Mi az astaxanthin tulajdonképpen?
Szóval ahogyan azt már említettük, az astaxanthin a karotinoidok egy fajtája, egy természetes pigment, és jelen van jó néhány élelmiszerben. A krill, az alga, a lazac és a homár vöröses-narancsos színéért már biztosan ez a pigment tehető felelőssé. Természetesen megtalálhatod kiegészítő formájában /1/ is, sőt és az állati és haltápokban élelmiszer-színezékként alkalmazható.
Ez a karotinoid ott van /2/ a klorofitákban, melyek a zöld algák egy csoportját /3/ képezik, egyfajta zöldmoszatok /3/. Ezen kívül megemlítendő, hogy az astaxanthin legfőbb forrásai a haematococcus pluvialis, a phaffia rhodozyma /4/ valamint a xanthophyllomyces dendrorhous élesztőgombák.
Az astaxanthint a "karotinoidok királyának" is szokás emlegetni, hiszen a kutatások szerint /5/ az egyik legerősebb természetes antioxidáns. Olyannyira, hogy bizonyítékok szerint hatásosabban küzd a szabadgyökök ellen, mint a C-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin.
Az astaxanthin még a gyulladás ellen is felléphet, hiszen antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít megvédeni bizonyos típusú krónikus betegségektől, és lassíthatja a bőr öregedési folyamatát.
Bár az embereken végzett vizsgálatokat még bővíteni kell, de a jelenlegi kutatások alapján már most is kimondhatjuk, hogy az astaxanthin védi az agyat és a szívet, kedvezően hat az állóképességre és az energiaszintre, valamint a termékenységre is. Főként akkor, ha az észterezett, természetes formáját alkalmazzák.
Előnyök
1. Elősegíti az egészséges agyműködést
Amint azt sajnos tudjuk, öregedésünkkel párhuzamosan nő az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázata, mint az Alzheimer- illetve a Parkinson-kór. Ezeket az állapotokat az agyban elhelyezkedő neuronok fokozatos elvesztése jellemzi, tünetei a memóriavesztés, a zavartság, a remegés, a nyugtalanság és a szorongás.
A kutatások jó része arról számol be, hogy az astaxanthin képes lehet megőrizni a kognitív funkciókat, és ezáltal igen jótékonyan hatással bír az agy egészségére. Egy 2016-os állatkísérletben /7/ az astaxanthin pótlása serkentette az új agysejtek képződését és egyre inkább helyreállította az egerek térbeli memóriáját. Az erről szóló beszámoló a GeroScience című szaklapban is megjelent, és az astaxanthin neuroprotektív, azaz idegsejteket védő tulajdonságait az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésére való képességének tulajdonította.
Szóval ha szeretnéd javítani a koncentrálóképességedet, és a memóriádat, fogyassz “agytámogató” kókuszolajat, avokádót, de ne vesd meg a diót, és a céklát sem.
2. Az astaxanthin a szív védője
A szívbetegségek világszerte jelen vannak a vezető halálozási okok
/9/ között, és ezért hatalmas problémát jelentenek. Természetesen ezernyi okra visszavezethetők, de az oxidatív stressz és a gyulladás gyakran szerepel az első helyen.
Egy ausztráliai forrás /10/ szerint nyolc, az astaxanthin hatásait vizsgáló klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a pótlása mérsékelheti a gyulladás, és az oxidatív stressz markereit. Aztán itt van egy másik, a Marine Drugs című folyóiratban megjelent írás /11/, mely szerint az astaxanthin segíthet megelőzni az érelmeszesedést, ami mint tudjuk a zsír és a koleszterin felhalmozódását jelenti az artériákban.
Persze az astaxanthint tartalmazó egészséges étrend csak a kirakós egy darabja, szükség van még mellette a stressz minimalizálására, a kellő testmozgásra és a feldolgozott élelmiszerek elhagyására is. Így sokkal nagyobb lesz az esély arra, hogy a szív csúcsformába kerüljön.
3. Az astaxanthin jó hatással van a bőr egészségére
Tanulmányok szerint javíthatja a bőr általános struktúráját, és kezelhető vele néhány bőrbetegség is.
Egy 2009-es tanulmány kimutatta /12/, hogy az astaxanthint kombinálása (szájon át történő bevétele, és helyi alkalmazása) mérsékelte a ráncokat, az öregségi foltokat, javította a bőr textúráját és a bőr nedvességtartalmát. Plusz egy, a PLoS One-ban közzétett állatkísérlet /13/ is erre jutott, hiszen megállapította, hogy az astaxanthin az egerek esetében képes nagy mértékben javítani a az atópiás dermatitisz tüneteit.
Ezenkívül véd az UV-sugárzás által előidézett bőrkép romlás ellen /14/, és segít megőrizni, hogy a bőrünk egészséges maradjon - legalábbis ez derült ki egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatból, amelyet egészséges vizsgálati személyek részvételével végeztek.
Ha a lehető legjobb eredményt várod, az astaxanthinnal való kezelést kombináld olyan természetes bőrápolási rutinnal, mely teafaolajat, almaecetet és sheavajat is tartalmaz.
4. Az astaxanthin mérsékli a gyulladásos folyamatokat és javítja az immunitást
A gyulladás a szervezet immunválaszának szerves része, ám a krónikus gyulladás olyan nem kívánt állapotokhoz /15/ vezethet, mint például a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek.
Egyes tanulmányok/16/ szerint az astaxanthin csökkenti a szervezetben a gyulladás markereit, és így egyúttal a krónikus betegségek bizonyos típusainak kockázatát is.
Sőt, egy Kínában készült beszámoló szerint /17/ az astaxanthin egyenesen rákellenes hatással is bírhat, és meggátolhatja a rákos sejtek szaporodását és terjedését. Annak megértéshez viszont, hogy hogyan képes befolyásolni az astaxanthin a gyulladásos folyamatokat és a betegségeket az emberekben, még további vizsgálatokra van szükség.
Ez az antioxidáns az immunitás fokozásában is a segítségünkre siet. Egy 2010-es randomizált, kontrollált vizsgálat /18/ megállapította, hogy az astaxanthin pótlása növelte az alanyok immunválaszát. Ezt azáltal képes megtenni, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, beleértve a DNS-károsodás egyik specifikus markerét, amely a későbbi élet során potenciálisan betegséget okozhat.
Az alábbi antioxidáns tartalmú élelmiszerek is segíthetnek a gyulladás enyhítésében és a betegségek kivédésében: kurkuma, gyömbér, étcsokoládé, áfonya.
Források
/1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/
Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review
Ranga Rao Ambati, Phang Siew Moi, Sarada Ravi, and Ravishankar Gokare Aswathanarayana
/2/ Biotechnological production of astaxanthin with Phaffia rhodozyma/Xanthophyllomyces dendrorhous
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21046372/
Isabell Schmidt 1, Hendrik Schewe, Sören Gassel, Chao Jin, John Buckingham, Markus Hümbelin, Gerhard Sandmann, Jens Schrader
/3/ Enhancement of astaxanthin production in Xanthophyllomyces dendrorhous by efficient method for the complete deletion of genes
https://microbialcellfactories.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12934-016-0556-x
Keisuke Yamamoto, Kiyotaka Y. Hara, Toshihiko Morita, Akira Nishimura, Daisuke Sasaki, Jun Ishii, Chiaki Ogino, Noriyuki Kizaki & Akihiko Kondo
/4/ Xanthophyllomyces dendrorhous for the industrial production of astaxanthin
Marta Rodríguez-Sáiz, Juan Luis de la Fuente, José Luis Barredo
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20711573/
/5/ Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review
by Ranga Rao Ambati, Siew-Moi Phang, Sarada Ravi and Ravishankar Gokare Aswathanarayana
https://www.mdpi.com/1660-3397/12/1/128/htm
/6/ Comparison of the effect of non-esterified and esterified astaxanthins on endurance performance in mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874239/
Wataru Aoi, Takashi Maoka, Ryo Abe, Mayuko Fujishita, and Kumi Tominaga
/7/ Astaxanthin supplementation enhances adult hippocampal neurogenesis and spatial memory in mice
Jang Soo Yook, Masahiro Okamoto, Randeep Rakwal, Junko Shibato, Min Chul Lee, Takashi Matsui, Hyukki Chang, Joon Yong Cho, Hideaki Soya
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26643409/
/8/ Neuroprotective mechanisms of astaxanthin: a potential therapeutic role in preserving cognitive function in age and neurodegeneration
Bethany Grimmig, Seol-Hee Kim, Kevin Nash, Paula C. Bickford, R. Douglas Shytle1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352583/
/9/ Heart Disease and Stroke Statistics
A Report From the American Heart Association
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408160/
/10/ Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease
Robert G Fassett, Jeff S Coombes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19656058/
/11/ Potential Anti-Atherosclerotic Properties of Astaxanthin
Yoshimi Kishimoto,Hiroshi Yoshida, and Kazuo Kondo
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771988/
/12/ Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects
Kumi Tominaga, Nobuko Hongo, Mariko Karato, Eiji Yamashita
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22428137/
/13/ Efficacy of Astaxanthin for the Treatment of Atopic Dermatitis in a Murine Model
Yoko Yoshihisa, Tsugunobu Andoh, Kenji Matsunaga, Mati Ur Rehman, Takashi Maoka, and Tadamichi Shimizu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811408/
/14/ The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial
Naoki Ito, Shinobu Seki, Fumitaka Ueda
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29941810/
/15/ The inflammation theory of disease
Philip Hunter
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
/16/ Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans
Jean Soon Park 1, Jong Hee Chyun, Yoo Kyung Kim, Larry L Line, Boon P Chew
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205737/
/17/ Multiple Mechanisms of Anti-Cancer Effects Exerted by Astaxanthin
Li Zhang 1, Handong Wang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26184238/
/18/ Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans
Jean Soon Park,Jong Hee Chyun, Yoo Kyung Kim, Larry L Line, and Boon P Chew
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845588/