Valószínűleg sokat hallottad már a „szuperételek” kifejezést. De mik is ezek valójában? A szuperételek olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, étrend-kiegészítők, amelyek tobzódnak az antioxidánsokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban. Egy szó mint száz, szükségünk van rájuk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egészségesek legyünk.
Mik a szuperételek?
A szuperételek nem csak a tápanyagszükségletünk kielégítéséről gondoskodnak, nem csak arra jók, hogy segítsenek megszabadulni néhány idegesítő plusz kilótól. Ezeken a jótékony hatásokon túl csökkenthetik számos krónikus betegség kockázatát, sőt, népszerű öregedésgátló élelmiszerek.
A "szuperélelmiszerek" fogalma a 20. század elejére vezethető vissza. Manapság már divatszónak számít, amit előszeretettel hangoztatunk akkor, amikor az egészségünkről van szó.
Ám ne keresd, hiszen nincs is valódi definíciója. Ez sajnos megzavarhatja a fogyasztókat. Ezt a kifejezést az élelmiszeripar is gyakran használja a feldolgozott "egészséges élelmiszerek" forgalomba hozatalakor. Tulajdonképpen olyan ételekről van szó, amelyek segítik a fogyókúrák és a méregtelenítő diéták sikerét.
Utánanéztünk, hogy milyen konkrétabb definíció létezik a szuperételekre. Az Oxford Dictionary https://en.oxforddictionaries.com/definition/superfood például úgy definiálja a szuperélelmiszert, mint "olyan tápanyagban gazdag élelmiszert, amely különösen előnyös az egészség és a jólét szempontjából".
Eközben Merrian-Webster https://www.merriam-webster.com/dictionary/superfood szerint a kifejezés "olyan élelmiszer (például lazac, brokkoli vagy áfonya), amely gazdag olyan vegyületekben (például antioxidánsokban, rostokban vagy zsírsavakban), amelyek jótékony hatásúak az ember egészségére".
Felhasználás az ajurvédában és a hagyományos orvoslásban
Még jóval azelőtt, hogy a szuperételek fogalmát bevezették volna, a hagyományos orvoslási formák az élelmiszereket gyógyító tulajdonságaik miatt használták fel, hogy elősegítsék az egészséget.
A hagyományos kínai orvoslásban például úgy vélték, hogy a szuperélelmiszerek természetes módon segítik a különféle betegségek és egészségügyi állapotok kezelését. Ide sorolták a kínai gyógynövényeket, gyógygombákat és más antioxidánsokban gazdag összetevőket, mint például a ginzenget vagy a goji bogyókat.
Az ajurvédikus gyógyászatban a tápláló, teljes értékű ételeket a hangulat javításra, a fáradtság leküzdésére, a fogyás fokozására és az emésztés javítására használják. Különösen a növényi alapú étrendet alkotó szuperételekről – például szezonális gyümölcsökről, zöldségekről, diófélékről, magvakról, gyógynövényekről és fűszerekről – gondolják, hogy elősegítik a test és a lélek egyensúlyát, és támogatják az általános jólétet.
Spirulina, te csodás
Ezt a kékes-zöldes színű algát a bolygó egyik legtáplálóbb összetevőjének tartják. Nem is csoda, hiszen magasabb a fehérje tartalma, mint a vörös húsnak. Ezen kívül tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat, amelyre a szervezetnek szüksége van, és ezen felül még rengeteg antioxidánst is.
A spirulina egészségügyi előnyei közé sorolható, hogy megakadályozhatja a plakk felhalmozódását az artériákban, csökkentheti a vérnyomást és rákellenes táplálékként működhet.
A spirulina leggyakrabban por formájában kapható, és széles körben elérhető az online webáruházakban. Használhatod turmixokhoz, de rászórva egyes ételekre növelheted azok tápanyagtartalmát.
Spirulinát találhatsz a következő termékekben:
Tudj meg többet a spirulina algáról a következő írásunkból: Spirulina platensis - Spirulina alga: https://naturalga.hu/az-algakrol/spirulina-alga
Források:
1. https://draxe.com/nutrition/what-are-superfoods
2. https://en.oxforddictionaries.com/definition/superfood
3. https://www.merriam-webster.com/dictionary/superfood