+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

3 okunk van rá, hogy miért érdemes spirulinát fogyasztanod

2023.01.12 11:39
3 okunk van rá, hogy miért érdemes spirulinát fogyasztanod

Sajnálatos módon ezt a kékeszöld színű mikroalgát gyakran figyelmen kívül hagyják vagy egyenesen félreértik. Pedig a világ egzotikus területein növekvő spirulina hihetetlenül egészséges szuperélelmiszer.

Az egyik legtöbbet kutatott növény édesvízben és sós vízben is képes növekedni, és rokonságban áll a szintén szuperételnek számító chlorella algával https://naturalga.hu/blog/ismerd-meg-a-chlorella-algat . Mexikótól kezdve, Afrikán át egészen Hawaiig https://e-nyelv.hu/2008-10-05/hawaii-helyhatarozoragos-alakja/ világszerte termesztik, és méltán híres intenzív ízéről és gazdag tápanyagtartalmáról.

Bár lehet, hogy csak zöld színű italok, különböző energiaszeletek és természetes kiegészítők összetevőjeként találkoztál vele eddig, a spirulina napi rendszerességgel fogyasztva segíthet helyreállítani az egészségedet. A mai napig több mint 2700 lektorált tudományos cikk1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=spirulina értékeli az egészségügyi előnyeit, és világszerte indítottak segélyprogramokat 2  az alultápláltsággal küzdő területeken azért, hogy beindítsák a spirulinatermesztést. https://www.timesofisrael.com/a-tel-aviv-high-school-program-is-helping-to-feed-the-world-with-algae/

Vizsgáljuk meg közelebbről a spirulinát, valamint azt, hogy miért érdemes felvenned a napi táplálkozási rutinodba!

 

Ismerd meg a spirulinát!

A spirulina növénynek két fajtája létezik, az Arthrospira platensis és az Arthrospira maxima. Világszerte termesztik, és alkalmazzák őket táplálékkiegészítőként (tabletta, kapszula és por formájában), valamint teljes értékű élelmiszerként is. Sőt, állati-, és hal takarmányként is használatosak.

 

Mire jó a spirulina?

A spirulináról szóló vélemények azt állítják, hogy ez a csodálatos alga az anyagcserétől kezdve a vércukorszint stabilizálásáig és a szívbetegségek megelőzéséig mindenre képes lehet.

A kutatások folyamatosan tárják fel a potenciális előnyeit. Tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina hozzáadása a napi étkezésekhez segíthet a szervezet méregtelenítésében, növelheti az energiaszintet és még az agyműködést is segítheti.

 

A spirulina egészségügyi előnyei

A spirulina fogyasztása igen jelentős egészségügyi előnyökkel járhat a számodra. Az okok a következők:

1. Semlegesíti a nehézfémeket (különösen az arzént)

A krónikus arzénmérgezés világszerte problémát jelent. Például Banglades teljes nemzetének mintegy 3 százaléka mutatja az arzénmérgezés klinikai tüneteit3  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15530935/ . Mivel a bangladesi kutatók szerint „nincs specifikus kezelés” az arzénmérgezésre, ezért olyan alternatívákat vizsgáltak, mint a kék-zöld algák fogyasztása.
Miután 24 krónikus arzénmérgezésben szenvedő betegnek naponta kétszer spirulina kivonatot (250 milligramm) plusz cinket (2 milligramm) adtak, és összehasonlították az eredményeket 17 placebót szedő páciensével, megállapították, hogy a spirulina-cink kombináció működik. A résztvevők azt tapasztalták, hogy a szervezetükben 47 százalékkal csökkent az arzén mennyisége.

2. Megszünteti a candidafertőzést

A kutatók szerint  "A candida fajok az egyén nyálkahártyájának, szájüregének, gyomor-bél traktusának és hüvelyének normális mikrobiótájához tartoznak." Ám ha a szervezetünkben nem egészséges a mikroflóra egyensúly, sokkal fogékonyabbak vagyunk a betegségekre.

Még a szivárgó bél szindróma és a helytelen emésztés is visszavezethető a mikroflóra egyensúlyhiányához. Sajnos az invazív candidiasis vezető halálok, és a candida túlszaporodása többnyire előrevetíti az autoimmun betegségek diagnózisát. (Az invazív candidiasis egy gombás fertőzés amely akkor fordul elő, amikor a candida élesztőszerű gomba belép a véráramba, majd elterjed a szervezetben.)

A cukorban gazdag étrend gyakorlása, a természetes összetevők hiánya, valamint az antimikrobiális rezisztencia és a hatástalan gombaellenes gyógyszerek szedése miatt az 1980-as évek óta jelentős növekedést tapasztalunk a candidafertőzések számában. Az antimikrobiális rezisztencia során a mikrobák ellenálló képessége nő azokkal a gyógyszerekkel szemben, amelyekkel korábban kezelni lehetett őket, ez pedig világszerte komoly egészségügyi fenyegetést jelent.

Szerencsére úgy tűnik, hogy a spirulina a segítségünkre siet. Állatkísérletek sora4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518167/ mutatja, hogy a spirulina hatékony antimikrobiális szer, különösen a candida esetében.

A spirulina elősegíti az egészséges baktériumflóra növekedését a belekben, ami viszont gátolja a candida virágzását. Ezenkívül immunerősítő tulajdonságai segíthetik a szervezetet a candidasejtek eltávolításában. Spirulina candida ellen? Igen!

3. Segít a HIV-vel, és az AIDS-szel való küzdelemben

Egészen a közelmúltig az epidemiológusok értetlenül próbálták megérteni azt, hogy Japánban, Koreában és a Csádi Köztársaságban miért viszonylag alacsony a HIV/AIDS aránya. Az egyik lehetséges magyarázatot a Journal of Applied Phycology folyóiratban közzétett 2012-es tanulmány tárta fel: ez pedig az ezeken a területeken élő emberek által fogyasztott algák mennyiségére hívta fel a figyelmet.

A kutatók 11 olyan HIV-beteget vizsgáltak5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22661829/ , akik soha nem szedtek antiretrovirális szereket (a humán immunhiányos vírus (HIV) fertőzés elleni védekezésre használt gyógyszerek egy csoportja), és három csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik csoportban a tagoknak 5 gramm barna moszatot kellett enniük, a másodikban 5 gramm spirulinát, a harmadikban pedig mindkét algaféle kombinációjából került a tányérokra.

A három hónapos tesztidőszak lejárta után két kulcsfontosságú megállapítást tettek:

• Akármelyik csoportot is nézték, a káros hatásoknak nyoma sem volt.

• A CD4 sejtek (a fertőzések ellen küzdő T-helper fehérvérsejtek, amelyeket a HIV stádiumba állítására használnak)  és a HIV-1 vírusterhelés (egy HIV biomarker) stabilak maradtak.

Az eredmények annyira ígéretesek voltak, hogy egy résztvevő önként jelentkezett, hogy további 10 hónapig folytatja a vizsgálatot. Esetében klinikailag jelentősen javult a CD4 sejtek szintje, és csökkent a HIV-vírus terhelés”. Láthatjuk, hogy a spirulina méltó helyet foglal el a HIV természetes kezelésében.

 

Spirulinát találhatsz a következő NaturAlga termékekben:
Alga protein (500 g) https://naturalga.hu/alga-feherje-500g
Naturalga (90 kapszula) https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula

 

Források:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=spirulina
2. https://www.timesofisrael.com/a-tel-aviv-high-school-program-is-helping-to-feed-the-world-with-algae/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15530935/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518167/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22661829/

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

A japánok hosszú életének titka
06
Dec

A világon Japánban élő embereknek a legmagasabb a várható élettartama. A japán férfiak várható átlagos élettartama 80 év, míg ezzel szemben a japán nőké átlagosan 86 év.

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.

TOP3 superfood ajánlás
06
Okt

A szuperélelmiszerekre jellemző a rendkívüli tápanyagsűrűség, éppen emiatt nem is kell belőlük sokat használni, olykor negyed teáskanálnyi is elegendő lehet a jótékony élettani hatás eléréséhez.