+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Hogyan növeld szervezetedben a D-vitamin szintjét ezen a télen?

Finibus Bonorum
2022.11.20 13:14
Hogyan növeld szervezetedben a D-vitamin szintjét ezen a télen?

Biztosan te is tapasztaltad már saját magadon a nyár végeztével, hogy elkezdődik a szipogás és a folyamatos orrfújás időszaka. Érzed, hogy egyre hidegebb van, és sajnos a legtöbb ember azonnal a C-vitaminért nyúl. Mutatunk néhány alternatív módszert.

Biztosan te is megtapasztaltad már saját magadon a nyár végeztével, milyen amikor elkezdődik a szipogás és a folyamatos orrfújás időszaka. Mindenki érzi, hogy egyre hidegebb van, azonban sajnos a legtöbb ember azonnal a C-vitaminért nyúl.

Tudtad, hogy van olyan vitamin, ami hatásosabban támogatja az immunrendszer egészségét?
Ez pedig a D-vitamin.

A D-vitamin, másik nevén a "napfény vitamin", döntő szerepet játszik az immunrendszered egészségében. Ennek hiánya lehet az oka annak, hogy több ember betegessé válik a sötét, téli hónapokban.

A D-vitamin legismertebb szerepe a kalcium dinamikus állandóságának és a csontok egészségének elősegítése. [1]
Azonban a D-vitamin, amely valójában egy hormon, és nem egy aktív vitamin, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy több mint 200 antimikrobiális peptidet termeljen. Az antimikrobiális peptidek a baktériumok, vírusok és gombák ellen harcolnak, amik gyakorlatilag nélkülözhetetlenek az immunrendszered egészséges működéséhez.

Az Oregon Állami Egyetem egyik tanulmányából származó sajtóközleményből kiderül, hogy a D-vitamin hatása az antibakteriális fehérjék szabályozó képessége miatt immár közel 60 millió éve az immunrendszer egyik legfontosabb építőköve. Más szavakkal, az egész evolúció során megmaradt, és csak a főemlősök és az emberek képesek azt megosztani – egyéb más ismert fajok nincsenek.

Ez elég izgalmas, nem?

A kutatók véleménye szerint, az a tény, hogy több millió év evolúcióján keresztül fennmaradt, azt sugallja, hogy szorosan kapcsolódik a túléléshez. Az egyetlen riasztó tény, hogy csak az USA-ban a gyermekek és a felnőttek több mint 75%-a szenved D-vitamin hiányban. [3]

Hogyan győződj meg arról, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin van a szervezetedben?

1. Ismerd meg a szervezeted D-vitamin szintjét: A kezelőorvosodtól kérj vérvizsgálatot a D-vitamin szint ellenőrzésére, melyből pontosan kiderül, hogy az mekkora mennyiségben van jelen a véráramban. A D-vitamin-szintet nem érdemes bolygatni, ha alacsony a csontsűrűséged.

2. Menj ki a szabadba: Ez a legjobb módja annak, hogy D-vitamint vegyél magadhoz, ugyanis a nap gondoskodik erről. Ugyan kevesebbet süt és az ereje is kisebb a téli hónapokban, de napi 15 perc napon töltött idő akár 10 000 NE-20 000 NE D-vitamint biztosíthat számodra.

3. Fogyassz D-vitamin tartalmú ételeket: A D-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a hideg víz, a zsíros halak, pl. a vadon élő lazac és a tonhal, de a gombák és a tojás is.

4. Fogyassz étrend-kiegészítőket: Egy napi adag Naturalga 120 mg tiszta, szerves kalciumot, magnéziumot és 72 féle egyéb természetes eredetű mikroelemet tartalmaz. Az Aquamin® a D3-vitaminnal szinergikusan hat a csont ásványosodásának fokozásában, így támogatva az erősebb csontozatot. A magnézium pedig hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál izomműködéshez. A Naturalga ezen mikroelemek teljes értékű, természetes és szerves mennyiségét tartalmazza.
Te se feledkezz el a D-vitamin fontosságáról ezen a télen (és az év hátralévő részében) se. Ez nem csak a megfelelő kalcium és magnézium szint miatt fontos, hanem nélkülözhetetlen a csontok egészségének szabályozásában, valamint az immunrendszer baktériumok és vírusok elleni küzdelemének támogatása érdekében, egyszóval hogy egészségesebbek legyünk!

Források:
[1] Aranow C. Vitamin D and the Immune System. Journal of investigative medicine: the official publication of the American Federation for Clinical Research. 2011;59(6):881-886. doi:10.231/JIM.0b013e31821b8755.
[2] http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-08/osu-kfo081809.php
[3] Ginde AA, Liu MC, Camargo CA, Jr. Demographic Differences and Trends of Vitamin D Insufficiency in the US Population, 1988-2004. Arch Intern Med. 2009;169(6):626-632. doi:10.1001/archinternmed.2008.604.
Fotó: https://pixabay.com

6+1 tipp, hogyan kerüld el az influenzaszezont
29
Szept

Hivatalosan is megkezdődött az influenzaszezon. Megosztok veled néhány tippet, amit ha betartasz elkerülheted ezt a vírusos betegséget!

A méregtelenítésről
01
Szept

Úgy látom, hogy nagyon sok ember egyáltalán nem figyel oda a táplálkozására. Össze-vissza étkezik, nem tervezi meg a napi menüt, egész nap nassol a fő étkezések között, teljesen leterheli az emésztőrendszerét.

Három gyümölcsturmix az erősebb csontokért
10
Nov

Itt a nyár és ez azt jelenti, hogy itt a gyümölcsszezon is. A meleg napokon nem esik rosszul egy hűsítő turmix ezekből, ráadásul ezeknek mindegyike jó hatással van a csontozatra. Meg is mutatjuk nektek, hogy melyik az a három.

Miért fogyaszd Te is azt, amit az űrhajósok? Tudunk legalább 7+1 okot rá!
15
Szept

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a spirulina alga Földünk legértékesebb tápanyaga. A mikroalgák csodás tápanyagtartalmuk miatt szerepelnek az asztronauták étrendjében is. Lássuk, hogy miért!