+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

A férfiaknál is előfordulhat csontritkulás? I. rész

2023.03.21 10:00
A férfiaknál is előfordulhat csontritkulás? I. rész

A férfiak sajnos hajlamosak figyelmen kívül hagyni a csontritkulás kialakulásának lehetőségét, és ez a kis “baki” akár csonttörésekhez is vezethet. A statisztikák azt mutatják, hogy a csípőtáji csonttörések egyharmada férfiaknál fordul elő. Sajnos azt kell mondjuk, hogy a férfiak csípőtáji töréseinek halálozási aránya általában jóval magasabb, mint a nőknél előforduló törések esetében [1].

Az Egyesült Államokban a jelentések szerint körülbelül 2 millió férfi szenved csontritkulásban, és további 12 millió férfi veszélyeztetett. Az adatok szerint évente körülbelül 80 000 férfi töri el a csípőjét [2].

 

A tények ugyan szomorúak, de szerencsére a csontritkulás megelőzhető, ha a férfiak tesznek a megelőzésért.

 

Cikkünkben megvizsgáljuk a csontritkulás fogalmát, valamint feltérképezzük azokat az életmódbeli okokat, amelyek felelőssé tehetők a csontritkulás kialakulásáért.

Mi a csontritkulás?

 

A csontritkulás állapota során a csontok gyengévé válnak, és nő a hajlam a csonttörésre. Gyanakodj csontritkulásra, ha gyakran fáj a hátad, csak görnyedten tudod magad tartani, és olyan érzésed van, mintha mostanában alacsonyabb volnál, mint egyébként.

 

A csontritkulás kialakulásának rizikója megnő az életkor előrehaladtával, de a kockázati tényezők között ott szerepel az étrend, a testmozgás valamint a hormonháztartás egyes változásai is. Sőt, egyes gyógyszerek szedése is fokozhatja a csontritkulás kockázatát, mivel hatással lehetnek a hormonokra, az immunológiai vegyületekre és a szervezet tápanyag egyensúlyára is [3].

 

 

Hogyan alakul ki a csontritkulás?

 

Mi történik valójában a csontokkal a csontritkulás során? A helyzet az, hogy a csontjaid folyamatosan újramodelleződnek. A csontanyag lebontási és felépítési folyamatában az úgynevezett oszteoklaszt és az oszteoblaszt sejttípusok vesznek részt, és megteremtik a szükséges egyensúlyt. Az oszteoklasztok felelősek a lebontási folyamatért, a csont újraépítéséért pedig az az oszteoblasztok. Ám ha ez a kényes egyensúly felbomlik, az komoly problémákat okozhat.

 

A csontritkulás esetében az egészséges csontszövet fejlődése erősen akadályozva van. [4] Az történik, hogy az oszteoklasztok aktivitása meghaladja az oszteoblasztokét, és emiatt a csontok ásványi anyagokat veszítenek, és törékenyebbek lesznek.

 

 

A férfi és a női csontszerkezet

 

A férfi és a női testfelépítés különbözik egymástól. Általánosságban megjegyezhető például, hogy a férfiak magasabbak, mint a nők, és erőteljesebb testfelépítésűek [5].

 

A férfiaknak hosszabb a karjuk és a lábuk (konkrétan a sípcsont és a combcsont), de a nők teste a gyermekvállalásra van optimalizálva. A nőknek ezért többnyire szélesebb a medencéjük, amit szalagok tartanak össze azért, hogy a szülés folyamata közben lehetővé váljon a kellő kitágulás. A medence szélessége biztosítja azt is, hogy a terhesség során legyen elegendő hely a belső szervek számára [6].

 

A kutatásokból azt láthatjuk, hogy a férfiak a nőkhöz képest többnyire nagyobb csontsűrűséggel rendelkeznek. Ez erősebb, nagyobb integritású, és törésre kevésbé hajlamos csontokat eredményez [7].

 

 

Miért fordul elő a férfiaknál ritkábban csontritkulás?

 

Bár mindkét nemnél kialakulhat csontritkulás, maga az állapot nagyjából négyszer gyakoribb a nők esetében [8].

 

Ugyan az igaz, hogy a férfiak és a nők is a 20-as életéveikben érik el a csontsűrűségük csúcspontját, a nők korábban és gyorsabban kezdik elveszíteni azt [9].

 

A csontvesztésre hatással vannak az alábbiak:

 

  • Hormonok
  • Izomvesztés
  • Csontszerkezet

 

Lássuk őket egyenként!

 

Hormonok

 

A férfi és a női hormonális rendszer nemi hormonok tekintetében eléggé különböző. Míg a férfiaknak általában magasabb a tesztoszteron szintje, addig a nők magasabb ösztrogén szinttel bírnak.

 

Az ösztrogén egy olyan női nemi hormon, amely a kalcium-anyagcserében és a csontok átalakításában való részvétele révén fő szerepet játszik a csontsűrűség fenntartásában.

 

Konkrét kutatások azt mutatják, hogy az ösztrogén az oszteoklasztokra gyakorolt hatása által hozzájárul a csontleépülés lassításához. Tehát az oszteoklasztok egyes aktivitásainak gátlásával az oszteoblasztok több mineralizációt végezhetnek, mindez pedig erősebb, szilárdabb csontokat hoz létre [10].

 

Az ösztrogén ezen kívül elősegíti a kalcium felszívódását a bélben és támogatja a kalcium visszaszívódását a vesében. Ezáltal megnő a vér kalciumkészlete, ami felhasználható a csontok mineralizációjára [11][12].

 

A női menopauza bekövetkeztével az ösztrogén szintje lassan elkezd csökkenni. A helyzet az, hogy az ösztrogén elsődleges szerepe a termékenység lehetővé tétele. Viszont az ösztrogénszint 50 éves kor táján csökkenni kezd, és emiatt a hölgyek hajlamosabbá válnak a csontvesztésre és a csontritkulásra.

 

Ez a magyarázata annak, hogy a csontritkulás többnyire a menopauzán már átesett nők körében a legelterjedtebb [13].

 

 

Izomvesztés

 

A csontok egészségének megtartásában az izomzat is központi szerepet játszik. Jó hír, hogy az izomtömeget növelő, súlyzós gyakorlatoknak csontvédő szerepük van. Mozgás során ugyanis a csontjaid is terheled, és ez növekedésre serkenti őket. Plusz az is igaz, hogyha egy területen több izom található, ott megnő a véráramlás, az pedig jótékonyan biztosítja a csontok növekedéséhez és fenntartásához szükséges tápanyagokat is [14].

 

A motiváció tehát adott arra, hogy bármely életkorban belefoglaljuk a napirendünkbe a fizikai aktivitást.

 

Ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kor előrehaladtával az emberek egyre kevesebbet mozognak. A férfiak csak amiatt szerencsésebbek, mert ők alapból nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, így az az életkor előrehaladtával járó izomtömeg fokozatos csökkenése kezdetben kevésbé érinti őket [15].

 

Csontszerkezet

 

Amint azt már említettük, a férfiak csontsűrűsége - nagyobb csontvázméretük miatt - általában nagyobb, mint a nőké, a nők csontjai pedig rendszerint vékonyabbak, mint a férfiaké. Ehhez jön még hozzá a menopauza csontokra gyakorolt negatív hatása, ami szinte egy csapás a női csontvázszerkezetre nézve [7]

 

 

A férfiaknál is előfordul csontritkulás?

 

Amint azt már olvashattad, ha a csontok épségét vesszük számításba, a férfiak számos előnnyel indulnak a nőkkel szemben, de vajon teljesen megússzák a csontritkulást?

 

Nem bizony.

 

A férfiak többnyire azért nem veszik észre a csontritkulás jeleit, mert nem járnak olyan gyakran szűrővizsgálatra, mint a nők. Ez pedig odáig vezet, hogy a csontritkulás kezdeti stádiumai kezeletlenek maradnak, és az érintettek már csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor nagy a baj [16].

 

A csontsűrűség javításának egyik leghatékonyabb módja a kiváló minőségű Naturalga kapszula szedése.

 

A Naturalga kapszula https://naturalga.hu/naturalga-180-kapszula 5, értékes tápanyagokban gazdag algafajta natúr keverékét tartalmazza.

 

Ezek közül az Aquamin (alga-kalcium) igazoltan magas kálcium és magnézium tartalma miatt hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához, a sejtek ásványi anyag termeléséhez. Emellett bizonyított izületi- gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

 

Referenciák:

 

1.

The dilemma of osteoporosis in men

M.D. Ego Seeman

DOI:https://doi.org/10.1016/S0002-9343(05)80082-8

https://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2805%2980082-8/fulltext

 

2.

Just for Men

https://www.bonehealthandosteoporosis.org/preventing-fractures/general-facts/just-for-men/

 

3.

By Mayo Clinic Staff: Osteoporosis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968

 

4.

Ursula Föger-Samwald, Peter Dovjak, Ursula Azizi-Semrad, Katharina Kerschan-Schindl, and Peter Pietschmann

Osteoporosis: Pathophysiology and therapeutic options

EXCLI J. 2020; 19: 1017–1037.

Published online 2020 Jul 20. doi: 10.17179/excli2020-2591

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415937/

 

5.

Max Roser, Cameron Appel and Hannah Ritchie: Human Height

https://ourworldindata.org/human-height

 

6.

  1. Kate Spradley, PhD: Metric Methods for the Biological Profile in Forensic Anthropology: Sex, Ancestry, and Stature

https://journals.sagepub.com/doi/10.23907/2016.040

 

7.

Jeri W Nieves PhD, Carmelo Formica, Jamie Ruffing, Marsha Zion, Patricia Garrett, Robert Lindsay, Felicia Cosman:

Males Have Larger Skeletal Size and Bone Mass Than Females, Despite Comparable Body Size

https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/JBMR.041005

 

8.

Khaled A. Alswat: Gender Disparities in Osteoporosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380170/#:~:text=Osteoporosis%20is%20four%20times%20more,complications%20%5B3%2C%204%5D

 

9.

Thomas F. Lang: The Bone-Muscle Relationship in Men and Women

Volume 2011 | Article ID 702735 | https://doi.org/10.4061/2011/702735

https://www.hindawi.com/journals/jos/2011/702735/

 

10.

Sundeep Khosla, M.D., Merry Jo Oursler, Ph.D., and David G. Monroe, Ph.D.: Estrogen and the Skeleton

Trends Endocrinol Metab. 2012 Nov; 23(11): 576–581.

Published online 2012 May 16. doi: 10.1016/j.tem.2012.03.008

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424385/#:~:text=The%20main%20effect%20of%20estrogen,likely%20also%20play%20a%20role

 

11.

C Gennari 1, D Agnusdei, P Nardi, R Civitelli: Estrogen preserves a normal intestinal responsiveness to 1,25-dihydroxyvitamin D3 in oophorectomized women

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2229286/

 

12.

Janet McIlroy, specialist registrar, Frances Dryburgh, consultant, John Hinnie, lecturer, Rosemary Dargie, clinical assistant, and Alaa Al-Rawi, senior house officer: Lesson of the week Oestrogen and calcium homeostasis in women with hypoparathyroidism

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1117023/#:~:text=Oestrogen%20can%20increase%20calcium%20absorption,%CE%B1%20hydroxylaseactivity%20in%20the%20kidney.&text=Withdrawal%20of%20oestrogens%20would%20theoretically,be%20explained%20by%20this%20mechanism

 

13.

Meng-Xia Ji and Qi Yu: Primary osteoporosis in postmenopausal women

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643776/

 

14.

Hiroshi Kaji: Interaction between Muscle and Bone

J Bone Metab. 2014 Feb; 21(1): 29–40.

Published online 2014 Feb 28. doi: 10.11005/jbm.2014.21.1.29

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970293/

 

15.

  1. M. Haizlip, B. C. Harrison, and L. A. Leinwand:

Sex-Based Differences in Skeletal Muscle Kinetics and Fiber-Type Composition

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285578/

 

16.

Robert A Adler: Update on osteoporosis in men

Best Pract Res Clin Endocrinol Metab

. 2018 Oct;32(5):759-772. doi: 10.1016/j.beem.2018.05.007. Epub 2018 May 26.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30449553/

A férfiaknál is előfordulhat csontritkulás? II. rész
11
Ápr

Amint azt a cikkünk első részében már olvashattad, bizony a férfiaknak is vigyázniuk kell a csontritkulással, hiszen ha nem is olyan mértékben, mint a nők, de azért ők is hajlamosak rá. Most felfedjük a kiváltó tényezőket, a diagnosztizálás módszereit, és az esetleges megelőzési, kezelési módszereket is.

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.

Természetes astaxantinnal a férfi meddőség ellen
07
Márc

Egy átfogó metaanalízis kimutatta, hogy 1973 és 2011 között Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában a férfiak általános populációjában a spermiumok száma 50-60%-kal csökkent. Mindennek a termékenységi problémákon túl egyéb komoly következményei is vannak[1].

Miért érdemes algákat fogyasztani?
03
Nov

Az ehető alga, közismertebb nevén tengeri moszat, ami a tengeri növények csoportjába tartozik, ahol rengeteg más alakú, ízű, szerkezetű fajtája van.