+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

Spirulina vagy chlorella?

2023.03.14 09:00
Spirulina vagy chlorella?

Hasonlóságuk miatt az 1940-es években még jócskán összekeverték ezt a két algafajt. Ám mi találtunk négy fő különbséget, amik egyedivé teszik őket, és amik alapján te is könnyebben választasz majd közülük.

1. Következzen egy kis alaktan
Nézzük meg közelebbről elsőként a spirulinát https://naturalga.hu/az-algakrol/spirulina-alga! Ez a spirál alakú, többsejtű, mag nélküli növény kékeszöld árnyalatban pompázik. A mérete akár százszorosa is lehet a chlorelláénak.
A chlorellát https://naturalga.hu/az-algakrol/chlorella-alga teljesen másképp kell elképzelni. Ez egy zöld színű, maggal rendelkező, és gömb alakú egysejtű mikroorganizmus.

2. Termesztési hely, növekedés
A chlorella, és a spirulina termesztési feltételei teljesen mások. A spirulina imádja a napsütötte helyeket, és a mérsékelt meleget. Leginkább meleg édesvízi tavakban, folyókban, természetes forrásokban és sós vízben lehet vele találkozni, hiszen kedveli az alacsony lúgtartalmú körülményeket.
A chlorella mikroorganizmusokban tobzódó édesvízekben tanyázik, ezért betakarítani igencsak nehézkes

3. Előkészítés a fogyasztásra
A spirulina és a chlorella fogyasztásának módja között ég és föld van. A chlorella kemény, és emberi fogyasztásra alkalmatlan cellulózfalát fel kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudjuk enni. Ez nagyon fontos, hiszen a szervezet csak így képes hasznosítani a benne lévő értékes tápanyagokat. Ez az oka annak is, hogy a chlorella drágább, mint a spirulina, hiszen az a mechanikai eljárás, aminek alá kell vetni, meglehetősen költséges.
Ezzel szemben a spirulina cellulózfala fogyasztható, és a szervezet könnyen feldolgozza.

4. Lenyűgöző tápanyagprofilok
Ugyan mindkét mikroalga a szuperélelmiszerek sorát gazdagítja, tápanyagtartalmuk eltérő. Ha választani kell, azt mondanánk, hogy a Spirulina egészségesebb. Egyszerűen látványosan több benne az esszenciális aminosav, vas, fehérje, B-vitamin, valamint a C-, D- és E-vitamin.
Természetesen a chlorellának is jócskán vannak egészségügyi előnyei. Például a chlorella tízszer magasabb klorofill tartalommal rendelkezik, mint a spirulina. Ha a zsír-, fehérje, és szénhidráttartalmukat nézzük, nagyon hasonló adatokat kapunk, de a vitamin- és ásványianyag-tartalmat, illetve a kalóriatartalmat figyelve már lényeges különbségeket láthatunk. Míg a a chlorella a napi ajánlott mennyiség 287%-át tartalmazza A-vitaminból, a spirulina csak 3%-át. A B2 vitamin esetében 71-60% az arány a chlorella javára, míg a vas tartalmat vizsgálva 202-44% az arány.

Következtetés
Amiben hasonlítanak, az az a tény, hogy mindkét típusú alga egészséges. A spirulina algát többek között magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vércukorszint, cukorbetegség esetén ajánljuk. Jótékony hatású, ha gyenge a májad, a bélflórád, és a bélrendszered. Továbbá erősíti a szemet is.
A chlorella alga fogyasztása főként az alábbi célokból ajánlott: vérnyomás normalizálása, szabad gyökök elleni küzdelem, testsúlyszabályozás, emésztőrendszer működésének támogatása, méregtelenítés.

Kapszulák, kivonatok, por és tabletta-kiegészítők formájában kaphatók. Kóstold meg az Alga proteinünket https://naturalga.hu/alga-feherje-500g, vagy fogyassz Naturalga kapszulát https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula! A fenti alga készítményeinkben többek között chlorella, és spirulina alga található. Tegyél az egészségedért algával!

Forrás:
https://draxe.com/nutrition/spirulina-benefits/
https://www.healthline.com/nutrition/chlorella-spirulina (What’s the Difference Between Chlorella and Spirulina?)

A spirulina jótékony hatásai az agyi működésre és a memóriára
22
Dec

Azt tudjuk, hogy a spirulina alga, ahogy az algák többsége rendkívül jó hatással van a szervezetre és annak működésére.

A spirulina alga igazi szuperétel
05
Jan

Valószínűleg sokat hallottad már a „szuperételek” kifejezést. De mik is ezek valójában? A szuperételek olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, étrend-kiegészítők, amelyek tobzódnak az antioxidánsokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban. Egy szó mint száz, szükségünk van rájuk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egészségesek legyünk.

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.