+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Cukorbeteg vagyok, mi a helyzet a spirulina fogyasztással?

2023.09.28 14:39
Cukorbeteg vagyok, mi a helyzet a spirulina fogyasztással?

A spirulina biztonságos táplálékkiegészítő a cukorbetegek számára, legalábbis ezt bizonyítja a rengeteg előnyös tulajdonsága. Ezeket világszerte több ezer cukorbetegségben szenvedő beteg is megtapasztalhatta, és a jótékony hatását klinikai vizsgálatok sora bizonyítja

A spirulina alapú  táplálékkiegészítőket mára már sok, a hagyományos orvoslást gyakorló szakember is elismeri, sőt, egyenesen ajánlja a cukorbeteg páciensek számára. Szerintük a spirulina egyrészt támogatja az egyén jóllétét, másrészt bizonyos mértékig javítja a cukorbetegség állapotát is. 

Tekintsük át együtt ezeket a hihetetlen előnyöket, amelyekből akár te is profitálhatsz.

A spirulina képes csökkenteni a vércukorszintet 

Egy 30 éven át tartó hosszú távú vizsgálat során azt találták, hogy az 1297 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg állapota már egy év alatt nagyon sokat javult. Ekkor bebizonyosodott, hogy a spirulina kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és segít a betegség súlyosbodásának megelőzésében.

 

A spirulina támogatja az inzulin hatását 

Egy 2013-ban publikált tanulmány a spirulina antidiabetikus hatását vizsgálta 2-es típusú cukorbetegség esetén. A kutatók a vizsgálat során spirulinából származó fikocianin kivonatokat használtak. Ez egy antioxidáns, amely megadja a spirulina erős kék színét.

 

A kutatók következtetése a spirulinában található fikocianinnal kapcsolatban: 

  • serkenti a szervezet inzulinműködését,
  • javítja a perifériás szövetek inzulinrezisztenciáját,
  • szabályozza a beteg glock-lipid anyagcseréjét.

A fentiek alapján a spirulina terápiás hatékonysága 2-es típusú cukorbetegség esetén vitathatatlan.

 

A spirulina megelőzi és javítja a diabéteszes neuropátiát 

Egy másik, 2015-ben publikált tanulmány alapján a kutatók kijelentették, hogy a spirulina étrend-kiegészítő hatékonynak bizonyul a neurológiai degeneráció kezelésében. Ide kapcsolódik a diabéteszes neuropátiához vezető neurológiai károsodás kezelése és megelőzése, valamint egyéb degeneratív betegségek is, mint például a Parkinson-kór. Amikor a spirulina bevitele kiegyensúlyozta a szervezet cukorszintjét, csökkent a szúró érzés, a a zsibbadás, a bénulás és a végtagok funkcionális károsodása. 

Mindezekért a jótékony hatásokért a tanulmány szerint a spirulina fikocianin tartalma tehető felelőssé, ami nem csak a kezelésben, hanem a megelőzésben is jól vizsgázott.

 

A spirulina kezelni a zsírmájat

A zsírmáj a nyugati társadalom tipikus betegsége. Sajnos maga az állapot cukorbetegséghez vezethet, különösen az elhízott betegek körében. A spirulina fogyasztása viszont segíti a szervezetet, hogy leküzdje a zsírok oxidációjára való hajlamot, és erősíti a szervezet inzulinérzékenységét is. A spirulina egyértelműen a vágyott egyensúly elérésére törekszik. 

Egy 2016 januárjában közzétett tanulmányból azt ismerhettük meg, hogy a spirulina hogyan idézett elő javulást az inzulinrezisztenciában, és miként fordította vissza a diabéteszes állapotot (amelyben a máj, a vesék és a szívsejtek lipidjei oxidálódnak) ami károsodásokat eredményez. Szerencsére viszont a spirulina antioxidánsokra lehet számítani: olyan erősek, hogy képesek megakadályozni a lipidoxidációt.

 

A spirulina meggyorsítja a sebek és fekélyek gyógyulását, valamint erősíti az ereket 

Az 1-es típusú cukorbetegeknél gyakori probléma a sebek nehézkes gyógyulási folyamata. A kutatók kiemelkedő terápiás potenciált látnak a spirulina algában, és a kutatások folytatása mellett arra szorgalmazzák a cukorbetegeket, hogy a lehetőségek maximalizálása érdekében továbbra is fogyasszanak spirulinát.

 

Tartsd szem előtt az alábbiakat! 

Ez a cikk semmiképp sem javasolja azt, hogy orvosi kezelés helyett alkalmazd a spirulinát. Ha először próbálod ki, kezdd napi 1 grammal, és fokozatosan növeld a mennyiséget, amíg eléred a napi 1 evőkanálnyi adagot. 

Figyelj a spirulina minőségére, és csak jó minőségűt válassz.

 Próbáld ki a Naturalga kapszulát https://naturalga.hu/naturalga-180-kapszula, amely spirulinát is tartalmaz!

 

További kutatások

Nem randomizált pre-post vizsgálat

Nakaya és munkatársai az első humán vizsgálatban napi 4,2 g spirulinát adtak 15 férfi önkéntesnek, és bár a HDL szintje nem emelkedett jelentősen, 8 hét kezelés után az LDL koleszterinszint jelentős csökkenését figyelték meg. Emellett a csoportban az aterogén hatás is jelentősen csökkent.

Nakaya N, Homa Y, Goto Y. Cholesterol lowering effect of Spirulina. Atherosclerosis. 1988;37:1329–1337.
Nem randomizált pre-post vizsgálat Ramamoorthy ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegeknél alkalmazott spirulina-kiegészítőket, mely során a következőket tapasztalta: csökkent a vér koleszterinszintje, a triglicerid és LDL-koleszterinszintje, valamint nőtt a HDL-koleszterinszint.

Ramamoorthy A, Premakumari S. Effect of supplementation of Spirulina on hypercholesterolemic patients. Journal of Food Science and Technology.1996;33(2):124–128.

Nem randomizált pre-post vizsgálat Ebben a klinikai vizsgálatban Mani és munkatársai 15 spirulinát fogyasztó cukorbeteget vizsgáltak, és az LDL:HDL arány és a glikált fehérjék jelentős csökkenését tapasztalták.

Mani UV, Desai S, Iyer U. Studies on the long-term effect of Spirulina supplementation on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients. Journal of Nutraceuticals, Functional and Medical Foods. 2000;2(3):25–32.

Kettős vak, párhuzamos vizsgálat 4 héten keresztül napi 2-szer 2,8 g spirulina bevitele kis mértékű, de statisztikailag szignifikáns testsúlycsökkenést mutatott elhízott járóbetegek esetében. Becker EW, Jakober B, Luft D, and et al. Clinical and biochemical evaluations of the alga spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. A double-blind cross-over study. Nutr Report Internat 1986;33:565-574.

A fent említett tanulmányok rámutatnak arra, hogy a spirulina hozzájárulhat a cukorbetegek életminőségének javításához és egészségesebbé válásához.

 

A cikk forrása: 

Spirulina as a natural product with potentials for its use in patients with diabetes mellitus

https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=105087

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

A japánok hosszú életének titka
06
Dec

A világon Japánban élő embereknek a legmagasabb a várható élettartama. A japán férfiak várható átlagos élettartama 80 év, míg ezzel szemben a japán nőké átlagosan 86 év.

A tengeri alga előnyei
18
Ápr

Ha a japán konyha rajongója vagy, valószínűleg fogyasztottál már algát. Ez nem keverendő össze a Laminariaceae-val, mely a barna algahínár családja. Egyes japán ételekben, peldaul a miso levesben és az udon nevű, búzalisztből készült vastag tésztában, a kombu algát használják. 

Az algák tápanyagokban gazdagok, ízletes és tápláló kiegészítői az étrendnek, és az egészségre is jótékony hatás gyakorolnak. Az algára szokták mondani, hogy unami ízű, amolyan sósan húsos íz ez. Az unami egy kevésbé ismert íz az édes, a savanyú, a keserű és a sós mellett. Megtalálható például a sajtfélékben, és a paradicsomban is.

Fogyj algával!
04
Ápr

Jó hírünk van a csinosodni vágyók számára: a chlorella algában lévő klorofill javítja az emésztést és segít a testsúly kontrollálásában. De a fucoxanthint tartalmazó barna alga sem marad rest, és segíti a fogyási törekvéseidet. Beavatunk a részletekbe!