A Hawaii és Duke egyetemek olyan modellt alkottak, aminél a fa égésénél keletkezett szén-dioxidot algatermesztéshez használják fel, ami akár felhasználható táplálékként, de üzemanyagként is. Így harcolhatunk a klímaváltozás ellen, amellett, hogy fogyasztható alapanyagot is termesztünk.

Az alga helyettesítheti a tejsavó fehérjét, ami a tejben található meg. Az alga a fehérjetartalmával az összes fehérje tartalmú étellel szemben kimondottan jól teljesített. Habár még a modell tesztelés alatt áll, de az egész állomás és a tesztelés körülbelül 300 millió dollárba fog kerülni, ami nem olcsó, de ennyit megérhet egy szebb jövő.

A létesítményhez kapcsolódik majd egy eukaliptusz erdő, ami éghető üzemanyagként fog szolgálni ahhoz, hogy áramot termeljenek. A kibocsátott szén-dioxid segítségével algát tudnak termelni. Az algatermeléssel így őszességében sokkal kevesebb CO2 használunk fel, mint más táplálékgyártási módszerrel. A kutatók szerint ez mindkét oldalról nézve egy nyerő helyzet.

Azonban, a kutatás többi elemét és tesztek alá kell vetni. Ennek ellenére a kormányok és nagyobb cégek is érdeklődnek az eljárás iránt, amivel még több pénz juthat a projektnek és sokkal gyorsabban fejlődhet a technológia.

Forrás: http://www.dukechronicle.com