A spirulina alga a Föld első élőlényei, természetes táplálékai közé tartozik. Nevének jelentése: a kő ürüléke. Nézzük át, hogy milyen feljegyzések születtek róla a történelem folyamán!
Látogassunk el Mexikóba!
A 16–17. században Közép- és Dél-Amerikát gyarmatosító spanyol és portugál felfedezők és hódítók, a konkvisztádorok már ismerték a spirulinát. Sőt, az azték nép is. A 16. században pedig igen kedvelt volt az árusoknál a spirulinás, kékeszöld színű sütemény. Olvass csak bele Cortez könyvébe, mely címe Mexikó meghódítása („Conquest of Mexico”) https://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarly/tei-Bio18Tuat01-t1-body-d3.htmL.
„Tégla alakú süteményeket készítenek belőle, amelyeket nemcsak a (tenochtitlani) piacon árulnak, hanem a városon kívülre és jóval messzebbre is elszállítják. Úgy fogyasztják, ahogy mi a sajtot, és inkább sós íze van, ami chilmollival (csípős szósszal) finom. Azt állítják, olyan sok madár érkezik a tóhoz ezért az ételért, hogy télen gyakran beborítanak egy-egy részt a tavon.”
A „Tecuitlatl” néven emlegetett spirulinás kalács több száz éven át lehetett az aztékok elsődleges fehérjeforrása. A Texcoco-tó napjainkig bővelkedik spirulinában.
Mi a helyzet a Csád-tó környékén?
A történelmi feljegyzések alapján (Pierre Dangeard, 1940-es évek) a közép-afrikai nép a Csád-tó közelében lévő kis tavakban azóta termeszt spirulinát, mióta a 9. században elsőként benépesítették a régiót. Miután a spirulina a szél és a hullámok útján kikerült a tópartra, a homok kiszívta belőle a felesleges vizet, a Nap sugarai pedig kiszárították. A belga filozófus, Dangeard kutatásai szerint a kanembu törzs dih’e nevű pürés étele spirulina alapú.
Kutatásunk során találtunk egy 1959-ben írt cikket is, amely ír erről a lenyűgöző ételről, de akkoriban a kutatók még összekeverték a chlorella algával. A spirulina valódi értékeire csak egy 1969-ben megejtett belga expedíció tárta fel.
Hawaii Spirulina Pacifica, te csodás
A Hawaii Spirulina Pacifica a spirulinák legje, azaz egy olyan alga, amely több tápanyagot tartalmaz, mint bármely más spirulina. Teljes értékű, tápláló élelmiszer, melynek mindössze 3 grammja az alábbiakat tartalmazza:
● 60 százalék fehérje
● tele van A-, K1-, K2-, B12-vitaminnal, valamint gazdag a vas-, mangán- és króm tartalma
● bővelkedik az alábbiakban: fitonutriensek, karotinoidok, GLA, SOD és fikocianin
● lekörözi a sárgarépát, hiszen 2800 százalékkal több béta-karotint tartalmaz
● 3900 százalékkal több vas van benne, mint a spenótban
● 600 százalékkal több fehérjével dicsekedhet, mint a tofu
● 280 százalékkal több antioxidánst rejt, mint az áfonya
Amint láthatod, a kékeszöld színű spirulinának gazdag története van. A világ legszebb helyein termesztik. Azonban érdemes odafigyelned arra, hogy gyakran összekeverik a chlorella algával.
Egy kis érdekesség. a spirulina táplálékkiegészítőként az USA-ban jelent meg először, mégpedig 1979-ben.
Próbáld ki te is a spirulinát az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt!
Alga protein (500 g) https://naturalga.hu/alga-feherje-500g
Naturalga (90 kapszula) https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula
Olvasd el a következő cikkeket is:
A spirulina alga igazi szuperétel https://naturalga.hu/blog/a-spirulina-alga-igazi-szuperetel
A spirulina jótékony hatásai az agyi működésre és a memóriára https://naturalga.hu/blog/a-spirulina-jotekony-hatasai-az-agyi-mukodesre-es-a-memoriara
Spirulina platensis – Spirulina alga https://naturalga.hu/az-algakrol/spirulina-alga
Források:
Tietze, H. Spirulina Micro Food Macro Blessings. 1999. https://books.google.sk/books?id=qXxF8Wal0LIC
The Biological and Economic Importance of Algae, Part 3. Edible Algae of Fresh and Brackish Waters by H. W. Johnston, https://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarly/tei-Bio18Tuat01-t1-body-d3.html
Spirulina Benefits: 10 Proven Reasons to Use This Superfood https://draxe.com/nutrition/spirulina-benefits/