+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Ismerd meg a karotinoidok királyát, az astaxanthint!

2023.05.23 15:15
Ismerd meg a karotinoidok királyát, az astaxanthint!

Biztosan hallottál már az astaxanthinról, ami tulajdonképpen egy, a természetben megtalálható erős karotinoid és antioxidáns. Példának okáért ennek az erőteljes pigmentnek a hatására pompázik néhány tenger gyümölcse vörös-narancsos árnyalatban. 

Érdemes közelebbről is megvizsgálni, mert az astaxanthin hihetetlenül jó hatással lehet az egészségre, kezdve a ráncok csökkentésétől egészen az edzésprogramok hatásának javításáig. Támogatja az egészséges látást, elősegíti az agy és a szív egészségét, ráadásul még a férfiak termékenységét is képes növeli. Egyszóval egy igazi kincs lehet bárki számára. 

Jó hír, hogy számos teljes értékű élelmiszerben is megtalálható, és könnyen beépíthető az étrendünkbe. 

Nézzük meg, hogyan hozhatjuk ki a lehető legtöbbet az astaxanthinból!

Mi az astaxanthin tulajdonképpen? 

Szóval ahogyan azt már említettük, az astaxanthin a karotinoidok egy fajtája, egy természetes pigment, és jelen van jó néhány élelmiszerben. A krill, az alga, a lazac és a homár vöröses-narancsos színéért már biztosan ez a pigment tehető felelőssé. Természetesen megtalálhatod kiegészítő formájában /1/ is, sőt és az állati és haltápokban élelmiszer-színezékként alkalmazható.

Ez a karotinoid ott van /2/ a klorofitákban, melyek a zöld algák egy csoportját /3/ képezik, egyfajta zöldmoszatok /3/. Ezen kívül megemlítendő, hogy az astaxanthin legfőbb forrásai a haematococcus pluvialis, a phaffia rhodozyma /4/ valamint a xanthophyllomyces dendrorhous élesztőgombák. 

Az astaxanthint a "karotinoidok királyának" is szokás emlegetni, hiszen a kutatások szerint /5/ az egyik legerősebb természetes antioxidáns. Olyannyira, hogy bizonyítékok szerint hatásosabban küzd a szabadgyökök ellen, mint a C-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin. 

Az astaxanthin még a gyulladás ellen is felléphet, hiszen antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít megvédeni bizonyos típusú krónikus betegségektől, és lassíthatja a bőr öregedési folyamatát. 

Bár az embereken végzett vizsgálatokat még bővíteni kell, de a jelenlegi kutatások alapján már most is kimondhatjuk, hogy az astaxanthin védi az agyat és a szívet, kedvezően hat az állóképességre és az energiaszintre, valamint a termékenységre is. Főként akkor, ha az észterezett, természetes formáját alkalmazzák.

 

Előnyök 

1. Elősegíti az egészséges agyműködést 

Amint azt sajnos tudjuk, öregedésünkkel párhuzamosan nő az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázata, mint az Alzheimer- illetve a Parkinson-kór. Ezeket az állapotokat az agyban elhelyezkedő neuronok fokozatos elvesztése jellemzi, tünetei a memóriavesztés, a zavartság, a remegés, a nyugtalanság és a szorongás. 

A kutatások jó része arról számol be, hogy az astaxanthin képes lehet megőrizni a kognitív funkciókat, és ezáltal igen jótékonyan hatással bír az agy egészségére. Egy 2016-os állatkísérletben /7/ az astaxanthin pótlása serkentette az új agysejtek képződését és egyre inkább helyreállította az egerek térbeli memóriáját. Az erről szóló beszámoló a GeroScience című szaklapban is megjelent, és az astaxanthin neuroprotektív, azaz idegsejteket védő tulajdonságait az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésére való képességének tulajdonította. 

Szóval ha szeretnéd javítani a koncentrálóképességedet, és a memóriádat, fogyassz “agytámogató” kókuszolajat, avokádót, de ne vesd meg a diót, és a céklát sem.

 

2. Az astaxanthin a szív védője 

A szívbetegségek világszerte jelen vannak a vezető halálozási okok

/9/ között, és ezért hatalmas problémát jelentenek. Természetesen ezernyi okra visszavezethetők, de az oxidatív stressz és a gyulladás gyakran szerepel az első helyen. 

Egy ausztráliai forrás /10/ szerint nyolc, az astaxanthin hatásait vizsgáló klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a pótlása mérsékelheti  a gyulladás, és az oxidatív stressz markereit. Aztán itt van egy másik, a Marine Drugs című folyóiratban megjelent írás /11/, mely szerint az  astaxanthin segíthet megelőzni az érelmeszesedést, ami mint tudjuk a zsír és a koleszterin felhalmozódását jelenti az artériákban. 

Persze az astaxanthint tartalmazó egészséges étrend csak a kirakós egy darabja, szükség van még mellette a stressz minimalizálására, a kellő testmozgásra és a feldolgozott élelmiszerek elhagyására is. Így sokkal nagyobb lesz az esély arra, hogy a szív csúcsformába kerüljön.

 

3. Az astaxanthin jó hatással van a bőr egészségére 

Tanulmányok szerint javíthatja a bőr általános struktúráját, és kezelhető vele néhány bőrbetegség is. 

Egy 2009-es tanulmány kimutatta /12/, hogy az astaxanthint kombinálása (szájon át történő bevétele, és helyi alkalmazása) mérsékelte a ráncokat, az öregségi foltokat, javította a bőr textúráját és a bőr nedvességtartalmát. Plusz egy, a PLoS One-ban közzétett állatkísérlet /13/ is erre jutott, hiszen megállapította, hogy az astaxanthin az egerek esetében képes nagy mértékben javítani a az atópiás dermatitisz tüneteit. 

Ezenkívül véd az UV-sugárzás által előidézett bőrkép romlás ellen /14/, és segít megőrizni, hogy a bőrünk egészséges maradjon - legalábbis ez derült ki egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatból, amelyet egészséges vizsgálati személyek részvételével végeztek. 

Ha a lehető legjobb eredményt várod, az astaxanthinnal való kezelést kombináld olyan természetes bőrápolási rutinnal, mely teafaolajat, almaecetet és sheavajat is tartalmaz.

 

4. Az astaxanthin mérsékli a gyulladásos folyamatokat és javítja az immunitást 

A gyulladás a szervezet immunválaszának szerves része, ám a krónikus gyulladás olyan nem kívánt állapotokhoz /15/ vezethet, mint például a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek. 

Egyes tanulmányok/16/ szerint az astaxanthin csökkenti a szervezetben a gyulladás markereit, és így egyúttal a krónikus betegségek bizonyos típusainak kockázatát is. 

Sőt, egy Kínában készült beszámoló szerint /17/ az astaxanthin egyenesen rákellenes hatással is bírhat, és meggátolhatja a rákos sejtek szaporodását és terjedését. Annak megértéshez viszont, hogy hogyan képes befolyásolni az astaxanthin a gyulladásos folyamatokat és a betegségeket az emberekben, még további vizsgálatokra van szükség. 

Ez az antioxidáns az immunitás fokozásában is a segítségünkre siet. Egy 2010-es randomizált, kontrollált vizsgálat /18/ megállapította, hogy az astaxanthin pótlása növelte az alanyok immunválaszát. Ezt azáltal képes megtenni, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, beleértve a DNS-károsodás egyik specifikus markerét, amely a későbbi élet során potenciálisan betegséget okozhat. 

Az alábbi antioxidáns tartalmú élelmiszerek is segíthetnek a gyulladás enyhítésében és a betegségek kivédésében: kurkuma, gyömbér, étcsokoládé, áfonya.

 

Források 

/1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/

Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review

Ranga Rao Ambati, Phang Siew Moi, Sarada Ravi, and Ravishankar Gokare Aswathanarayana

 

/2/ Biotechnological production of astaxanthin with Phaffia rhodozyma/Xanthophyllomyces dendrorhous

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21046372/

Isabell Schmidt 1, Hendrik Schewe, Sören Gassel, Chao Jin, John Buckingham, Markus Hümbelin, Gerhard Sandmann, Jens Schrader

 

/3/ Enhancement of astaxanthin production in Xanthophyllomyces dendrorhous by efficient method for the complete deletion of genes

https://microbialcellfactories.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12934-016-0556-x

Keisuke Yamamoto, Kiyotaka Y. Hara, Toshihiko Morita, Akira Nishimura, Daisuke Sasaki, Jun Ishii, Chiaki Ogino, Noriyuki Kizaki & Akihiko Kondo

 

/4/ Xanthophyllomyces dendrorhous for the industrial production of astaxanthin

Marta Rodríguez-Sáiz, Juan Luis de la Fuente, José Luis Barredo

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20711573/

 

/5/ Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review

by Ranga Rao Ambati, Siew-Moi Phang, Sarada Ravi and Ravishankar Gokare Aswathanarayana

https://www.mdpi.com/1660-3397/12/1/128/htm

 

/6/ Comparison of the effect of non-esterified and esterified astaxanthins on endurance performance in mice

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874239/

Wataru Aoi, Takashi Maoka, Ryo Abe, Mayuko Fujishita, and Kumi Tominaga

 

/7/ Astaxanthin supplementation enhances adult hippocampal neurogenesis and spatial memory in mice

Jang Soo Yook, Masahiro Okamoto, Randeep Rakwal, Junko Shibato, Min Chul Lee, Takashi Matsui, Hyukki Chang, Joon Yong Cho, Hideaki Soya

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26643409/

 

/8/ Neuroprotective mechanisms of astaxanthin: a potential therapeutic role in preserving cognitive function in age and neurodegeneration

 Bethany Grimmig, Seol-Hee Kim, Kevin Nash, Paula C. Bickford, R. Douglas Shytle1

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352583/

 

/9/ Heart Disease and Stroke Statistics

A Report From the American Heart Association

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408160/

 

/10/ Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease

 Robert G Fassett, Jeff S Coombes

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19656058/

 

/11/ Potential Anti-Atherosclerotic Properties of Astaxanthin

Yoshimi Kishimoto,Hiroshi Yoshida, and Kazuo Kondo

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771988/

 

/12/ Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects

 Kumi Tominaga, Nobuko Hongo, Mariko Karato, Eiji Yamashita

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22428137/

 

/13/ Efficacy of Astaxanthin for the Treatment of Atopic Dermatitis in a Murine Model

Yoko Yoshihisa, Tsugunobu Andoh, Kenji Matsunaga, Mati Ur Rehman, Takashi Maoka, and Tadamichi Shimizu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811408/

 

/14/ The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial

Naoki Ito, Shinobu Seki, Fumitaka Ueda

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29941810/

 

/15/ The inflammation theory of disease

Philip Hunter

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/

 

/16/ Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans

Jean Soon Park 1, Jong Hee Chyun, Yoo Kyung Kim, Larry L Line, Boon P Chew

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205737/

 

/17/ Multiple Mechanisms of Anti-Cancer Effects Exerted by Astaxanthin 

Li Zhang 1, Handong Wang 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26184238/

 

/18/ Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans 

Jean Soon Park,Jong Hee Chyun, Yoo Kyung Kim, Larry L Line, and Boon P Chew 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845588/

Alga - Az új szuperkaja
17
Nov

A címzavaró lehet, de ne hagyd, hogy megzavarjon. Csupán azért kap "új" megnevezést, mivel eddig sokan nem ismerték és nem használták az algát. Valójában már évszázadok óta használják főként a keleti kultúrákban.

Miért érdemes algákat fogyasztani?
03
Nov

Az ehető alga, közismertebb nevén tengeri moszat, ami a tengeri növények csoportjába tartozik, ahol rengeteg más alakú, ízű, szerkezetű fajtája van.

Immunrendszer erősítés felnőtteknek
30
Dec

Az immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri, mint pl. a  nagyfokú stressz, a helytelen táplálkozás és rendszertelen-, mozgásszegény életmód. 

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.