunrendszer működését
- Támogatja a szív- és érrendszeri, szem- és agyi egészséget
- Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek
- Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását
- Normalizálja az anyagcserét és támogatja a celluláris egészség
- Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni

Nagy a tápérték tartalma, mert rendkívül magas a fehérje tartalma és megtalálhatók benne a szervezet számára szükséges esszenciális és nem esszenciális aminosavak is. A fehérje hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és a normal anyagcsere folyamathoz.

Kiváló méregtelenítő hatású és vitaminok egész sora, antioxidánsok (mint pl.: beta-karotin, klorofill és fikocianin) gazdag forrása. Számos, az egészségre nagyon hasznos anyagok is megtalálhatók benne, amelyek növelik az emberi test ellenálló képességét.

A klorofill felgyorsítja a májsejtek regenerációját és az erek tágítása során javítja a vérkeringést a szervek irányába. További előnyös tulajdonsága, hogy serkenti a bélmozgást és megszünteti a székrekedés tüneteit. Az emésztő savak kiválasztásának normalizálásával csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét.

A fikocianin a spirulina kékes színét adó pigment, amely az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez járul hozzá.

A spirulina alga annyira hatékony, hogy akár napi rendszerességgel képes visszaállítani és megújítani egészségünket. A mai napig közel 1200 db tudományos cikk található, amely beszámol annak egészségügyi előnyeiről.

 

A spirulina algák közül a Hawaii Spirulina rendelkezik a legmagasabb tápanyag tartalommal. Egy 3g-os adag például:

- 60% fehérje tartalom és kitűnő A, K1, K2, B12 vitamin és vas, mangán és króm forrás
- Egészségbarát fitonutriensek (fitokemikáliák), például karotinoidok, GLA, SOD és fikocionin gazdag forrása
- 2800% -kal több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa
- 3900% -kal több vasat, mint a spenót
- 600% -kal több fehérjét, mint a tofu és
- 280% -kal több antioxidáns, mint az áfonyában.

A legmagasabb tápérték tartalmú táplálék a bolygón. A különböző spirulina fajok átlagos értékénél 28g a következő tápanyagtartalommal bír: (Forrás: A spirulina alga tápanyagtartalma)
Kalória: (81 kcal), Protein: (39 g), Rost (1 g), Cukrok: (0.9g)
Zsírok: Összes zsír (napi NRV érték 3%-a), Telített zsír (4%), Omega-3 zsírsavak (230 mg), Omega-6 zsírsavak (351 mg).
Ásványi anyagok: Réz (85%), Vas (44%), Mangán (27%), Magnézium (14%), Nátrium (12%), Kálium (11%), Cink (4%), Foszfor (3%), Kalcium (3%), Szelén (3%)
Vitaminok: Riboflavin (60%), Thiamin (44%), Niacin (18%), Pantoténsav (10%), K-vitamin (9%), E-vitamin (7%), Folát (7%), B6-vitamin (5%), C-vitamin (5%), A-vitamin (3%)

 

A rendszeres fogyasztása eredménye

Segíti a szervezet nemesfémektől való megtisztulását, a krónikus arzén toxicitás (mérgezés) csökkentését. „Egy kutatás során 24 betegnél a krónikus arzénmérgezést 250 mg spirulina alga kivonattal és 2 mg cinkkel naponta kétszer kezeltek, 17 placebóval kezelt beteggel szemben. A végeredmény bámulatos volt, ugyanis megállapították, hogy a spirulina-cink kombináció csodálatosan kiegészítik egymás hatását, mert a résztvevők testében 47% -os arzéncsökkenést tapasztaltak!” (link 1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668) Számos állatkísérlet kimutatta, hogy ez egy hatékony antimikrobiális szer, különösen a candida esetében.  (Forrás: A spirulina alga hatékony a candida ellen, A spirulina alga a candida ellen, A spirulina alga antibaketriális hatása)  A spirulina-ról kimutatták, hogy elősegíti az egészséges bakteriális flóra növekedését a belekben, ami viszont meggátolja a Candida fejlődését. Emellett a spirulina immunerősítő tulajdonságai segítenek a szervezetnek a Candida sejtek felszámolásában.

 

Segít megelőzni a rákot

A Maryland-i Egyetem Orvostudományi Centruma szerint "Számos állat- és kémcső-vizsgálat arra utal, hogy a spirulina növeli az antitestek termelését, a fertőzést gátló fehérjéket és más olyan sejteket, amelyek javítják az immunitást, és segítenek a fertőzések és krónikus betegségek, például a rák megelőzésében". (Forrás: A spirulina alga daganatellenes tulajdonságai) Több mint 70 szakértői cikket publikáltak a szakirodalomban, amelyben a spirulina ráksejteket befolyásoló képességét értékelték! (Forrás: A spirulina platensis és a rákos megbetegedések kezelése)

 

Csökkenti a vérnyomást

A phycocyanin egy spirulina pigment, amelyet a tudósok felfedeztek, hogy vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, melynek köszönhetően csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázata. (Forrás: A spirulina alga vérnyomás csökkentő hatású)

 

Csökkenti a koleszterint

A spirulina-ról bizonyították az ateroszklerózist megelőzését és az emelkedett vérkoleszterinszint csökkentését. (Forrás: A spirulina algávla megelőzhető a magas koleszterinszint)

 

Csökkenti a stroke esélyét

Egy tanulmányban a kutatók azt is felfedezték, hogy a spirulina-kiegészítés 33% -ról 48% -ra csökkentette az aortafelületet, ami azt sugallja, hogy megakadályozhatja az ateroszklerózist és az azt követő stroke-ot. (Forrás: A spirulina alga fogyasztása megakadályozhatja a stroke kialakulását)

 

Növeli a szervezet energiaszintjét

A spirulina kémiai összetételének köszönhetően nem csoda, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak belőle, bőséges energiával rendelkeznek.

 

Gyorsítja a testsúlycsökkentést

A fehérje-gazdag élelmiszerek, mint a spirulina, különféle mechanizmusok révén segítik elő a fogyás és az alacsony zsírtartalmú táplálkozást. Fékezheti az éhségérzetet, amely a túlsúlyos emberek számára megoldást jelenthet. Annak érdekében, hogy maximálisan felhasználja az előnyeit, próbálja meg a magas fehérje tartalmú spirulinát reggel vagy délben fogyasztani.

 

Segíti az allergiás tünetek kezelését

A spirulina hatékonyan csökkenti az allergia okozta viszketést, az orrváladékot, az orrdugulást és a tüsszentést. (Forrás: Hatékony segítség az allergiás panaszok csökkentésére)

 

A szennyezett, nem természetes forrásból származó Spirulina alga lehetséges mellékhatásai

Elengedhetetlenül fontos, hogy a legmagasabb és legtisztább minőségű spirulina algát fogyasszuk! Lehetőleg tengerből származó csak olyan kék-zöld algákat vásároljunk, amelyek szennyeződéstől mentesek.

A WebMD szerint a szennyezett spirulina a következőket okozhatja: (Forrás: A szennyezett, nem természetes spirulina hatása)

- Májkárosodás
- Gyomorfájdalom
- Hányinger és hányás
- Gyengeség
- Szomjúság
- Gyors szívverés

spirulinának hasonló íze van, mint az egyéb moszatoknak. Levesekbe, salátákba, gyümölcs- és zöldséglevekbe keverjünk el 1 kiskanállal. Adjunk hozzá 1 kiskanál alma- vagy egyéb mustot és így energiaitalt nyerünk. Fontos, hogy a spirulinát legfeljebb 40 Celsius fok meleg ételekbe használjuk, vagyis már a tányérra felszolgált levesre szórjuk.