+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Szintetikus és természetes vitaminok

2022.08.18 11:00
Szintetikus és természetes vitaminok

Az elmúlt néhány évtized adatai alapján egyre többen fogyasztanak étrend-kiegészítőket, kifejezetten vitamin készítményeket annak a reményében, hogy ezek csökkentik a kóros megbetegedések rizikóját.

Az elmúlt néhány évtized adatai alapján egyre többen fogyasztanak étrend-kiegészítőket, kifejezetten vitamin készítményeket annak a reményében, hogy ezek csökkentik a kóros megbetegedések rizikóját.

Szintetikus=mesterségesen előállított, azaz nem természetes.

Már maga a szó el kellene, hogy riassza az embereket, de persze, egy megfelelő reklámkampánnyal bármit el lehet adni!

Tudtad, hogy a forgalomban lévő vitaminok többsége szintetikus, vagyis vegyi úton előállított? Mégis mindig csak ezt halljuk: "Na és?"

Rémisztő igazság a szintetikus vitaminokról
A legtöbb piacon levő, manapság gyártott vitamin inkább szintetikusan előállított vitamint tartalmaz, mint teljes vitaminokat, amit zöldségből, gyümölcsből vagy egyéb növényekből nyernek ki. Miért van ez? Mert a szintetikus vitaminokat lényegesen olcsóbb  előállítani. Köztudott, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a normál anyagcseréhez és az egészségünk fenntartásához. Kutatások szerint a mai tápanyagban hiányos ételek miatt minden embernek szüksége lenne multivitaminokra. Sok ember elkerülhette volna a szívbetegséget, cukorbetegséget, rákot, és más betegségeket, hogyha megfelelő táplálkozást alkalmaztak volna. Azonban azt is le kell szögeznünk, hogy nem mindegy milyen forrásból milyen vitamin tesz jót nekünk.

A szintetikus multivitaminok nem rendelkeznek ugyanazzal a hatásfokkal, mint a természetes vitaminok. A szerkezetük és felépítésük azonos a természetes formával, de a természetet lehetetlen tökéletesen utánozni. A legrosszabb, hogy a gyártás során számos olyan segédanyagok is kerülhetnek a termékbe, amik rossz hatással lehetnek az emberi szervezetre (pl. vivőanyagok, színezőanyagok, konzerváló anyagok, stb.). Összességében ezek a készítmények nem növényi kivonatokat, hanem adalékanyagokat, édesítőszereket, aromákat tartalmaznak, hiszen ezeknek szintén olcsóbb az előállítása.

Jó példa erre a C-vitamin
Annak érdekében, hogy a szervezetünk fel tudja használni a vitamint, annak minden részére szüksége van. A szintetikus C-vitamin csak aszkorbinsavat vagy aszkorbátot tartalmaz, ami az aszkorbinsav kevésbé savas formája. A természetes C-vitaminban azonban nem csak aszkorbinsav, hanem rutin, bioflavonoidok (P-vitamin), K-faktor, J-faktor, P-faktor, tyrosináz és aszkorbinogen is található. Ha csak szintetikus C-vitamint veszünk magunkhoz - ahhoz, hogy a testünk fel tudja szívni az aszkorbinsavat - a szervezetünknek máshonnan kell elvennie a teljes C-vitamin komplexum többi alkotórészét úgy, hogy "elrabolja" a saját kollagén testszövetéből a hiányzó elemeket, még inkább kimerítve így a test vitaminkészletét. Ha ehhez nincs elég tartaléka, akkor az aszkorbinsav önmagában nem biztosítja azokat az előnyöket, melyekre a természetben előforduló C-vitamin (acerola cseresznye, csipkebogyó, citrusfélék, stb) képes. Keringés után a fel nem használt aszkorbinsav a vizelettel távozik.

 

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a szintetikus és természetes vitamin készítményeket?
Az étrend-kiegészítők címkéjén sokféle információ van feltűntetve, pl. a hatóanyag tartalom napi ajánlott mennyisége (RDA) és az összetétel (Ingredients) is. A hatóanyagok között általában csak az általános vitamin és ásványi anyag kifejezések találhatók, amelyekből még nem állapítható meg, hogy az adott készítmény mesterségesen előállított, vagy természetes növényi kivonatokból készült.
Az összetevők felsorolásából tudhatjuk meg, hogy ténylegesen milyen anyagok kerültek a termékbe. Itt nem árt az óvatosság! Mindig ellenőrizzük megvásárlás előtt a készítmény összetevőit, figyeljük testünk jeleit, és ne higgyünk a reklámoknak, hogy az adott vitamin készítmény, biztosan jó hatással van a szervezetünkre.

Jogosan jön a kérdés, hogy: „Akkor mi a megoldás?”
Természetesen a legideálisabb az, ha a vitaminszükségletünket teljes értékű táplálékokból tudjuk fedezni. Felháborodva mondhatjuk, hogy persze, de "a mai zöldségek, gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi hasznos tápanyagot, mint korábban". Ez igaz, ezért kell törekedni arra, hogy természetes forrásból származó vitaminokat, illetve étrend-kiegészítőket iktassunk étrendünkbe, amelyek nem rabolják el a szervezetből az értékes tápanyagot, de ellátják a sejteket tápanyaggal. Ezeket főleg a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendben, amit a piacon a termelőtől, vagy bioboltokban/webshopokban vásárolt készítményekben lehet megtalálni. Ha számodra mégsem járható ez az út, vagy több vitaminra van szükséged, mint amennyit táplálkozással magadhoz tudsz venni, nagyon figyelj oda az összetevőkre. Léteznek olyan természetes eljárással készülő vitamin-készítmények is, melyek magukban őrzik a természetes vitaminok jó tulajdonságait és az előállításukhoz nincs szükség a fent említett adalékanyagokra, ugyanis eredeti formában megmaradnak a jótékony hatású vegyületekkel együtt ilyen készítmény pl. a Naturalga 100%-ban természetes alga kapszula is.

A NATURALGA alga kapszula étrend-kiegészítő készítmény 5 féle, 100%-ban tiszta és természetes alga keveréke (Spirulina platensisAquamin®Chlorella vulgarisThallus laminariae és Haematococcus pluvialis). A készítmény nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékanyagot és egyéb szintetikus összetevőket sem. Az egészségtudatos emberek tökéletes választása, akik számára fontos a testi-lelki vitalitás- és az egészség megőrzése. 

A helyes vitamin-forma és adagolás kiválasztása azonban mindig egyénre szabott kell, hogy legyen, amit több tényező is befolyásol (életkor, anyagcsere-állapot, terhesség, stb.), ezért azt tanácsoljuk, hogy mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő terméket vásárol, kérje ki szakember véleményét!

Photo by ulleo

Forrás: drbenkim.com
http://www.multivitaminok.com/alapveto-informaciok/szintetikus-vitaminok
http://eletmodszer.com/comment/28575/Szintetikus-vs-termeszetes-vitaminok-paraszt-logika.html

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

3 okunk van rá, hogy miért érdemes spirulinát fogyasztanod
12
Jan

Sajnálatos módon ezt a kékeszöld színű mikroalgát gyakran figyelmen kívül hagyják vagy egyenesen félreértik. Pedig a világ egzotikus területein növekvő spirulina hihetetlenül egészséges szuperélelmiszer.

A méregtelenítésről
01
Szept

Úgy látom, hogy nagyon sok ember egyáltalán nem figyel oda a táplálkozására. Össze-vissza étkezik, nem tervezi meg a napi menüt, egész nap nassol a fő étkezések között, teljesen leterheli az emésztőrendszerét.

Algával a klímaváltozás ellen
27
Okt

A Hawaii és Duke egyetemek olyan modellt alkottak, aminél a fa égésénél keletkezett szén-dioxidot algatermesztéshez használják fel, ami akár felhasználható táplálékként, de üzemanyagként is.