A Spirulina alga

Spirulina alga a szabadgyökök megjelenésének megelőzőse ellen

Spirulina platensis - Spirulina alga

A spirulina alga kék-zöld színű, a trópusi vizekben előforduló moszat, amelyet már az aszték kultúrák is fogyasztották. Abszurd módon egészséges olyan édesvízi növény, amely még napjainkban is az egyik legkeresettebb algafajta, és a chlorella mellett a leginkább használt superfood-ról beszélhetünk. A népszerűsége Mexikótól Afrikáig folyamatosan növekszik intenzív ízének és lenyűgöző tápérték tartalmának köszönhetően.Ez az algafajta vitális anyaggal és biológiailag hasznosítható tápanyagokkal látja el a sejteket. Magas klorofill tartalmának köszönhetően rendkívül kedvezően befolyásolja az emésztést és az anyagcsere működését. A benne található vitális anyag felszívódás 90%-tól is több, ami messze meghaladja a legtöbb táplálék-kiegészítő felszívódását. A chlorella algához hasonlóan nagyon magas, 60-65%-os a növényi fehérje tartalma, ami megfelelő arányban biztosít 8 esszenciális aminosavat (Izoleucin, Leucin, Valin, Lizin, Metionin, Fenilalanin, Treonin és a Triptofán).  Enzimekben gazdag, immunrendszerünk támogatója, amely az aminosavakat könnyen emészthető formában nyújtja számunkra, így azok nem mennek kárba az emésztés során sem.

Átlagos tápérték tartalom 100g termékben: 1g Spirulina alga tápértéke 1kg jó minőségű bió zöldség tápértékének felel meg. Energiatartalom: 1364 kJ/326 kcal, fehérjék: 65,9g, szénhidrát: 13,1g, amelyből cukrok: <0,1g, zsírok: 1g, amelyből telített zsírsavak: 0,5g, só: 0,9g

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek: B1, B2, B3, B12, C, E, magnézium, kalcium, kálium, vas, foszfor, mangán, cink és szelén.

Nagy a tápérték tartalma, mert rendkívül magas a fehérje tartalma és megtalálhatók benne a szervezet számára szükséges esszenciális és nem esszenciális aminosavak is. A fehérje hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és a normal anyagcsere folyamathoz.

Kiváló méregtelenítő hatású és vitaminok egész sora, antioxidánsok (mint pl.: beta-karotin, klorofill és fikocianin) gazdag forrása. Számos, az egészségre nagyon hasznos anyagok is megtalálhatók benne, amelyek növelik az emberi test ellenálló képességét.

A klorofill felgyorsítja a májsejtek regenerációját és az erek tágítása során javítja a vérkeringést a szervek irányába. További előnyös tulajdonsága, hogy serkenti a bélmozgást és megszünteti a székrekedés tüneteit. Az emésztő savak kiválasztásának normalizálásával csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét.

A fikocianin a spirulina kékes színét adó pigment, amely az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez járul hozzá.

A spirulina alga annyira hatékony, hogy akár napi rendszerességgel képes visszaállítani és megújítani egészségünket. A mai napig közel 1200 db tudományos cikk található, amely beszámol annak egészségügyi előnyeiről.

A spirulina alga és a fikocianin egészségtámogató hatásai:

  • A fikocianin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású [1],[3],[4],[10],[11],[14]
  • A fikocianin vérlemezke-gátló tulajdonságú [1]
  • A fikocianin májvédő és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik [1],[5],[6]
  • A Spirulina hatékony az allergiás tünetek enyhítésében [15],[16],[17]
  • A Spirulina jótékony hatású zsírmáj ellen [5],[6] 
  • A Spirulina fogyasztás jelentős hatást gyakorol a plazma összkoleszterin-, LDL-C- és triglicerid-koncentrációinak csökkentésére [12] 
  • A Spirulina csökkentheti az összkoleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy a rossz koleszterin és a trigliceridek szintjét, miközben növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy a jó koleszterin szintjét, amelyek mind kockázati tényezői a szívbetegségnek. A tanulmányok azt mutatják, hogy a spirulina csökkentheti a triglicerideket és javíthatja a koleszterinszintet, ami elősegítheti a szív egészségét [12],[19]
  • Csökkentheti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, ami számos krónikus betegség fő kockázati tényezője [10],[20],[21]
  • Támogatja a szív- és érrendszert [11]
  • A Spirulinának számos előnye van a fogyás, a diszlipidémia és az elhízás javításában [13]
  • A Spirulina napi pótlása, előnyösnek bizonyulhat a vérszegénységhez kapcsolódó főbb változók, többek között a vörösvértestek számának emelkedésére. [4] A kutatások azt sugallják, hogy a spirulina javíthatja a terhesek vérszegénységét, valamint a gyermekek vashiányát [22]
  • Az alábbi tanulmányok áttekintik a fikocianin jelenlegi klinikai gyakorlatban betöltött szerepét, különös tekintettel annak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságaira. A tanulmány kimutatta, hogy a fikocianin fontos szerepet játszik a daganatos megbetegedések kezelésének támogatásában és az emberi sejtek regenerálódásának elősegítésében [2] 
  • A fikocianin a cianobaktériumok természetes terméke és gazdag antioxidánsforrás. Antioxidáns hatása különösen hatékony lehet a lipidperoxidáció csökkentésében [3] 
  • A spirulina algában található fikocianin részt vesz az antioxidáns és szabad gyök megkötő hatásban és az oxidatív stresszel szembeni védelemben [7] 
  • A fikocianin segíthet az oxidatív stressz leküzdésében azáltal, hogy gátolja a gyulladást elősegítő molekulák termelődését, és lenyűgöző antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást biztosít [18],[1] 
  • A Spirulina-kiegészítés jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők éhomi vércukorszintjének javítására. [9],[23]

A spirulina algák közül a Hawaii Spirulina rendelkezik a legmagasabb tápanyag tartalommal. Egy 3g-os adag például:

  • 60% fehérje tartalom és kitűnő A, K1, K2, B12 vitamin és vas, mangán és króm forrás
  • Egészségbarát fitonutriensek (fitokemikáliák), például karotinoidok, GLA, SOD és fikocionin gazdag forrása
  • 2800% -kal több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa
  • 3900% -kal több vasat, mint a spenót
  • 600% -kal több fehérjét, mint a tofu és
  • 280% -kal több antioxidáns, mint az áfonyában.

A legmagasabb tápérték tartalmú táplálék a bolygón. A különböző spirulina fajok átlagos értékénél 28g a következő tápanyagtartalommal bír: (Forrás: A spirulina alga tápanyagtartalma)
Kalória: (81 kcal), Protein: (39 g), Rost (1 g), Cukrok: (0.9g)
Zsírok: Összes zsír (napi NRV érték 3%-a), Telített zsír (4%), Omega-3 zsírsavak (230 mg), Omega-6 zsírsavak (351 mg).
Ásványi anyagok: Réz (85%), Vas (44%), Mangán (27%), Magnézium (14%), Nátrium (12%), Kálium (11%), Cink (4%), Foszfor (3%), Kalcium (3%), Szelén (3%)
Vitaminok: Riboflavin (60%), Thiamin (44%), Niacin (18%), Pantoténsav (10%), K-vitamin (9%), E-vitamin (7%), Folát (7%), B6-vitamin (5%), C-vitamin (5%), A-vitamin (3%)

A rendszeres fogyasztása eredménye

Segíti a szervezet nemesfémektől való megtisztulását, a krónikus arzén toxicitás (mérgezés) csökkentését. „Egy kutatás során 24 betegnél a krónikus arzénmérgezést 250 mg spirulina alga kivonattal és 2 mg cinkkel naponta kétszer kezeltek, 17 placebóval kezelt beteggel szemben. A végeredmény bámulatos volt, ugyanis megállapították, hogy a spirulina-cink kombináció csodálatosan kiegészítik egymás hatását, mert a résztvevők testében 47% -os arzéncsökkenést tapasztaltak!” Számos állatkísérlet kimutatta, hogy ez egy hatékony antimikrobiális szer, különösen a candida esetében. (Forrás: A spirulina alga hatékony a candida ellen, A spirulina alga a candida ellen, A spirulina alga antibaketriális hatása)  A spirulina-ról kimutatták, hogy elősegíti az egészséges bakteriális flóra növekedését a belekben, ami viszont meggátolja a Candida fejlődését. Emellett a spirulina immunerősítő tulajdonságai segítenek a szervezetnek a Candida sejtek felszámolásában.

 

Segíthet megelőzni a rákot

A Maryland-i Egyetem Orvostudományi Centruma szerint "Számos állat- és kémcső-vizsgálat arra utal, hogy a spirulina növeli az antitestek termelését, a fertőzést gátló fehérjéket és más olyan sejteket, amelyek javítják az immunitást, és segítenek a fertőzések és krónikus betegségek, például a rák megelőzésében". (Forrás: A spirulina alga daganatellenes tulajdonságai) Több mint 70 szakértői cikket publikáltak a szakirodalomban, amelyben a spirulina ráksejteket befolyásoló képességét értékelték! (Forrás: A spirulina platensis és a rákos megbetegedések kezelése)

 

Csökkentheti a vérnyomást

A phycocyanin egy spirulina pigment, amelyet a tudósok felfedeztek, hogy vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, melynek köszönhetően csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázata. (Forrás: A spirulina alga vérnyomás csökkentő hatású)

 

Csökkentheti a koleszterint

A spirulina-ról bizonyították az ateroszklerózist megelőzését és az emelkedett vérkoleszterinszint csökkentését. (Forrás: A spirulina algávla megelőzhető a magas koleszterinszint)

 

Csökkentheti a stroke esélyét

Egy tanulmányban a kutatók azt is felfedezték, hogy a spirulina-kiegészítés 33% -ról 48% -ra csökkentette az aortafelületet, ami azt sugallja, hogy megakadályozhatja az ateroszklerózist és az azt követő stroke-ot. (Forrás: A spirulina alga fogyasztása megakadályozhatja a stroke kialakulását)

 

Növelheti a szervezet energiaszintjét

A spirulina kémiai összetételének köszönhetően nem csoda, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak belőle, bőséges energiával rendelkeznek.

 

Gyorsíthatja a testsúlycsökkentést

A fehérje-gazdag élelmiszerek, mint a spirulina, különféle mechanizmusok révén segítik elő a fogyás és az alacsony zsírtartalmú táplálkozást. Fékezheti az éhségérzetet, amely a túlsúlyos emberek számára megoldást jelenthet. Annak érdekében, hogy maximálisan felhasználja az előnyeit, próbálja meg a magas fehérje tartalmú spirulinát reggel vagy délben fogyasztani.

 

Segítheti az allergiás tünetek kezelését

A spirulina hatékonyan csökkenti az allergia okozta viszketést, az orrváladékot, az orrdugulást és a tüsszentést. (Forrás: Hatékony segítség az allergiás panaszok csökkentésére)

 

A szennyezett, nem természetes forrásból származó Spirulina alga lehetséges mellékhatásai

Elengedhetetlenül fontos, hogy a legmagasabb és legtisztább minőségű spirulina algát fogyasszuk! Lehetőleg tengerből származó csak olyan kék-zöld algákat vásároljunk, amelyek szennyeződéstől mentesek.

A WebMD szerint a szennyezett spirulina a következőket okozhatja: (Forrás: A szennyezett, nem természetes spirulina hatása)

  • Májkárosodás
  • Gyomorfájdalom
  • Hányinger és hányás
  • Gyengeség
  • Szomjúság
  • Gyors szívverés

spirulinának hasonló íze van, mint az egyéb moszatoknak. Levesekbe, salátákba, gyümölcs- és zöldséglevekbe keverjünk el 1 kiskanállal. Adjunk hozzá 1 kiskanál alma- vagy egyéb mustot és így energiaitalt nyerünk. Fontos, hogy a spirulinát legfeljebb 40 Celsius fok meleg ételekbe használjuk, vagyis már a tányérra felszolgált levesre szórjuk.

Tudományos kutatások, referenciák és klinkai vizsgálatok:

[1] https://europepmc.org/article/MED/33732072, https://europepmc.org/article/PMC/7938138, Grover P, Bhatnagar A, Kumari N, Narayan Bhatt A, Kumar Nishad D, Purkayastha J. C-Phycocyanin-a novel protein from Spirulina platensis- In vivo toxicity, antioxidant and immunomodulatory studies. Saudi J Biol Sci. 2021 Mar;28(3):1853-1859.

[2] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5687155, Bannu SM, Lomada D, Gulla S, Chandrasekhar T, Reddanna P, Reddy MC. Potential Therapeutic Applications of C-Phycocyanin. Curr Drug Metab. 2019;20(12):967-976.

[3] https://www.researchgate.net/publication/323545121_Revisiting_the_role_of_phycocyanin_in_current_clinical_practice, Soni A, Dubey M, Verma M, Dhankhar R, Kaushal V, Atri R and Sabharwal R: Revisiting the Role of Phycocyanin in Current Clinical Practice. Int J Pharm Sci Res 2015; 6(11): 4588-00.

[4] https://europepmc.org/article/PMC/4012879
Carlo Selmi, Patrick S.C. Leung, Laura Fischer, Bruce German, Chen-Yen Yang, Thomas P. Kenny, Gerry R. Cysewski, M. Eric Gershwin: The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & Molecular Immunology, 31 Jan 2011, 8(3):248-254.

[5] https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1080/15216549800201832, Torres-Duran PV, Miranda-Zamora R, Paredes-Carbajal MC, Mascher D, Diaz-Zagoya JC, Juarez-Oropeza MA. Spirulina maxima prevents induction of fatty liver by carbon tetrachloride in the rat. Biochem Mol Biol Int. 1998;44:787–793.

[6] https://europepmc.org/article/MED/9712713, https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1080/15216549800201832, Vadiraja BB, Gaikwad NW, Madyastha KM. Hepatoprotective effect of C-phycocyanin: protection for carbon tetrachloride and R-(+)-pulegone-mediated hepatotoxicty in rats. Biochemical and Biophysical Research Communications, 01 Aug 1998, 249(2):428-431.

[7] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X00932704, Bhat VB, Madyastha KM. C-phycocyanin: a potent peroxyl radical scavenger in vivo and in vitro. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2000;275:20–25.

[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320501011857, Rodriguez-Hernandez A, Ble-Castillo JL, Juarez-Oropeza MA, Diaz-Zagoya JC. Spirulina maxima prevents fatty liver formation in CD-1 male and female mice with experimental diabetes. Life Sci. 2001;69:1029–1037.) hiperglikémia

[9] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/10966200152744463, Parikh P, Mani U, Iyer U. Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus. J Med Food. 2001;4:193–199.

[10] https://europepmc.org/article/PMC/2211748, Torres-Duran PV, Ferreira-Hermosillo A, Juarez-Oropeza MA. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids Health Dis. 2007;6:33.

[11] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2907180, Ruitang DengTe-Jin Chow: Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina. Published in final edited form as: Cardiovasc Ther. 2010 Aug;28(4):e33–e45. 

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26433766, Maria-Corina Serbana, Amirhossein Sahebkarb, Simona Dragand, Gheorghe Stoichescu-Hogead, Sorin Ursoniue, Florina Andricaf, Maciej Banach: A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clin Nutr. 2016 Aug;35(4):842-51.

[13] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7061888, James J DiNicolantonio, Anusha G Bhat, James OKeefe: Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review. Open Heart. 2020 Mar 8;7(1):e001003.

[14] https://europepmc.org/article/MED/9495584, Romay C, Armesto J, Remirez D, González R, Ledon N, García I: Antioxidant and anti-inflammatory properties of C-phycocyanin from blue-green algae. Official Journal of the European Histamine Research Society, 01 Jan 1998, 47(1):36-41.

[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939, Cemal Cingi, Meltem Conk-Dalay, Hamdi Cakli, Cengiz Bal: The effects of spirulina on allergic rhinitis. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008 Oct;265(10):1219-23.

[16] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7416373, Morteza Nourollahian, Bashir Rasoulian, Attaallah Gafari, Majid Anoushiravani, Farahzad Jabari, Mehdi Bakhshaee: Clinical comparison of the efficacy of spirulina platensis and cetirizine for treatment of allergic rhinitis. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2020 Jun;40(3):224–229.

[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857205, T K Mao, J Van de Water, M E Gershwin: Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. J Med Food. 2005 Spring;8(1):27-30.

[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34235823, Fatemeh Naeini, Meysam Zarezadeh, Sara Mohiti, Helda Tutunchi, Mehrangiz Ebrahimi Mamaghani, Alireza Ostadrahimi: Spirulina supplementation as an adjuvant therapy in enhancement of antioxidant capacity: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. Int J Clin Pract. 2021 Oct;75(10):e14618.

[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31359513, Zahra Hamedifard, Alireza Milajerdi, Željko Reiner, Mohsen Taghizadeh, Fariba Kolahdooz, Zatollah Asemi: The effects of spirulina on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 Oct;33(10):2609-2621.

[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31772708, Aline de Freitas Brito, Alexandre Sérgio Silva, Alesandra Araújo de Souza, Paula Benvindo Ferreira, Iara Leão Luna de Souza, Layanne Cabral da Cunha Araujo, Gustavo da Silva Félix, Renata de Souza Sampaio, Maria da Conceição Correia Silva, Renata Leite Tavares, Reabias de Andrade Pereira, Manoel Miranda Neto, Bagnólia Araújo Silva: Supplementation with Spirulina platensis Modulates Aortic Vascular Reactivity through Nitric Oxide and Antioxidant Activity. Oxid Med Cell Longev. 2019 Oct 24:2019:7838149.

[21] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8468496, Piotr Machowiec, Gabriela Ręka, Marcela Maksymowicz, Halina Piecewicz-Szczęsna, Agata Smoleń: Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Aug 31;13(9):3054.

[22] https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-021-00472-w#Sec22, Dorothy Apondi Othoo, Sophie Ochola, Elizabeth Kuria & Judith Kimiywe: Impact of Spirulina corn soy blend on Iron deficient children aged 6–23 months in Ndhiwa Sub-County Kenya: a randomized controlled trial. BMC Nutrition volume 7, Article number: 70 (2021).

[23] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8212345, Elaheh Hatami, Samira-Sadat Ghalishourani, Ameneh Najafgholizadeh, Makan Pourmasoumi, Amir Hadi, Cain C T Clark, Mostafa Assaroudi, Ammar Salehi-sahlabadi, Farahnaz Joukar, Fariborz Mansour-Ghanaei: The effect of spirulina on type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Diabetes Metab Disord. 2021 Mar 2;20(1):883–892.