+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Dióhéjban a spirulináról - Tápanyagtartalom, adagolás, és kockázatok

2023.08.18 15:00
Dióhéjban a spirulináról - Tápanyagtartalom, adagolás, és kockázatok

A világ leggyönyörűbb helyein termesztett kékeszöld színű spirulinának rengeteg előnye van. Fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és többek között felveszi a harcot a rákos megbetegedésekkel, megszüntetheti a candidát, és csökkentheti a vérnyomást is. Egyszóval, egy igazi kincs, a természet ajándéka számunkra.

A tények a tányérodon foglalnak helyet

A spirulina tagadhatatlanul a bolygó legtápanyagdúsabb élelmiszere. Jó okkal mondjuk hát, hogy egészségesebb életet élhetsz, ha szedsz valamilyen spirulina tartalmú étrend-kiegészítőt. Ráadásul a táplálkozási szakértők többsége a spirulinát előnyben részesíti a chlorellával szemben. Ha érdekel az, hogy miért jutottak erre a döntésre, olvasd el ezt a cikket: https://naturalga.hu/spirulina-vagy-chlorella

 

Ha figyelembe vesszük az egyes spirulina-fajokat, és átlagoljuk őket, akkor kijelenthető, hogy egy evőkanál (7 gramm) spirulinában a következő tápanyagok https://www.self.com/ vannak:

Kalória: 20

Szénhidrát: 1.7 g

Rost: 0.3 g

Cukrok: 0.2 g

Protein: 4.0 g

 

Zsírok:

Összes zsír: 0.5 g

Telített zsírt: 0.2 g

Egyszeresen telítetlen zsír: 0 g

Többszörösen telítetlen zsír: 0.1 g

Omega-3 zsírsavak: 58 mg

Omega-6 zsírsavak: 88 mg

 

Ásványi anyagok

Réz: 0.4 mg (A DV* 21 %-a)

Vas: 2 mg (A DV 11 %-a)

Mangán: 0.1 mg (A DV 7 %-a)

Magnézium: 13.7 mg (A DV 3 %-a)

Nátrium: 73.4 mg (A DV 3 %-a)

Kálium: 95.4 mg (A DV 3 %-a)

 

Vitaminok

Riboflavin: 0.3 mg (A DV 15 %-a)

Thiamin: 0.2 mg (A DV 11 %-a)

Niacin: 0.9 mg (A DV 4 %-a)

* Az USA FDA által ajánlott napi mennyiségek, 2000 kalóriás napi átlag étrend mellett egy átlagember számára ajánlott mennyiségek.

 

H3 Ajánlások a spirulina fogyasztására, és adagolására

Azt már tudod, hogy mennyire hasznos a spirulina, mert olvashattál róla korábbi cikkeinkben:

Az viszont még mindig egy jó kérdés, hogy mennyi spirulinát lehet szedni naponta? Ugyan erre vonatkozólag nincs kőbe vésett szabvány, de a tanulmányok többsége a napi 1-8 grammnyi adagra esküszik. Csak összehasonlításképp, egy evőkanál kék spirulina körülbelül 7 grammot nyom.

Mi történik, ha túladagolod a spirulinát? Szerencsére a nagy mennyiségű spirulina fogyasztása sem okoz komolyabb károsodást, viszont emésztési problémák (hányinger, hasmenés, puffadás és görcsök) előfordulhatnak. A legjobbat akkor teszed magaddal, ha óvatos vagy, és kezdetben csak kis adagot viszel be belőle a szervezetedbe, és idővel növeled a mennyiséget. Ily módon felmérheted a szervezeted határait, azaz a tűrőképességedet.

 

Spirulinát több formában is fogyaszthatsz:

  • kapszula
  • tabletta
  • por - a méregtelenítő italok alapkelléke

Bármelyiket is választod, gyors és kényelmes módja lesz a napi adag bevitelének.

Már csak egy kérdésünk maradt: a spirulinát lehet éhgyomorra fogyasztani? Igazából teljesen mindegy, rád bízzuk: valószínüleg étkezés előtt, alatt és után is ugyanolyan hatékony lesz a spirulina.

 

A spirulina szedésének kockázatai 

Lehet, hogy te is elgondolkodtál már rajta, hogy vannak-e mellékhatásai a spirulinának, vagy hogy biztonságos-e a vesék, és a máj számára.

Amire nagyon oda kell figyelni a spirulinával kapcsolatban, az az, hogy az autoimmun betegségre hajlamos embereknél autoimmun reakciókat https://www.semanticscholar.org/paper/Activation-of-autoimmunity-following-use-of-herbal-Lee-Werth/7ff1842a4552a8f239ed957e112513a04aaed66d?p2df válthat ki. Ezt a jelenséget egyes elméletek szerint egy gyulladáskeltő anyag, a TNF-alfa aktiválása okozhatja.

Sőt, más laboratóriumi és kutatási tanulmányok azt sugallják https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19093070/, hogy a spirulina elnyomhatja ezt a gyulladásos fehérjét. Ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk arról, hogy a spirulina milyen veszélyt jelenthet az autoimmun betegségekben szenvedők számára, további kutatások elvégzése szükséges. Ha autoimmun betegségben szenvedsz, a spirulina szedése előtt mindenképp konzultálj az orvosoddal.

Ha már döntöttél a spirulina mellett, és vásárolni szeretnél belőle, akkor minőségi, szennyeződésmentes, tiszta terméket válassz.

További jó hír, hogy ezt a kiegészítőt a gyermekek is szedhetik. Ha nem szerepel a csomagoláson az adagolás, kérj tanácsot az adott termék forgalmazójától!

A híresztelésekkel ellentétben terhesség során is lehet alkalmazni: elősegíti ugyanis a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását. Viszont biztos ami biztos, a várandósság időszaka alatt konzultálj az orvosoddal.

  

Spirulinát találhatsz a következő termékekben:

Alga protein (500 g): https://naturalga.hu/alga-feherje-500g

Naturalga (90 kapszula): https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula

 

A cikk forrásai:

https://www.self.com/

https://www.semanticscholar.org/paper/Activation-of-autoimmunity-following-use-of-herbal-Lee-Werth/7ff1842a4552a8f239ed957e112513a04aaed66d?p2df

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19093070/

 

A képek forrásai:

pixabay.com

unsplash.com

A spirulina alga igazi szuperétel
05
Jan

Valószínűleg sokat hallottad már a „szuperételek” kifejezést. De mik is ezek valójában? A szuperételek olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, étrend-kiegészítők, amelyek tobzódnak az antioxidánsokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban. Egy szó mint száz, szükségünk van rájuk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egészségesek legyünk.

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.

Tudj meg többet a Spirulina algáról!
18
Aug

A spirulina alga kék-zöld színű, a trópusi vizekben előforduló moszat, amelyet már az aszték kultúrák is fogyasztották.

Spirulina vagy chlorella?
14
Márc

Hasonlóságuk miatt az 1940-es években még jócskán összekeverték ezt a két algafajt. Ám mi találtunk négy fő különbséget, amik egyedivé teszik őket, és amik alapján te is könnyebben választasz majd közülük.