Hasonlóságuk miatt az 1940-es években még jócskán összekeverték ezt a két algafajt. Ám mi találtunk négy fő különbséget, amik egyedivé teszik őket, és amik alapján te is könnyebben választasz majd közülük.
1. Következzen egy kis alaktan
Nézzük meg közelebbről elsőként a spirulinát https://naturalga.hu/az-algakrol/spirulina-alga! Ez a spirál alakú, többsejtű, mag nélküli növény kékeszöld árnyalatban pompázik. A mérete akár százszorosa is lehet a chlorelláénak.
A chlorellát https://naturalga.hu/az-algakrol/chlorella-alga teljesen másképp kell elképzelni. Ez egy zöld színű, maggal rendelkező, és gömb alakú egysejtű mikroorganizmus.
2. Termesztési hely, növekedés
A chlorella, és a spirulina termesztési feltételei teljesen mások. A spirulina imádja a napsütötte helyeket, és a mérsékelt meleget. Leginkább meleg édesvízi tavakban, folyókban, természetes forrásokban és sós vízben lehet vele találkozni, hiszen kedveli az alacsony lúgtartalmú körülményeket.
A chlorella mikroorganizmusokban tobzódó édesvízekben tanyázik, ezért betakarítani igencsak nehézkes
3. Előkészítés a fogyasztásra
A spirulina és a chlorella fogyasztásának módja között ég és föld van. A chlorella kemény, és emberi fogyasztásra alkalmatlan cellulózfalát fel kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudjuk enni. Ez nagyon fontos, hiszen a szervezet csak így képes hasznosítani a benne lévő értékes tápanyagokat. Ez az oka annak is, hogy a chlorella drágább, mint a spirulina, hiszen az a mechanikai eljárás, aminek alá kell vetni, meglehetősen költséges.
Ezzel szemben a spirulina cellulózfala fogyasztható, és a szervezet könnyen feldolgozza.
4. Lenyűgöző tápanyagprofilok
Ugyan mindkét mikroalga a szuperélelmiszerek sorát gazdagítja, tápanyagtartalmuk eltérő. Ha választani kell, azt mondanánk, hogy a Spirulina egészségesebb. Egyszerűen látványosan több benne az esszenciális aminosav, vas, fehérje, B-vitamin, valamint a C-, D- és E-vitamin.
Természetesen a chlorellának is jócskán vannak egészségügyi előnyei. Például a chlorella tízszer magasabb klorofill tartalommal rendelkezik, mint a spirulina. Ha a zsír-, fehérje, és szénhidráttartalmukat nézzük, nagyon hasonló adatokat kapunk, de a vitamin- és ásványianyag-tartalmat, illetve a kalóriatartalmat figyelve már lényeges különbségeket láthatunk. Míg a a chlorella a napi ajánlott mennyiség 287%-át tartalmazza A-vitaminból, a spirulina csak 3%-át. A B2 vitamin esetében 71-60% az arány a chlorella javára, míg a vas tartalmat vizsgálva 202-44% az arány.
Következtetés
Amiben hasonlítanak, az az a tény, hogy mindkét típusú alga egészséges. A spirulina algát többek között magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vércukorszint, cukorbetegség esetén ajánljuk. Jótékony hatású, ha gyenge a májad, a bélflórád, és a bélrendszered. Továbbá erősíti a szemet is.
A chlorella alga fogyasztása főként az alábbi célokból ajánlott: vérnyomás normalizálása, szabad gyökök elleni küzdelem, testsúlyszabályozás, emésztőrendszer működésének támogatása, méregtelenítés.
Kapszulák, kivonatok, por és tabletta-kiegészítők formájában kaphatók. Kóstold meg az Alga proteinünket https://naturalga.hu/alga-feherje-500g, vagy fogyassz Naturalga kapszulát https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula! A fenti alga készítményeinkben többek között chlorella, és spirulina alga található. Tegyél az egészségedért algával!
Forrás:
https://draxe.com/nutrition/spirulina-benefits/
https://www.healthline.com/nutrition/chlorella-spirulina (What’s the Difference Between Chlorella and Spirulina?)