+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

A spirulina az alultápláltság felszámolója

Betty
2023.09.21 12:33
A spirulina az alultápláltság felszámolója

Cikkünk apropója, hogy 1974-ben az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) nem csak hogy ajánlotta a spirulinát az alultáplált közösségek számára, de még a lista élére is helyezte. Ennek oka igen kézenfekvő, hiszen a spirulina a legegészségesebb élelmiszer a Földön: magas fehérjetartalommal büszkélkedhet, és tele van béta-karotinnal, vassal, kalciummal, valamint antioxidánsokkal. Ráadásul a benne lévő ásványi anyagok közül sokat nem is lehet pótolni egyetlen más élelmiszer fogyasztásával sem.

A spirulina már csak azért is a legtökéletesebb megoldás az élelmezésbiztonság helyreállítására az éhínségtől szenvedő területeken (elsősorban Afrikában), mert igen gyors növekedésre képes. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy az erőforrások szűkösek, akkor a spirulina még egy plusz pontot kap.

Az afrikai spirulina farmok létesítése és támogatása után https://grow-organic-spirulina.com/blog/african-spirulina-farmers-need-your-help-donate-now/ számos ENSZ-képviselő számolt be arról, hogy az alultáplált közösségek gyermekei, és idősei körében egészségi állapotjavulást tapasztalt.

Nézd meg az ezzel kapcsolatos dokumentumfilmet, amely a 80-as években készült: 

https://www.youtube.com/watch?v=CxSA5iiGgiY

A spirulina plusz jövedelemmel is megajándékozhat

A spirulina az egészség javítása mellett más módon is inspirálta az elszegényedett közösségeket. Amikor a tagok számára világossá vált, hogy a spirulina egy minimális gondozást igénylő, megújuló energia- és élelmiszerforrás, akkor rádöbbentek, hogy egy életre szóló lehetőséget nyújt nekik. Gyakorlatilag egy új esély arra, hogy szakítsanak a szegénységgel, és táplálják a közösségüket. 

Nézd meg, hogy ezek az indiai nők hogyan mentették meg falujuk gazdaságát egy kisebb spirulina üzem indításával: 

https://youtu.be/dp4w5yKEZCY

 

A spirulina felveszi a harcot a terhességi és a gyermekágyi vérszegénységgel 

Indiában, a Karnataka államban lévő Bellary városában a Grow Organic Spirulina szervezete egy nemes missziót indított az alultápláltság ellen. Ennek során több mint 45 000 terhes nőnek, szoptatós anyának és 6 év alatti gyermeknek adtak napi 1-2 gramm spirulinát. A vizsgálat drámai eredményei azt mutatták, hogy a vizsgált alanyok esetében jelentősen csökkent az alultápláltság és a vérszegénység

Azt már tudjuk, hogy a méhen belüli növekedési retardációra, a vérszegénységre, és rossz bélmikrobiómra is jótékony hatással van a spirulina étrend-kiegészítő szedése. Tulajdonképpen napi 1-2 gramm spirulina 3-6 hónapon keresztüli alkalmazása elegendő ahhoz, hogy megelőzze a méhen belüli alultápláltságból adódó vérszegénységet és a növekedési rendellenességeket

A spirulinával végre India is fejlesztheti a lakosság egészségi állapotát.

 

A spirulina az elhízással szemben is jól teljesít 

A spirulináról szóló ENSZ-nyilatkozat óta már több évtized telt el, és az afrikai éhezés problémája ugyan óriási mértékben javult, de sajnos nem szűnt meg teljesen. Nyugaton más a helyzet, ott most kezdenek ráébredni arra, hogy a zsírban és cukorban gazdag élelmiszerek fogyasztásával ijesztő ütemben terjed az elhízás és a cukorbetegség. 

A spirulina további előnye, hogy sejtfalát mukopoliszacharidok (összetett cukrok) alkotják, amelyeket főzés nélkül is könnyen meg lehet emészteni. A spirulina tehát elősegíti az emésztést és javítja a bélműködést. Ezzel szemben a gyümölcsök és zöldségek jelentős mennyiségű emészthetetlen cellulózt tartalmaznak.

Ha érdekel a fogyás témaköre, olvass tovább:

Fogyj algával!

https://naturalga.hu/fogyj-algaval

 

A spirulina hozzájárul a természetes mikrobiomhoz 

A spirulina azért is működik, mert képes megváltoztatni az azt fogyasztó emberek vagy állatok bélmikrobiomját. A mikrobiomok a bélrendszerben élő, a szervezet működését támogató baktériumok, gombák, algák és vírusok együttes elnevezése. 

Ha hiszed, ha nem, a mikrobiom a kapitánya a szervezetedben sok mindennek, az anyagcserétől kezdve az immunrendszereden keresztül egészen az agyi területig, még az érzelmeidet és az érzéseidet irányítja. 

Alultáplált gyermekek a spirulinának köszönhető, drámai súlygyarapodásának is azért lehetünk a tanúi, mert képes megváltoztatni a bélmikrobiomot. 

Nézd meg ezt a gyönyörűen animált videót a mikrobiomról: 

https://youtu.be/5DTrENdWvvM

 

Ez a cikk is érdekes: 

A spirulina alga igazi szuperétel

https://naturalga.hu/a-spirulina-alga-igazi-szuperetel

10 mód az alga fogyasztására
08
Dec

Az algákat érdemes becsempészni a mindennapi étkezésünkbe, ugyanis rendkívül egészséges tele van fehérjével, vitaminokkal és szükséges ásványi anyagokkal.

3 egyszerű recept kék-zöld algából,  melyek után mind a 10 ujjad megnyalod majd
09
Máj

Turmixot és parfét sokféle összetevőből lehet készíteni. Ugyan a kék-zöld algának kicsit hínáríze van önmagában, de turmix vagy parfé formájában, gyümölcsökkel és más finomságokkal mixelve ez alig észrevehető. Sőt, ezzel az algával szép zöldre színezheted az italodat spenót, és kelkáposzta hozzáadása nélkül. 

Növényi alapú reggelire vagy uzsonnára vágysz? Akkor készíts egy krémesen finom, tápláló, és gyomorbarát turmixot, vagy parfét. Ráadásul magaddal is viheted, akárhová mész!

A japánok hosszú életének titka
06
Dec

A világon Japánban élő embereknek a legmagasabb a várható élettartama. A japán férfiak várható átlagos élettartama 80 év, míg ezzel szemben a japán nőké átlagosan 86 év.

A spirulina alga igazi szuperétel
05
Jan

Valószínűleg sokat hallottad már a „szuperételek” kifejezést. De mik is ezek valójában? A szuperételek olyan tápanyagban gazdag élelmiszerek, étrend-kiegészítők, amelyek tobzódnak az antioxidánsokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban. Egy szó mint száz, szükségünk van rájuk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egészségesek legyünk.