1. Mi az a Haematococcus Pluvialis?
A Haematococcus pluvialis (Chlorophyceae) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8587866/ egy zöld színben pompázó, egysejtű édesvízi mikroalga, amely világszerte elterjedt. Ez az alga ígéretes forrása a bioaktív anyagoknak, például a karotinoidoknak, a fehérjéknek és a zsírsavaknak.
Ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz astaxanthint, amely egy rendkívül erős, természetes antioxidáns.
A Haematococcus pluvialis azért termel asztaxantint, hogy ezáltal megvédje magát a stresszes környezettől. Az asztaxantint előszeretettel alkalmazzák a táplálkozási-, kozmetikai-, és élelmiszeriparban, valamint az akvakultúra-piacon.
2. Mi a Haematococcus Pluvialis biokémiai összetétele?
Amint azt már említettük, a Haematococcus pluvialis gazdag asztaxantin forrás. Emellett tartalmaz még poliszacharidokat, vitaminokat, élelmi rostot, ásványi anyagokat, zsírsavakat és fehérjéket is.
3. Hogyan termesztik a Haematococcus Pluvialist?
A Haematococcus pluvialis a világ trópusi és szubtrópusi régióiban őshonos, édes-, és sósvízi környezetben is megtalálható. A legjobban meleg, napos körülmények között fejlődik, és nem igényel különösebb gondozást vagy táplálást.
A betakarítás után a Haematococcus pluvialist meg lehet szárítani, és porrá is törhető azért, hogy különböző kiegészítőkben kerüljön felhasználásra. Ezen kívül természetesen hozzáadható egyéb termékekhez is, például kozmetikumokhoz és élelmiszerekhez. A Haematococcus pluvialis egyre népszerűbb választás azok számára, akik egészséges, fenntartható alternatívát keresnek.
4. Mi okozza az algák asztaxantin termelését?
Miután évmilliárdokon át fennmaradt, kimondható, hogy a Haematococcus pluvialis az egyik legellenállóbb élőlény a természetben. S hogy jutott el idáig? Kérdezheted joggal. A Haematococcus pluvialis titka az asztaxantin termelés, ezáltal védi meg magát a zord környezeti feltételektől.
Nyáron, amikor a tavak kezdenek kiszáradni, tehát a körülmények abszolút stresszessé válnak, elkezd termelődni az asztaxantin. Ez az anyag lehetővé teszi a mikroalgák számára, hogy sértetlenül megőrizzék a DNS-üket, és készen álljanak a növekedésre a következő esős időszak során, még akkor is, ha addig évek telnek el.
5. Hogyan termesztik az algákat?
A Haematococcus pluvialis kereskedelmi célú termelése igazodik a mikroalgák természetes növekedési ciklusához. A cél a teljesen tiszta, szennyeződésmentes alga létrejötte. A Haematococcus Pluvialis termesztési folyamata két fő szakaszból áll annak érdekében, hogy magas biomassza-, és asztaxantin szintet érjenek el.
Az első, zöld szakaszban a sejtek folyamatosan osztódnak és szaporodnak, hogy létrejöjjön a biomassza. Ehhez teljes tápközeg és mérsékelt fényintenzitás, kellő hőmérséklet és optimális pH szükséges.
A második szakaszban az alga bevörösödik. Az algák tulajdonképpen ekkor termelik az asztaxantint. Ahhoz, hogy a Haematococcus Pluvialis ebbe a fázisba kerüljön, kedvezőtlen környezeti feltételeknek kell bekövetkezniük. Ilyen például a nitrogénszint csökkenése, a túl nagy fényintenzitás, az ideálisnál magasabb sótartalom, valamint az alga számára előnytelen pH-változások vagy akár az extrém hőmérséklet.
6. Milyen előállítási módszerei vannak a mikroalgáknak?
A Haematococcus pluvialis sokféle módon termeszthető, például fotobioreaktorban (PBR), nyílt tavakban és műanyag zacskóban.
A művelési mód kiválasztásánál a főbb tényezők a következők:
• tőke- és üzemeltetési költségek,
• művelési terület,
• éghajlati viszonyok (fény, hőmérséklet, eső),
• a szennyeződés lehetősége,
• víz rendelkezésre állása,
• automatizáltsági szint
• a rendszer hatékonysága.
Bár a Haematococcus pluvialis a világ minden táján megtalálható, a kereskedelmi termelés során a mikroalgák természetes növekedési ciklusát utánozzák. Az asztaxantin mikroalgákból történő begyűjtése rendkívül nagy technikai képzettséget igényel.
A beltéri termesztés során mesterséges világítást alkalmaznak, ami környezetterhelést jelent, különösen, ha villamos energia előállítására fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Szerencsére az optimalizált környezeti paraméterek, mint például a tiszta levegő és az erős napsugárzás lehetővé teszik a magas biomassza-növekedés elérését, és ennek következtében az asztaxantin felhalmozódását.
7. Mi befolyásolja a Haematococcus Pluvialis kivonat minőségét?
Az algáknak számos jellemzője van, beleértve azt a képességüket, hogy változó körülmények között növekednek, és képesek felszívni a szennyeződéseket a növekedési közegből. Így a mikroalgákat a víz minősége, a tápanyagok, valamint a termesztésükhöz és feldolgozásukhoz használt berendezések határozzák meg.
A Haematococcus pluvialist számos módon lehet termeszteni, beleértve a nyílt tavakat, műanyag zacskókat és fotobioreaktorokat (PBR). A mikroalgák termesztését teljes mértékben ellenőrizni kell, kizárólag élelmiszer minőségű összetevőket és berendezéseket használva, és úgy kell végezni, hogy mind a biológiai, mind a kémiai szennyeződés elkerülhető legyen.
8. Mire jó a Haematococcus Pluvialis kivonat?
A Haematococcus pluvialis porban magas az asztaxantin koncentráció. Az asztaxantin antioxidáns tulajdonságain kívül gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. A szervezet számos szerven és szöveten keresztül hozzájuthat az astaxanthin, beleértve az izmokat, a bőrt, a tüdőt és a szívet. Ezen túlmenően átjuthat a vér-agy és a vér-retina gáton, ami számos egészségügyi előnnyel jár.
A Haematococcus pluvialis kivonat az astaxanthin fontos természetes forrása. A végtermék egy sötétvörös színű olaj vagy por, amely felhasználható kapszulákban, tablettákban és gumicukorban, valamint ételekhez és italokhoz is adható.
Aknázd ki te is az asztaxantin jótékony hatásait!
Astaxanthin (60 kapszula): https://naturalga.hu/astaxanthin-60-kapszula
Naturalga (90 kapszula): https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula