+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

4 nyomós ok, hogy miért szedj te is astaxanthint

2023.05.16 15:05
4 nyomós ok, hogy miért szedj te is astaxanthint

Ha te is szeretnél energikusabb lenni az edzéseiden, vágysz az élesebb látásra, vagy a pengébb agyra, tarts velünk, és megmutatjuk, hogyan segít neked az astaxanthin.

1. Az astaxanthin felpörgetheti az edzéseidet 

Az astaxanthin óriási segítség az edzéseid során, hiszen felturbózza az energiaszintedet. Tanulmányok támasztják alá, hogy képes növelni az edzési teljesítményt, és megelőzni a sérüléseket. 

A Biological & Pharmaceutical Bulletin című folyóiratban egy olyan állatkísérletről (1) olvashatunk, amely azt állítja, hogy az astaxanthin jótékony hatással volt az egerek úszási képességére. Az International Journal of Sports Medicine című szaklap egyik 2011-es számában pedig egy olyan tanulmányt (2) tettek közzé, mely szerint az astaxanthin képes volt 21 kerékpáros versenyző időfutam-teljesítményét felturbózni. Egy másik, Japánban végzett állatkísérlet pedig kimutatta (3), hogy az astaxanthin képes megelőzni az edzés okozta izomkárosodást, legalábbis az egereknél biztosan. 

Szóval ha szeretnéd jobban felpörgetni az edzéseidett, egy kis astaxanthin csak jól jöhet.

 

2. Az astaxanthin termékenyebbé teheti a férfiakat

Ha hihetünk a becsléseknek, a meddőség világszerte a párok mintegy 15 százalékát érinti, és az esetek akár 50 százalékában szerepet játszik a férfiak meddősége (4). A férfi meddőség gyakori oka továbbá a hormonális egyensúlyhiány, de az ejakulációs problémák és a varicocele, azaz a here visszértágulat is felelőssé tehető érte.

Szerencsére vannak olyan ígéretes kutatások, melyek szerint az astaxanthin jótékonyan hathat a férfiak termékenységére, és nagy mértékben javíthatja a sperma minőségét. A Genti Egyetemi Kórházban végeztek egy kisebb méretű tanulmányt, mely beszámolt arról (5), hogy az astaxanthin javította a spermiumok mozgását és növelte a spermiumok petesejt megtermékenyítő képességét. az eredmény szerint az astaxanthinnal kezelt férfiak magasabb arányban ejtették teherbe a párjaikat, mint a placebo csoport tagjai.

 

3. Az astaxanthin hozzájárul az egészséges látáshoz 

Amint azt tudjuk, egyes szemproblémák, mint például a makuladegeneráció vagy a szürkehályog együtt jár az öregedéssel. Sajnos ezek az állapotok olyan tüneteket is okozhatnak, mint a homályos látás, vagy a látás teljes elvesztése. 

Az astaxanthin esetében számos tanulmány megállapította, hogy javíthatja a szem egészségét és segíthet a normális látás és látásélesség fenntartásában. 

Egy 2008-as állatkísérlet leírta (6), hogy az astaxanthin megvédi a retinasejteket az oxidatív károsodástól. Sőt, egy másik vizsgálat is megállapította, hogy egy tápanyagokban gazdag, köztük astaxanthint is tartalmazó étrend-kiegészítő képes csökkenteni a szemfáradtság tüneteit (7). 

További fontos tápanyagok a szem számára: lutein, cink, A-vitamin és a zeaxantin nevű karotinoid.

4. Az astaxanthin javítja a kognitív funkciókat 

A legtöbb antioxidáns bizony segíti az értelmi képességeket. Mivel csökken az oxidatív stressz szintje a szervezetben, ezáltal hatékonyabban tud működni. 

Az astaxanthin is bizonyított - egy 2012-es, 96 alany részvételével végzett randomizált, kontrollált vizsgálat arról adott számot (8), hogy az antioxidáns 12 héten át tartó szedése alatt nagy mértékben javult a kognitív funkció.

 

További olvasásra ajánljuk:

Természetes astaxanthinnal a férfi meddőség ellen 

https://naturalga.hu/termeszetes-astaxantinnal-a-ferfi-meddoseg-ellen

Szedj természetes astaxanthint és érezd jól magad a bőrödben! 

https://naturalga.hu/szedj-termeszetes-astaxantint-es-erezd-jol-magad-a-borodben

A természet legerősebb antioxidánsa, az astaxanthin 

https://naturalga.hu/a-termeszet-legerosebb-antioxidansa-az-asztaxantin

Források: 

(1) Mayumi Ikeuchi, Tomoyuki Koyama, Jiro Takahashi, Kazunaga Yazawa: 

Effects of astaxanthin supplementation on exercise-induced fatigue in mice

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17015959/

(2) C P Earnest, M Lupo, K M White, T S Church: Effect of astaxanthin on cycling time trial  performance

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21984399/

(3) Wataru Aoi, Yuji Naito, Kunihiro Sakuma, Masashi Kuchide, Harukuni Tokuda, Takashi Maoka, Shinya Toyokuni, Shigenori Oka, Masahiro Yasuhara, Toshikazu Yoshikawa: Astaxanthin limits exercise-induced skeletal and cardiac muscle damage in mice

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12626126/

(4) Ashok Agarwal, Aditi Mulgund, Alaa Hamada, and Michelle Renee Chyatte: A unique view on male infertility around the globe

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4424520/

(5) F H Comhaire, Y El Garem, A Mahmoud, F Eertmans, F Schoonjans: Combined conventional/antioxidant "Astaxanthin" treatment for male infertility: a double blind, randomized trial

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16110353/

(6) Yoshimi Nakajima, Yuta Inokuchi, Masamitsu Shimazawa, Kazumasa Otsubo, Takashi Ishibashi, Hideaki Hara: Astaxanthin, a dietary carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress in-vitro and in mice in-vivo

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18812030/

(7) Keiko Kono, Yoshiki Shimizu, Satomi Takahashi, Sayuri Matsuoka, and Kei Yuib: Effect of Multiple Dietary Supplement Containing Lutein, Astaxanthin, Cyanidin-3-Glucoside, and DHA on Accommodative Ability

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997915/

(8) Mikiyuki Katagiri, Akira Satoh, Shinji Tsuji, and Takuji Shirasawa: Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3432818/

Természetes astaxantinnal a férfi meddőség ellen
07
Márc

Egy átfogó metaanalízis kimutatta, hogy 1973 és 2011 között Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában a férfiak általános populációjában a spermiumok száma 50-60%-kal csökkent. Mindennek a termékenységi problémákon túl egyéb komoly következményei is vannak[1].

A természet legerősebb antioxidánsa, az asztaxantin
25
Aug

Az asztanxantin egy szuperkarotinoid, amely amellett, hogy hatékonyabb, mint a béta-karotin, az A- és az E-vitamin, védi a szemet és agyat is az oxidatív stressztől.

Szedj természetes astaxantint és érezd jól magad a bőrödben!
21
Febr

Ha te is folyton zsonglőrködsz a munka, a család és a kapcsolatok háromszögében, ismerős lehet számodra a stressz fogalma. A stressz pedig sajnos feladja a leckét, és aláássa mind az egészségünket, mind pedig az életminőségünket. Érdekünk tehát, hogy fejlesszük a pszichológiai egyensúlyunkat, és az érzelmi rugalmasságunkat.

Ehhez siethet segítségünkre a kielégítő alvás, a jó kapcsolatok, és a fizikai aktivitás. Ebbe a sorba csatlakozik az egyik legerősebb ismert antioxidáns, a természetes astaxantin, mely nagy mértékben támogatja az érzelmi jólétet, és a kognitív egészséget.

Miért érdemes algákat fogyasztani?
03
Nov

Az ehető alga, közismertebb nevén tengeri moszat, ami a tengeri növények csoportjába tartozik, ahol rengeteg más alakú, ízű, szerkezetű fajtája van.