+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

A spirulina fogyasztás 7 fantasztikus előnye

2023.01.26 11:41
A spirulina fogyasztás 7 fantasztikus előnye

A világ legszebb helyein termesztett spirulinát alapos kutatások alá vetették annak számos lehetséges előnye miatt. Mire is jó a spirulina? Ahogy azt egy korábbi cikkünkben (3 ok, amiért érdemes spirulinát fogyasztanod) olvashattad, a legjelentősebb egészségügyi előnyei közé tartozik a nehézfémek méregtelenítése, és a candida eltávolítása. Most újabb előnyeit vesszük górcső alá, melyek között ott szerepel a rák elleni küzdelem, és a vérnyomás csökkentése is.

1. A spirulina segít a rákmegelőzésben

A Milton S. Hershey Medical Center6 https://www.pennstatehealth.org/locations/milton-s-hershey-medical-center?utm_source=local-listing&utm_medium=organic&utm_campaign=website-link szerint „Számos állatkísérlet és kémcsővizsgálat sugallja azt, hogy a spirulina fokozza az antitestek, a fertőzések elleni fehérjék és más olyan sejtek termelését, amelyek javítják az immunitást, segítenek megelőzni a fertőzéseket és a krónikus betegségeket, például a rákot.”

Ez nem meglepő, mivel a tudományos irodalomban több mint 70 olyan lektorált cikk7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=spirulina+cancer jelent meg, amelyek a spirulina rákos sejtekre gyakorolt hatását értékelik.

A spirulina gazdag8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24552870/ a bilirubin molekulával közeli rokonságban álló tetrapirrol vegyületekben is, amely egy erős antioxidáns és antiproliferatív szer.

Emberi hasnyálmirigysejteken végzett tesztelés során a kutatók felfedezték, hogy „A kezeletlen sejtekhez képest a kísérleti terápiák (dózisfüggő módon) jelentősen csökkentették az emberi hasnyálmirigyrák sejtvonalak in vitro proliferációját (szaporodását).” Lényegében ez azt bizonyítja, hogy a spirulina fogyasztása egy természetes, és potenciális rákkezelési módszer lehet.

 

2. Csökkenti a vérnyomást

A fikocianin a spirulinában található pigment, amelyről a tudósok felfedezték9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684441/ , hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír. Japán kutatók azt állítják, hogy ennek az az oka, hogy a kék-zöld algák fogyasztása visszafordítja az endotheliális diszfunkciót a metabolikus szindrómában.

Ez rendkívül ígéretes lehet, mert manapság a metabolikus szindróma a megelőzhető betegségek egyik fő okozójává vált: növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát.

 

3. A spirulina csökkenti a koleszterin - szintet

A spirulina előnyei közt említendő, hogy megelőzi az érelmeszesedést és csökkenti a koleszterinszintet.

Egy közelmúltban a The Journal of Nutritional Science and Vitaminology folyóiratban10 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354344 megjelent állatkísérletben nyulakkal folytattak kísérletet: elsőként négy héten át magas koleszterintartalmú étrenddel etették őket, amely 0,5 százalék koleszterint tartalmazott, majd további nyolc héten át tartották a magas koleszterintartalmú étrendet, de ez már 1 vagy 5 százaléknyi spirulinát is magában foglalt.

A nyolchetes teszt befejezése után az LDL koleszterin - szint az 1 százaléknyi spirulinát fogyasztó csoportban 26, az 5 százaléknyi spirulinát fogyasztó csoportban pedig  41 százalékkal csökkent. A szérum trigliceridek és az összkoleszterinszint is jelentősen csökkent. Ez a tapasztalat erősen utal arra, hogy minél többet eszünk a spirulinából, annál több előnyben lesz részünk.

 

4. Csökkenti a stroke esélyét

A fenti tanulmányban a kutatók azt is felfedezték, hogy a spirulina-kiegészítés 33-48 százalékkal csökkentette az intimális aorta felszínét, ami arra utal, hogy megelőzheti az érelmeszesedést és az azt követő stroke-ot.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a klinikai vizsgálatot olyan állatokon végezték, amelyek még mindig magas koleszterintartalmú étrendet fogyasztottak. A vizsgálat rávilágít arra, hogy a rendszeres spirulina fogyasztás szó szerint visszafordíthatja a helytelen táplálkozás által okozott károk egy részét. Képzeld el, milyen nagy egészségügyi előnyökkel járna számodra az, ha  spirulinával kiegészített, kiegyensúlyozott étrendet folytatnál!

 

5. A spirulina ellát energiával

Ha megnézzük a spirulina kémiai összetételét, nem csoda, hogy az azt rendszeresen fogyasztó emberek bőséges energiával rendelkeznek. Dr. Mehmet Oz11 https://www.youtube.com/@DoctorOz azt javasolja, hogy keverj össze 1 teáskanál spirulina port 350 ml lime lével, és fagyaszd le a keveréket jégkockaként. Így bármikor hozzájuthatsz az egészséges lendülethez.

Fontos megjegyezni, hogy mindez nincs alátámasztva klinikai vizsgálatokkal, bár sokan tapasztalták már azt, hogy a spirulina növelheti az energiaszintet.

 

6. Enyhíti az orrmelléküreg-problémákat

A spirulina számos tanulmány szerint12 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24324897/ csökkenti az orrmelléküreg-problémákat okozó gyulladásokat. A placebóval végzett kísérletekhez képest a spirulina hatékonyan csökkenti a viszketést, az orrfolyást, az orrdugulást és a tüsszögést.

 

7. A spirulina javítja a memóriát, és neuroprotekciót kínál agyi rendellenességekre

Egy 2012 -es tanulmányban13 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23028885/ a patkányoknak adott spirulinával dúsított étrend neuroprotektívnek bizonyult a Parkinson-kór α-synuclein modelljében. Egy 2015-ös tanulmányban egereken vizsgálták a spirulina a memóriazavarokra, oxidatív stresszkárosodásra és antioxidáns enzimaktivitásra gyakorolt hatását.

Megállapították 14 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21697639/ , hogy a spirulina „megelőzheti az emlékezetvesztést. Ezt valószínűleg az Aβ fehérje felhalmozódásával, az oxidatív károsodások csökkentésével és főként a kataláz aktivitás fokozásával éri el.”

Bár mindkét tanulmányt állatokkal folytatták le, ígéretesek a Parkinson-kórosok, a neurodegeneratív betegségekben szenvedők és a memóriaproblémákkal küzdők számára.

 

Olvass tovább: A spirulina jótékony hatásai az agyi működésre és a memóriára https://naturalga.hu/blog/a-spirulina-jotekony-hatasai-az-agyi-mukodesre-es-a-memoriara

 

A spirulina fogyasztásának ellenjavallatai

A spirulina  egyeseknél autoimmun reakciókat okozhat. Terhes nőknek és gyermekeknek sem mindig ajánlott. Legyél óvatos abban, hogy hol vásárolsz spirulinát, mert ha nem jó minőségű, szennyezett lehet, és ez mellékhatásokhoz vezethet.

 

Fogyassz te is spirulinát!

A spirulina minden adagja jó mennyiségű spirulina fehérjét, valamint olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz, a vas, a riboflavin és a tiamin.

 

Receptajánló: Epres-banános spirulina alga turmix: https://naturalga.hu/blog/epres-bananos-spirulina-alga-turmix

 

Spirulinát találsz a következő termékekben:

Alga protein (500 g) https://naturalga.hu/alga-feherje-500g

Naturalga (90 kapszula) https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula

 

Források:

1. https://www.pennstatehealth.org/locations/milton-s-hershey-medical-center?utm_source=local-listing&utm_medium=organic&utm_campaign=website-link
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=spirulina+cancer
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24552870
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684441/
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354344
6. https://www.youtube.com/@DoctorOz
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24324897
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23028885/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21697639/

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

6+1 tipp, hogyan kerüld el az influenzaszezont
29
Szept

Hivatalosan is megkezdődött az influenzaszezon. Megosztok veled néhány tippet, amit ha betartasz elkerülheted ezt a vírusos betegséget!

Ismerd meg a Chlorella algát
11
Aug

Olyan természetes étrend-kiegészítőt keresel, ami növeli az energiaszintet, támogatja a zsírégetést és segít eltávolítani a testedből az olyan nehézfémeket, mint az ólom és a higany? Ha igen, akkor a Chlorella alga az, amire szükséged van?!

A japánok hosszú életének titka
06
Dec

A világon Japánban élő embereknek a legmagasabb a várható élettartama. A japán férfiak várható átlagos élettartama 80 év, míg ezzel szemben a japán nőké átlagosan 86 év.