+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Tudj meg mindent az astaxanthin lelőhelyeiről, és szedéséről!

2023.05.30 15:23
Tudj meg mindent az astaxanthin lelőhelyeiről, és szedéséről!

Az astaxanthin étrendünkbe illesztésére, illetve táplálékkiegészítőként való szedésére számos okunk lehet. Ilyen például a gyulladások csökkentése, a bőr egészségének javítása, a jobb agyműködés támogatása, vagy épp a termékenység fokozása https://naturalga.hu/termeszetes-astaxantinnal-a-ferfi-meddoseg-ellen.

Az astaxanthin legjobb forrásai

Az astaxanthin akkor szívódik fel a legjobban, ha a napi adagját teljes értékű élelmiszerforrások útján viszed be a szervezetedbe. Sőt, ekkor hasznosulnak leginkább az egészségügyi előnyei is. Legnagyobb arányban a tenger gyümölcseiben található, de még ezernyi módon hozzájuthatsz ehhez a jótékony antioxidánshoz.

 

Az astaxanthin kiemelt forrásai:

 • Vadon fogott vörös lazac (sockeye salmon)
 • Krill
 • Alga
 • Vörös pisztráng
 • Homár
 • Rák
 • Garnélarák
 • Lazac ikra
 • Folyami rák
 • Vörös keszeg
 • Táplálékkiegészítők

Ha esetleg nem szereted a tengeri herkentyűket, és a halakat, akkor sincs gond, hiszen az astaxanthin kapható természetes étrend-kiegészítő formájában is. Ehhez csak kivonják az astaxanthint azokból az algákból, amelyek bőven tartalmazzák, és szedheted kapszulaként, és így koncentrált adagot juttathatsz be belőle a szervezetedbe.

Ahhoz, hogy maximalizálhasd az egészségügyi előnyeit, keresd a természetes, mikroalgákból származó astaxanthin kivonatokat, hiszen az adalékanyagokat tartalmazó szintetikus astaxanthinnal ezt nem tudod biztosítani.

Szerencsére a legtöbb gyógyszertárban és bioboltban elérheted az astaxanthin-kiegészítőket, illetve természetesen megrendelheted tőlünk is:

Astaxanthin (60 kapszula) https://naturalga.hu/astaxanthin-60-kapszula

A Nutrafoods című szaklapban megjelent tanulmányban azt olvashatjuk, hogy a természetes astaxanthin hússzor hatékonyabb a szabad gyökök eltávolításában, mint a szintetikus változat (1).

A természetes eredetű astaxanthin olyan étrend-kiegészítőben is fellelhető, mint például a krillolaj, vagy egyes omega-3 készítmények.

 

Mennyi astaxanthint szedjek?

Beszéljünk az adagolásról!

Amennyiben teljes értékű élelmiszerekből szeretnéd beszerezni, illessz be az étrendedbe hetente néhány alkalommal astaxanthinban gazdag ételt. Persze ekkor az astaxanthin mellé grátiszba még kapsz jó néhány fontos tápanyagot is, mint például vitaminokat, ásványi anyagokat és omega-3 zsírsavakat.

Egy tanulmány résztvevői az astaxanthint kiegészítő formájában, napi 4-40 milligramm adagban fogyasztották 12 héten keresztül, és biztonságosnak bizonyult (2). Az ajánlott adagolás ettől eltérően naponta egy-három alkalommal, étkezés közben négy-nyolc milligramm. Azt javasoljuk, hogy kezdd alacsony dózissal – igy megtanulja tolerálni a szervezeted-, és csak fokozatosan növeld az adagot.

 

Az astaxanthin mellékhatásai és kockázatai

A teljes értékű élelmiszerforrásokban, és a kiegészítő formájában szedett astaxanthin mennyisége felől nyugodt lehetsz, mert általában biztonságos mértékű, és az esetleges mellékhatások is csak minimális kockázatot jelentenek. Persze ha ennek ellenére bármilyen negatív mellékhatást tapasztalsz – ez főként túladagolásnál fordul elő –, akkor gondold át a dózis csökkentését, vagy hagyd el a szedését.

 

Íme az astaxanthin fogyasztásakor jelentkező leggyakoribb mellékhatások:

 • Fokozott bőrpigmentáció
 • Hormonszint-változás
 • Extrém hajnövekedés
 • A vér csökkent kalcium szintje
 • Alacsony vérnyomás
 • A nemi vágy változása
 • Gyomorfájdalom
 • Fokozott bélmozgás
 • Vörös színű széklet

Ha terhes vagy, esetleg szoptatsz, akkor különösen lényeges, hogy ne térj el az ajánlott adagtól sem élelmiszer, sem pedig kiegészítő tekintetében, mert az ezzel a célcsoporttal kapcsolatos kutatások még korlátozottak.

 

Egy kis astaxanthin történelem

Ugyan az astaxanthin számos egészségügyi előnnyel dicsekedhet, úgy nagyjából egy évtizeddel ezelőttig viták kereszttüzében állt.

Az astaxanthin egy olyan szuper pigment, amely a tenger gyümölcseinek, például a garnélaráknak a vörös árnyalatát adja. A lazac pompás rózsaszín színét is az astaxanthin ajándékozza. Gondolj csak bele, hogy míg egy vadon élő lazac ezt a karotinoidot természetes módon a garnélarákokból és kis halakból álló étrendjéből nyeri, addig a tenyésztett lazacokból hiányzik ez a fontos karotinoid. Ennek az az oka, hogy az étrendjük elsősorban hallisztből és olajokból áll, ami viszont szürkés árnyalatot kölcsönöz nekik.

Azért, hogy a ternyésztett lazac is vonzó rózsaszínű legyen, az élelmiszergyártók elkezdtek a tenyésztett lazac takarmányához szintetikus asztaxanthint hozzáadni. A bökkenő csak annyi volt, hogy mindezt a cselt nem hozták nyilvánosságra. Egy 2003-as lebukásnak, és peres eljárásnak hála viszont ma már fel kell tüntetni, ha a lazacot mesterséges színezékkel látták el.

Azonban erősen kérdéses, hogy a szintetikus astaxanthin jótékony hatással van-e az egészségre. Egyes tanulmányok szerint (3) az astaxanthin egészségügyi előnyeinek teljeskörű kiaknázásához inkább a vadon fogott lazac ajánlott a tenyésztett és a mesterségesen színezett lazaccal szemben. Egyrészt a vadon élő lazac karotinoid tartalma sokkal magasabb, fogyasztása biztonságosabb, valamint kevesebb szennyező anyagot tartalmaz (4).

Szedj te is természetes astaxanthint, és érezd jól magad a bőrödben! https://naturalga.hu/szedj-termeszetes-astaxantint-es-erezd-jol-magad-a-borodben

 

A cikk forrásai:

(1) Bob Capelli, Debasis Bagchi & Gerald R. Cysewski: Synthetic astaxanthin is significantly inferior to algal-based astaxanthin as an antioxidant and may not be suitable as a human nutraceutical supplement

https://link.springer.com/article/10.1007/s13749-013-0051-5

(2) VITAMINS, HERBS, DIETARY SUPPLEMENTS A-Z LIST: ASTAXANTHIN

https://www.rxlist.com/astaxanthin/supplements.htm

(3) Jeffery A Foran, David H Good, David O Carpenter, M Coreen Hamilton, Barbara A Knuth, Steven J Schwager: Quantitative analysis of the benefits and risks of consuming farmed and wild salmon

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16251623/

(4) Jeffery A. Foran, David O. Carpenter, M. Coreen Hamilton, Barbara A. Knuth, and Steven J. Schwager: Risk-Based Consumption Advice for Farmed Atlantic and Wild Pacific Salmon Contaminated with Dioxins and Dioxin-like Compounds

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257546/

4 nyomós ok, hogy miért szedj te is astaxanthint
16
Máj

Ha te is szeretnél energikusabb lenni az edzéseiden, vágysz az élesebb látásra, vagy a pengébb agyra, tarts velünk, és megmutatjuk, hogyan segít neked az astaxanthin.

A méregtelenítésről
01
Szept

Úgy látom, hogy nagyon sok ember egyáltalán nem figyel oda a táplálkozására. Össze-vissza étkezik, nem tervezi meg a napi menüt, egész nap nassol a fő étkezések között, teljesen leterheli az emésztőrendszerét.

A természet legerősebb antioxidánsa, az asztaxantin
25
Aug

Az asztanxantin egy szuperkarotinoid, amely amellett, hogy hatékonyabb, mint a béta-karotin, az A- és az E-vitamin, védi a szemet és agyat is az oxidatív stressztől.

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.