+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Az algapor megváltoztathatja a világot

2023.08.11 15:00
Az algapor megváltoztathatja a világot

A mai világban sajnos már túlságosan függünk a külföldi olajoktól, és az élelmiszerellátás szigorú előírásaitól. A jó hír az, hogy az algapor elhozhatja számunkra az energia- és élelmiszermentesség világát.

Az energiafüggőség egyre nő, ami további költségeket jelent, és mindez aggodalomra ad okot.

Az Egyesült Államokban már megkezdődtek az alternatív energia, és üzemanyag fejlesztések kísérletei arra, hogy:

  • a korábbi, fosszilis alapú üzemanyagokat kiváltsák egy számukra gazdaságosabb megoldásra,
  • függetlenítsék magukat azoktól az előállító, és finomító országoktól, ami fölött nincs politikai befolyásuk.

Nem kérdés, hogy az egyes országoknak egy sokkal környezetbarátabb, biztonságosabb, olcsóbb, és megbízhatóbb stratégiát kell kidolgozniuk arra, hogy át tudják hidalni a saját energiatermelésük problémáit

A természet néhány csodás ötletnek köszönhetően az energiaforrások végtelen tárházát kínálja fel nekünk. Ide tartoznak például a napenergia állomások, a szél-, és a vízerőművek. 

A felsorolt ötletek közül néhány valóban működőképes lehet, persze csak a  megfelelő körülmények között. Vegyük például a napenergiát, amely - ha nincs lehetőségünk eltárolni a nap által generált energiát - csak és kizárólag napsütéskor működik. A tárolásra egyébként egyelőre csak az otthoni felhasználás esetén van mód, ipari méretekben még nincs erre megfizethető lehetőség.

 A vízenergia története már évszázadokra tekint vissza, ám a generátor üzembe helyezése - üzemben tartása, illetve az ehhez szükséges munkaerő biztosítása, és szabályos ellátása rendkívül költséges. 

A szélerőművek működése nagymértékben hasonlít a napenergiához, hiszen ahogyan a napsütés idejét, úgy a  széljárást sem lehet mindig kiszámítani. Emiatt a szélerőművek által termelt energia mennyisége kiszámíthatatlan. A szélerőművek a tengerpartokon jól működnek, de csak egy adott régióban termelnek energiát, és ez az energia nem szállítható. Tovább árnyalja a képet, hogy az észak-amerikai Great Plains síkság ugyan alkalmas hely a szélenergia termelésére, de a helyiek szerint rontja a tájképet, és veszélyes a madarakra nézve.

A tudományos közösségek az elmúlt években sokat dolgoztak azon, hogy ráleljenek a mikroalga porban lévő nyersanyagok hasznosításának lehetőségére. Az algapor forradalmasíthatja például az üzemanyag előállítást (biodízel, biobenzin) is, de  alkalmas lehet bioplasztik gyártásra, és még számos termék létrehozására.

 

Az algaporban rejlő lehetőségek nagyon izgalmasak, nézd csak:

1. Az algafarmok képesek megváltoztatni az élelmiszerkultúránkat azáltal, hogy kis területen nagy mennyiségű élelmiszert termelnek ki. Teszik ezt rendkívül olcsón, és nyereségesen, ellentétben más biodízel növényekkel, mint például a kukorica, vagy a szója, amikhez képest az alga hússzor termékenyebb biodízelnövénynek számít. Ráadásul a mikroalgák fogyasztása számos egészségügyi és orvosi előnnyel is jár.

2. Az algás bioüzemanyaggal működő autók motorja már bizonyítottan képes elérni azt a teljesítményt, mint a korábbi, foszilis üzemanyagokkal.
Ugyan a kereskedelembe bocsátása jelenleg még nem lehetséges, de a kutatások ütemét elnézve ez a gond is meg fog oldódni hamarosan.

3. A biodízel üzemanyaggal működő autók jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a kőolajalapúak. Továbbá hozzájárulnak a globális felmelegedés visszaszorításához, és az éghajlatváltozás csökkentéséhez is.

4. A biodízel üzemanyag kevésbé gyúlékony, mint a kőolaj alapú, így jóval biztonságosabbnak bizonyul egy esetleges baleset bekövetkezésekor. Ráadásul a teljesítménye sem különbözik.

5. A biodízel biológiailag lebontható, vagyis szállításkor nem kell semmiféle környezet, és/vagy talajvíz szennyezéstől tartanunk. A normál üzemanyagok esetében ez sajnos nem így van, és ráadásul a savas esőkért felelős ként is tartalmazzák.

6. A biodízel finomítók felépítése, és működtetése jóval olcsóbb, mivel a biodízel finomítása egyszerű eljárásokból tevődik össze.

7. A bioüzemanyagok sokkal hosszabb élettartamot, és hatékonyságot biztosítanak a motornak, mivel a kenési képességük jóval ideálisabb, és simább áramlást biztosítanak.

 

Ez a fenti 7 pont is bizonyítja, hogy miért lehet az algás bioüzemanyag a jövő energiahordozója.

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

3 egyszerű recept kék-zöld algából,  melyek után mind a 10 ujjad megnyalod majd
09
Máj

Turmixot és parfét sokféle összetevőből lehet készíteni. Ugyan a kék-zöld algának kicsit hínáríze van önmagában, de turmix vagy parfé formájában, gyümölcsökkel és más finomságokkal mixelve ez alig észrevehető. Sőt, ezzel az algával szép zöldre színezheted az italodat spenót, és kelkáposzta hozzáadása nélkül. 

Növényi alapú reggelire vagy uzsonnára vágysz? Akkor készíts egy krémesen finom, tápláló, és gyomorbarát turmixot, vagy parfét. Ráadásul magaddal is viheted, akárhová mész!

A spirulina fogyasztás 7 fantasztikus előnye
26
Jan

A világ legszebb helyein termesztett spirulinát alapos kutatások alá vetették annak számos lehetséges előnye miatt. Mire is jó a spirulina? Ahogy azt egy korábbi cikkünkben (3 ok, amiért érdemes spirulinát fogyasztanod) olvashattad, a legjelentősebb egészségügyi előnyei közé tartozik a nehézfémek méregtelenítése, és a candida eltávolítása. Most újabb előnyeit vesszük górcső alá, melyek között ott szerepel a rák elleni küzdelem, és a vérnyomás csökkentése is.

Miért érdemes algákat fogyasztani?
03
Nov

Az ehető alga, közismertebb nevén tengeri moszat, ami a tengeri növények csoportjába tartozik, ahol rengeteg más alakú, ízű, szerkezetű fajtája van.