+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

A férfiaknál is előfordulhat csontritkulás? II. rész

2023.04.11 10:00
A férfiaknál is előfordulhat csontritkulás? II. rész

Amint azt a cikkünk első részében már olvashattad, bizony a férfiaknak is vigyázniuk kell a csontritkulással, hiszen ha nem is olyan mértékben, mint a nők, de azért ők is hajlamosak rá. Most felfedjük a kiváltó tényezőket, a diagnosztizálás módszereit, és az esetleges megelőzési, kezelési módszereket is.

A csontritkulás okai férfiak esetében 

A férfiak csontritkulásának számos lehetséges oka lehet. Náluk nem az elsődleges okok a leggyakoribbak, mint a nőknél /öregedés és csontvesztés/, inkább a másodlagos okok a jelentősebbek. 

Ide sorolhatók:

Gyógyszerszedés 

A csontok állapotát számos gyógyszer mellékhatása befolyásolhatja. Ilyenek példának okáért az asztma és a reumás ízületi gyulladás kezelésére szolgáló glükokortikoid tartalmú gyógyszerek is.

Alacsony tesztoszteron szint 

Ami a nők esetében az ösztrogén, az a férfiaknál a tesztoszteron. Mindkettő döntő szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában [1]. 

Persze különbség is adódik, hiszen míg a nőknél a menopauza elérésekor az ösztrogénszint hirtelen és jelentősen kezd csökkenni, addig a férfiaknál a tesztoszteronszint csökkenése kevésbé drámai. 

Arra azért érdemes figyelni, hogy egyes gyógyszerek alkalmazása és néhány életmódbeli tényező befolyásolhatja a férfiak tesztoszteron termelését, és ez közvetlenül hatással van a csontok egészségére. 

Sőt, kapaszkodj meg, egyes kutatások szerint az idősebb férfiak esetében az ösztrogénhiány is növelheti a csontritkulás kockázatát [2]. 

Dohányzás 

Bár nem teljesen világos, hogy milyen mechanizmus alapján, de kijelenthető, hogy közvetlen összefüggés van a cigarettázás és a csontritkulás kockázata között. Ennek egyik oka az lehet, hogy a dohányosok általában alacsonyabb termetűek smokers tend to be smaller in stature , és emiatt kevésbé valószínűsíthető, hogy fizikailag aktívak [3]. 

Továbbá a cigarettázás csökkenti a D-vitamin aktív formájának termelését, pedig ez a csontok egészségéhez szükséges, alapvető tápanyag [4]. 

Gyomor- és bélrendszeri rendellenességek  

Az egészséges csontok fenntartásában sok tápanyag is részt vesz, ilyen például a kalcium, a foszfor, és a D-vitamin. Azonban ahogy öregszünk, a tápanyagok emésztése és felszívódása már nem lesz olyan kielégítő, mint korábban. Ezt a helyzetet súlyosbítja, ha valamilyen gyomor- és bélrendszeri rendellenesség is fennáll [5]. 

Szerencsére a növényi alapú, gyomorkímélő, és maximális felszívódást lehetővé tévő kalcium kiegészítők segíthetnek a helyzet javításában. 

A testmozgás hiánya 

Érdemes újra megemlíteni, hogy a fizikai aktivitás és az izomtömeg súlyzós edzéssel való fenntartása kiemelt szerepet játszik a csontnövekedés fokozásában. Ezt akadályozhatják az életkor előrehaladtával gyakoribbá váló sérülések és egyes betegségek előfordulásai, melyek következtében csökkenhet a fizikai aktivitásra való képesség. 

Ám - hacsak az illető nincs teljes ágynyugalomra ítélve - ha összpontosítunk a rehabilitációra, már a legkisebb mértékű izom aktiválás is változást hozhat [6]. 

 

A férfiak csontritkulásának diagnosztizálása és kezelése 

A csontritkulás felfedezésének egyik legfontosabb módszere a korai kivizsgálás. A korai vizsgálat elejét veheti a súlyosabb sérüléseknek, és esélyt nyújt egy ideálisabb mértékű csontsűrűség felépítésére. 

A csontritkulás  annak súlyosbodása - tehát a nagyobb mértékű csontvesztés bekövetkezése - előtt kezelhető a legjobban.

 

A csontritkulás szűrésére több mód is van [2]: 

 • Röntgenfelvételek
 • DEXA-vizsgálat (kiszámítja a teljes test csontsűrűségét és ásványianyag tartalmát, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegét és arányát)
 • Vér- és vizeletvizsgálatok
 • CTX vizsgálat (csont felszívódás és képződés megítélésére és nyomon követésére való vizsgálat)
 • PINP vizsgálat (a csont kollagénszintézisét tükrözi)
 • NTX vizsgálat (csontfelszívódási teszt) 

A lehetőségekről kérdezd meg a háziorvosodat! Az egyes szűrővizsgálatok eredményének ismeretében már ki tudsz dolgozni egy tervet az orvosoddal, mely segít növelni, vagy fenntartani a csontsűrűségedet.

 

Őrizd meg csontjaid egészségét az alábbiakkal: 

 • Kerüld a dohányzást!
 • Fogyassz kevesebb alkoholt!
 • Növeld a fizikai aktivitást, ideértve az izom- és csonterősítő gyakorlatokat (séta, kocogás, lépcsőzés, súlyemelés stb.).
 • Szedj elegendő mennyiségű kalciumot és D-vitamint!
 • Kérdezd meg az orvosodat, hogy a jelenleg szedett gyógyszereid befolyásolhatják-e a csontok egészségét vagy a hormonális egyensúlyt (ami ugye hatással lehet a csontjaidra).
 • Mérd fel, hogy van-e olyan betegséged, amely hatással lehet a csontok egészségére.

  

Összefoglalás 

A legtöbb férfi sajnos azt feltételezi, hogy a csontritkulással kapcsolatban nem kell aggódnia. Azt senki sem vitatja, hogy a csontritkulás előfordulása gyakoribb a nőknél, de ez nem egyenlő azzal, hogy a férfiak fellélegezhetnek. Az öregedési folyamat, és némely életmódbeli tényező - ahogyan a nők esetében - náluk is növelhetik a csontritkulás kockázatát. Amikor a csontjaink egészségéről van szó, ezt az információt gyakran elfelejtjük.

 

A csontsűrűség javításának egyik leghatékonyabb módja a kiváló minőségű Naturalga kapszula szedése. 

A Naturalga kapszula https://naturalga.hu/naturalga-180-kapszula 5, értékes tápanyagokban gazdag algafajta natúr keverékét tartalmazza.

Ezek közül az Aquamin (alga-kalcium) igazoltan magas kálcium és magnézium tartalma miatt hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához, a sejtek ásványi anyag termeléséhez. Emellett bizonyított izületi- gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

  

Referenciák: 

1. Peter J. Snyder, MD; David L. Kopperdahl, PhD; Alisa J. Stephens-Shields, PhD:

Effect of Testosterone Treatment on Volumetric Bone Density and Strength in Older Men With Low Testosterone, A Controlled Clinical Trial

JAMA Intern Med. 2017;177(4):471-479. doi:10.1001/jamainternmed.2016.9539

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2604138 

2. Osteoporosis in Men

https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/men#c

3. Smoking and Bone Health

https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/conditions-behaviors/bone-smoking

4. Nancy E. Lange,corresponding author David Sparrow, Pantel Vokonas, and Augusto A. Litonjua:

Vitamin D Deficiency, Smoking, and Lung Function in the Normative Aging Study

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480523/#:~:text=Cigarette%20smoke%20decreases%20the%20production,vitamin%20D%20receptor%20(21)

5. Seymour Katz, MD, FACP, MACGcorresponding author and Stuart Weinerman, MD, FACP:

Osteoporosis and Gastrointestinal Disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950667/#:~:text=Osteoporosis%20is%20common%20in%20GI,cholestatic%20and%20hepatocellular%20diseases

6. Melissa I. Carter, MS, Pamela S. Hinton, PhD:

Physical Activity and Bone Health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179512/#:~:text=Physical%20inactivity%20is%20a%20modifiable,can%20result%20in%20bone%20loss

Miért van ilyen sok betegség napjainkban? – A halott táplálékok
28
Nov

Rémisztő a tudat, hogy napjainkban már 99%-ban halott táplálékokat fogyasztunk. 

Természetes astaxantinnal a férfi meddőség ellen
07
Márc

Egy átfogó metaanalízis kimutatta, hogy 1973 és 2011 között Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában a férfiak általános populációjában a spermiumok száma 50-60%-kal csökkent. Mindennek a termékenységi problémákon túl egyéb komoly következményei is vannak[1].

TOP3 superfood ajánlás
06
Okt

A szuperélelmiszerekre jellemző a rendkívüli tápanyagsűrűség, éppen emiatt nem is kell belőlük sokat használni, olykor negyed teáskanálnyi is elegendő lehet a jótékony élettani hatás eléréséhez.