+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

+36209811698 | info@naturalga.hu | Üdvözlünk a NATURALGA megújult weboldalán!

Blog

8 gyakori kérdés és válasz a Haematococcus Pluvialis mikroalgáról

2023.01.19 11:40
8 gyakori kérdés és válasz a Haematococcus Pluvialis mikroalgáról

Most választ kaphatsz a Haematococcus pluvialisszal kapcsolatos 8 legfontosabb kérdésedre!

1. Mi az a Haematococcus Pluvialis?

A Haematococcus pluvialis (Chlorophyceae) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8587866/ egy zöld színben pompázó, egysejtű édesvízi mikroalga, amely világszerte elterjedt. Ez az alga ígéretes forrása a bioaktív anyagoknak, például a karotinoidoknak, a fehérjéknek és a zsírsavaknak. 
Ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz astaxanthint, amely egy rendkívül erős, természetes antioxidáns.

A Haematococcus pluvialis azért termel asztaxantint, hogy ezáltal megvédje magát a stresszes környezettől. Az asztaxantint előszeretettel alkalmazzák a táplálkozási-, kozmetikai-, és élelmiszeriparban, valamint az akvakultúra-piacon.

 

2. Mi a Haematococcus Pluvialis biokémiai összetétele?

Amint azt már említettük, a Haematococcus pluvialis gazdag asztaxantin forrás. Emellett tartalmaz még poliszacharidokat, vitaminokat, élelmi rostot, ásványi anyagokat, zsírsavakat és fehérjéket is.

 

3. Hogyan termesztik a Haematococcus Pluvialist?

A Haematococcus pluvialis a világ trópusi és szubtrópusi régióiban őshonos, édes-, és sósvízi környezetben is megtalálható. A legjobban meleg, napos körülmények között fejlődik, és nem igényel különösebb gondozást vagy táplálást.

A betakarítás után a Haematococcus pluvialist meg lehet szárítani, és porrá is törhető azért, hogy különböző kiegészítőkben kerüljön felhasználásra. Ezen kívül természetesen hozzáadható egyéb termékekhez is, például kozmetikumokhoz és élelmiszerekhez. A Haematococcus pluvialis egyre népszerűbb választás azok számára, akik egészséges, fenntartható alternatívát keresnek.

 

4. Mi okozza az algák asztaxantin termelését?

Miután évmilliárdokon át fennmaradt, kimondható, hogy a Haematococcus pluvialis az egyik legellenállóbb élőlény a természetben. S hogy jutott el idáig? Kérdezheted joggal. A Haematococcus pluvialis titka az asztaxantin termelés, ezáltal védi meg magát a zord környezeti feltételektől.

Nyáron, amikor a tavak kezdenek kiszáradni, tehát a körülmények abszolút stresszessé válnak, elkezd termelődni az asztaxantin. Ez az anyag lehetővé teszi a mikroalgák számára, hogy sértetlenül megőrizzék a DNS-üket, és készen álljanak a növekedésre a következő esős időszak során, még akkor is, ha addig évek telnek el.

 

5. Hogyan termesztik az algákat?

A Haematococcus pluvialis kereskedelmi célú termelése igazodik a mikroalgák természetes növekedési ciklusához. A cél a teljesen tiszta, szennyeződésmentes alga létrejötte. A Haematococcus Pluvialis termesztési folyamata két fő szakaszból áll annak érdekében, hogy magas biomassza-, és asztaxantin szintet érjenek el.

Az első, zöld szakaszban a sejtek folyamatosan osztódnak és szaporodnak, hogy létrejöjjön a biomassza. Ehhez teljes tápközeg és mérsékelt fényintenzitás, kellő hőmérséklet és optimális pH szükséges.

A második szakaszban az alga bevörösödik. Az algák tulajdonképpen ekkor termelik az asztaxantint. Ahhoz, hogy a Haematococcus Pluvialis ebbe a fázisba kerüljön, kedvezőtlen környezeti feltételeknek kell bekövetkezniük. Ilyen például a nitrogénszint csökkenése, a túl nagy fényintenzitás, az ideálisnál magasabb sótartalom, valamint az alga számára előnytelen pH-változások vagy akár az extrém hőmérséklet.

 

6. Milyen előállítási módszerei vannak a mikroalgáknak?

A Haematococcus pluvialis sokféle módon termeszthető, például fotobioreaktorban (PBR), nyílt tavakban és műanyag zacskóban.

A művelési mód kiválasztásánál a főbb tényezők a következők:

• tőke- és üzemeltetési költségek, 
• művelési terület, 
• éghajlati viszonyok (fény, hőmérséklet, eső), 
• a szennyeződés lehetősége, 
• víz rendelkezésre állása, 
• automatizáltsági szint 
• a rendszer hatékonysága.

Bár a Haematococcus pluvialis a világ minden táján megtalálható, a kereskedelmi termelés során a mikroalgák természetes növekedési ciklusát utánozzák. Az asztaxantin mikroalgákból történő begyűjtése rendkívül nagy technikai képzettséget igényel.

A beltéri termesztés során mesterséges világítást alkalmaznak, ami környezetterhelést jelent, különösen, ha villamos energia előállítására fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Szerencsére az optimalizált környezeti paraméterek, mint például a tiszta levegő és az erős napsugárzás lehetővé teszik a magas biomassza-növekedés elérését, és ennek következtében az asztaxantin felhalmozódását.

 

7. Mi befolyásolja a Haematococcus Pluvialis kivonat minőségét?

Az algáknak számos jellemzője van, beleértve azt a képességüket, hogy változó körülmények között növekednek, és képesek felszívni a szennyeződéseket a növekedési közegből. Így a mikroalgákat a víz minősége, a tápanyagok, valamint a termesztésükhöz és feldolgozásukhoz használt berendezések határozzák meg.

A Haematococcus pluvialist számos módon lehet termeszteni, beleértve a nyílt tavakat, műanyag zacskókat és fotobioreaktorokat (PBR). A mikroalgák termesztését teljes mértékben ellenőrizni kell, kizárólag élelmiszer minőségű összetevőket és berendezéseket használva, és úgy kell végezni, hogy mind a biológiai, mind a kémiai szennyeződés elkerülhető legyen.

 

8. Mire jó a Haematococcus Pluvialis kivonat?

A Haematococcus pluvialis porban magas az asztaxantin koncentráció. Az asztaxantin antioxidáns tulajdonságain kívül gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. A szervezet számos szerven és szöveten keresztül hozzájuthat az astaxanthin, beleértve az izmokat, a bőrt, a tüdőt és a szívet. Ezen túlmenően átjuthat a vér-agy és a vér-retina gáton, ami számos egészségügyi előnnyel jár.

A Haematococcus pluvialis kivonat az astaxanthin fontos természetes forrása. A végtermék egy sötétvörös színű olaj vagy por, amely felhasználható kapszulákban, tablettákban és gumicukorban, valamint ételekhez és italokhoz is adható.

Aknázd ki te is az asztaxantin jótékony hatásait!

Astaxanthin (60 kapszula): https://naturalga.hu/astaxanthin-60-kapszula

Naturalga (90 kapszula): https://naturalga.hu/naturalga-90-kapszula

A méregtelenítésről
01
Szept

Úgy látom, hogy nagyon sok ember egyáltalán nem figyel oda a táplálkozására. Össze-vissza étkezik, nem tervezi meg a napi menüt, egész nap nassol a fő étkezések között, teljesen leterheli az emésztőrendszerét.

Alga - Az új szuperkaja
17
Nov

A címzavaró lehet, de ne hagyd, hogy megzavarjon. Csupán azért kap "új" megnevezést, mivel eddig sokan nem ismerték és nem használták az algát. Valójában már évszázadok óta használják főként a keleti kultúrákban.

I. rész - 7 előny, amit talán nem tudsz az ALGÁKRÓL
12
Nov

Az algák a Földön található legelőnyösebb életformák, melyeket az emberiség már évszázadok óta élelmiszerként és gyógyszerként fogyaszt. A természetes eredetű alga fajták a magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és a fehérje tartalmuk miatt közkedveltek.

Tudj meg többet a Spirulina algáról!
18
Aug

A spirulina alga kék-zöld színű, a trópusi vizekben előforduló moszat, amelyet már az aszték kultúrák is fogyasztották.